ΤΟΠΙΚΑ

Επίθεση Γιώργου από το Αγαθονήσι

επίθεση-γιώργου-από-το-αγαθονήσι-851206

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι φυγομαχεί μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις, εξαπέλυσε το Σάββατο από το Αγαθονήσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
«Είμαστε εδώ, στο Αγαθονήσι, για να συμπαρασταθούμε στους κατοίκους, αλλά και για να τονίσουμε πόσο απαράδεκτο είναι η πολιτεία, η κυβέρνηση, η σημερινή κυβέρνηση, να φυγομαχεί μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «φυγομαχεί μπροστά στο θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας πάνω από τα νησιά μας» και, δεδομένης της στάσης της, «η Τουρκία θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη».
«Η κυβέρνηση φυγομαχεί μπροστά στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών, που μπορεί να αντιμετωπιστεί» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας, παράλληλα, πως η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους κατοίκους των ακριτικών νησιών.
«Όσοι νομίζουν, και έχουν βγάλει τη θεωρία, ότι η καθημερινότητα δεν έχει καμία σχέση με τη διαφθορά, ας έρθουν εδώ, στο Αγαθονήσι, ας έρθουν κι ας δουν τους Φούρνους, τη Σάμο, τη Λήμνο, την Κάλυμνο, για να διαπιστώσουν πόσο έχουν υποβαθμιστεί οι υπηρεσίες υγείας, παιδείας, αλλά και των συγκοινωνιών, που θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας γι΄ αυτούς τους κατοίκους που βρίσκονται στην πύλη της Ελλάδας και δίνουν τη μάχη, μια μάχη εθνική».
«Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη πορεία, μια πορεία που θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων, την ισονομία, το δικαίωμα να αισθάνεται ο κάθε πολίτης την σιγουριά ότι έχει πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, στη σωστή συγκοινωνία. Μια πολιτεία ευνομούμενη, μια πολιτεία που χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού με διαφάνεια, σωστά, για το δημόσιο συμφέρον» κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το Αγαθονήσι στα πλαίσια της διήμερης περιοδείας του στο Ανατολικό Αιγαίο συνοδευόμενος από τα στελέχη του Κινήματος, Ελπίδα Τσουρή, Γιώργο Νικητιάδη, αμφοτέρους βουλευτές και Δημήτρη Καρύδη και Μανώλη Οθωνα.
Στο Αγαθονήσι έτυχε θερμής υποδοχής από τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού οι οποίοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες.
Οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα, η λαθρομετανάστευση και οι συγκοινωνίες καθιστούν την ζωή των κατοίκων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εξαιρετικά δυσχερή, σύμφωνα με όσα ανέπτυξαν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου και οι φορείς των υπολοίπων νησιών στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος πέραν των παραβιάσεων και των λαθρομεταναστών ανέφερε και τα προβλήματα των υποδομών και του προσωπικού Υγείας στο ακριτικό νησί, ενώ ένα επιπλέον πρόβλημα που δυσχεραίνει την ανάπτυξη είναι η μη αναγνώριση από την Κτηματική Εταιρεία Δωδεκανήσου των ιδιοκτησιών γης έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από παλιά.
Από την μεριά του ο νομάρχης Δωδεκανήσου Ιωάννης Μαχαιρίδης, αναφέρθηκε στις δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, καθώς οι λαθρομετανάστες σε διάστημα ενός έτους έχουν διπλασιαστεί, τονίζοντας πως «αυτά δεν γίνονται χωρίς την ανοχή της Τουρκίας».
Αναφερόμενοι στο ίδιο θέμα οι εκπρόσωποι φορέων από την Πάτμο και την Κάλυμνο, ανέφεραν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι λαθρομετανάστες πρέπει να σιτίζονται με το πολύ μικρό ποσό των 5, 87 ευρώ ημερησίως, ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι τα εστιατόρια που έχουν αναλάβει την σίτιση παραμένουν απλήρωτα επί τριετία.
Από τις προτάσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν έλειψε και το αίτημα του εφημέριου της εκκλησίας του Αη Γιώργη στο Αγαθονήσι, Γρηγορίου Σελιανίτη για αρωγή προκειμένου να οικοδομηθεί μεγαλύτερη εκκλησία που να «τονίζει τον χριστιανικό και ορθόδοξο χαρακτήρα του νησιού και να υπενθυμίζει στους επιλήσμονες ότι από εδώ ξεκινά η Ελλάδα και η Ευρώπη».
«Η πολιτεία δείχνει να απουσιάζει από παντού και όχι μόνο από το Αγαθονήσι, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τα δημόσια αγαθά, εμπορευματοποιεί τις υποδομές, σπαταλά τα χρήματα του ελληνικού λαού και λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο», ανέφερε στην απάντησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «το πώς κυβερνάμε την χώρα έχει σημασία για το αν θα πάει ο τόπος μπροστά».
«Δεν είμαστε ευνομούμενο κράτος και αυτό πρέπει να τελειώσει», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιόδευσε στη Σάμο και τους Φούρνους Ικαρίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου