ΤΟΠΙΚΑ

Τα «βρήκαν» Γκούπας – Παπατόλιας

τα-βρήκαν-γκούπας-παπατόλιας-851206

Τέσσερα χέρια… κράτησαν το ψαλίδι για το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων της βελτιωμένης επαρχιακής οδού από Αερινό έως Περίβλεπτο και Ελευθεροχώρι: ο Γενικός Γραμματέας Φ. Γκούπας για τη χρηματοδότηση του έργου, ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας για την υλοποίηση, ο πρώην νομάρχης Ι. Πρίντζος για τη μελέτη και ο δήμαρχος Φερών για την πρόταση.

Για το ψαλίδι Φ. Γκούπας και Απ. Παπατόλιας έδωσαν τα χέρια, όμως τα «φαλτσέτα» δεν έλειψαν στο περιθώριο της επίσημης εκδήλωσης χθες το μεσημέρι.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις διαταραγμένες σχέσεις τους, οι δύο πλευρές δεν τις αποδέχθηκαν, με τον νομάρχη να μιλά για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους σε θεσμικό επίπεδο, παραπέμποντας μάλιστα σε δείγματα γραφής το επόμενο χρονικό διάστημα. «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, οφείλουμε όμως όλοι να διαφυλάσσουμε την κοινή πορεία των θεσμών για το μέλλον του τόπου μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε δήλωση του Γ.Γ. της Περιφέρειας: «Δεν είχα διαταράξει ποτέ τις σχέσεις μου με κανένα. Εγώ κάνω τη δουλειά μου και δεν διαταράσσω σχέσεις με κανένα. Όσοι διαταράσσουν μεταξύ τους ξαναεπανέρχονται».
Όταν το απόγευμα ο Απ. Παπατόλιας πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Γκούπα, απάντησε: «Η δήλωση στερείται συντακτικής αρτιότητας και συνεπώς στερείται νοήματος. Πώς να σχολιάσω κάτι που δεν έχει νόημα;».
Δηκτικός και ο πρώην νομάρχης Ι. Πρίντζος, ο οποίος αναφερόμενος στη δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδότησης για το έργο, ανέφερε: «Είχαμε αρκετές κόντρες, αλλά σε κάποια σωστά πλαίσια και πλαίσια διεκδίκησης».
Τη χαρά του που είδε τον νομάρχη και τον περιφερειάρχη να δίνουν τα χέρια και να κόβουν μαζί την κορδέλα δήλωσε ο δήμαρχος Φερών Κ. Κανάρης.

Ετοιμο, εκτός από 200 μέτρα…
Το έργο βελτίωσης της επαρχιακής οδού από Αερινό έως Περίβλεπτο και Ελευθεροχώρι, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2000-2006.
Στην ομιλία του ο νομάρχης υπενθύμισε τις απαισιόδοξες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί για το έργο πριν από ένα χρόνο, προσθέτοντας ότι η πραγματικότητα σήμερα διαψεύδει όσους έκαναν τις σχετικές προβλέψεις.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία κλήθηκε η νομαρχιακή αρχή να αντιμετωπίσει στο συγκεκριμένο, όπως και σε άλλα έργα, σχετικά με την ελλιπή ωρίμανσή τους, ιδιαίτερα στο θέμα των απαλλοτριώσεων.
Μετά από προσπάθεια θιγόμενοι ιδιοκτήτες έγιναν κοινωνοί του προβλήματος, επιτρέποντας την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του έργου, παρά το ότι δεν υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις, ούτε καν κτηματολογικοί πίνακες. Όμως δυσάρεστη εξαίρεση αποτέλεσε μία μόνο περίπτωση ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν επέτρεψε παρεμβάσεις στην ιδιοκτησία του.
Τώρα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας καλείται να ολοκληρώσει την κατασκευή του έργου με δικούς της πόρους, καθώς σε μήκος 200 μέτρων δεν έχουν γίνει εργασίες.
Λόγω σημαντικών καθυστερήσεων το 2006 η κατασκευή του έργου δεν προχώρησε και εγκρίθηκε η απαιτούμενη παράταση, με τον όρο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας οι αντίστοιχες δαπάνες αναθεωρήσεων να καλυφθούν από πόρους της Νομαρχίας, η οποία διέθεσε 450.000 ευρώ Στα εγκαίνια του σημαντικού έργου που θα διευκολύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Φερών Κ. Κανάρης και υπενθύμισε ότι το χρόνιο για την περιοχή αίτημα βρήκε ανταπόκριση από τον πρώην νομάρχη Ι. Πρίντζο.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τη σημερινή νομαρχιακή αρχή για την υλοποίηση του έργου, τους θιγόμενους ιδιοκτήτες που πρόσφεραν οικειοθελώς τις περιουσίες τους και διευκόλυναν τις εργασίες και τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα.
Στους ιδιαίτερους δεσμούς με την περιοχή αναφέρθηκε ο καταγόμενος από το Αερινό πρώην νομάρχης Ι. Πρίντζος, τονίζοντας ότι ο δρόμος δεν εντάχθηκε τυχαία στον σχεδιασμό, αλλά για να συνδέσει την περιοχή με τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την οδική ασφάλεια.
«Άρα αυτόματα δημιουργείται ένας οδικός διανομαρχιακός άξονας, που αν η νέα νομαρχιακή αρχή ενστερνιστεί το δικό μας σχεδιασμό από το 2005 (Κόμβος Αερινού-Σέσκλο-ΒΙ.ΠΕ) θα συντομεύσει τη διαδρομή αυτή κατά 12 χιλιόμετρα», είπε ο κ. Πρίντζος.

Δρόμο στο χωριό σου;
«Όταν μου είπε ο Γιάννης Πρίντζος ότι θέλω αυτό το δρόμο, του είπα: να σου δώσουμε λεφτά να πας να κάνεις δρόμο στο χωριό σου; Αυτή είναι η αλήθεια», θυμήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Φ. Γκούπας και συμπλήρωσε ότι τότε ήταν στόχος ένας δρόμος που θα συνδέει την περιοχή.
Σήμερα δίνουμε στους πολίτες ένα αναβαθμισμένο οδικό τμήμα, το οποίο κατασκευάστηκε από πόρους του Γ’ ΠΕΠ Θεσσαλίας, είπε ο κ. Γκούπας, συμπληρώνοντας ότι το «νερό στο αυλάκι» μπήκε για το έργο του κόμβου Βελεστίνου μετά την παραχώρηση 13 στρεμμάτων από το ΠΕΒ.
Ο κ. Γκούπας αναφέρθηκε στο έργο της λίμνης Κάρλας, καλώντας την τοπική κοινωνία να προσέξει και να αγκαλιάσει το έργο. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ένα περιβαλλοντικό έργο με ιδιαίτερα προβλήματα. «Παράλληλα πρέπει να γίνουν και οι άλλες εργολαβίες. Θέλω να είμαι καθαρός με όλους σας. Όλοι όσοι δημιουργούν προβλήματα στο έργο, κάνουν κακό στον τόπο τους. Το λέω δημόσια. Κάνουν ζημιά. Διανύουμε τον τέταρτο μήνα που πέφτει νερό από Πηνειό. Πρέπει όλες οι εργολαβίες να προχωρήσουν παράλληλα, είναι έργα που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ και πρέπει να αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι για το σύνολο του οικοσυστήματος της Θεσσαλίας, που είναι ελλειμματική σε νερό. Τα έργα πρέπει να τα αγκαλιάζουν θετικά οι τοπικές κοινωνίες και να προσπαθούν μαζί με την πολιτεία να επιλύουν τα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Γκούπας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου