ΤΟΠΙΚΑ

600 καρδιολογικά κάθε χρόνο στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου

600-καρδιολογικά-κάθε-χρόνο-στην-καρδιολ-681452

Ξεκίνησε το Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Εξακόσια καρδιολογικά περιστατικά, εκ των οποίων τα 300 είναι εμφράγματα και τα υπόλοιπα προεμφραγματικής κατάστασης αντιμετωπίζει σταθερά σε ετήσια βάση τα τελευταία δύο – τρία χρόνια η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νομαρχιακού «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου. Στο διήμερο Συνέδριο που η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ξεκίνησε χθες στο ξενοδοχείο «Volos Palace» σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική, επισημάνθηκε ότι παρά τις εκατοντάδες των περιστατικών στην Ελλάδα δεν έχουν μειωθεί οι προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης.

Το Συνέδριο ασχολήθηκε την πρώτη μέρα με την ανάπτυξη των θεμάτων πρόληψης, ενώ σήμερα θα συνεχίσει με την παρουσίαση πιο ειδικών θεμάτων, που απευθύνονται αποκλειστικά στον ιατρικό κόσμο, με στόχο τη μετεκπαίδευση αλλά και τη μείωση της θνητότητας και της νοσηρότητας των ασθενών.

Ο Συντονιστής – Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου, Θεμιστοκλής Τσακνάκης, απέδωσε τα προαναφερόμενα στατιστικά στοιχεία των καρδιολογικών περιστατικών στις συνήθειες ζωής. Κάπνισμα, έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία είπε ότι συμβάλουν στην εκδήλωσή τους, ενώ ερωτηθείς για τη ρύπανση, απάντησε ότι ακόμη δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να τη συνδυάζουν ως κλαδικό παράγοντα κινδύνου, αν και έχουν γίνει μερικές εργασίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Στέφανος Φούσας επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει μειώσει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, όπως άλλες χώρες, σκανδιναβικές ή η Αμερική, αν και ένας στους πέντε ασθενείς δεν προλαβαίνει να πάει στο Νοσοκομείο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά ενός οξέος εμφράγματος που είναι πόνος στο στήθος λες και πιέζει τανάλια, διάρκειας πάνω από μισής ώρας, επέκτασής του στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό άκρο και τάση προς εμετό και εφίδρωση.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, είπε ο κ. Φούσας, στόχο έχει να μειώσει τη θνητότητα και σε αυτό το πλαίσιο βγαίνει από το κέντρο και επισκέπτεται την Περιφέρεια με διπλό σκοπό, την εκπαίδευση – μετεκπαίδευση των γιατρών, αλλά και την ενημέρωση του πολίτη.

Το Συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμούς. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μεταξύ των άλλων σημείωσε ότι «το Καρδιολογικό Συνέδριο φέρνει κοντά μας τα πιο πρόσφατα πορίσματα της Ιατρικής, αλλά και αποδεικνύει την επαινετική μέριμνα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιμέλεια και η φροντίδα της καρδιάς αποτελεί επιδίωξη και της Εκκλησίας, η οποία τιμά και επευλογεί κάθε προσπάθεια που προάγει την υγεία και αποβλέπει στην περιφρούρησή της.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου