ΤΟΠΙΚΑ

Προσλήψεις μόνο μερικής απασχόλησης

προσλήψεις-μόνο-μερικής-απασχόλησης-851206

Στροφή στην πολιτική προσλήψεων κάνουν, λόγω της οικονομικής κρίσης και με στόχο να περιορίσουν το κόστος εργασίας, οι επιχειρήσεις αυξάνοντας τις προσλήψεις εργαζομένων με «ευέλικτες» συμβάσεις εργασίας δηλ. με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε το Σώμα Επιθεωρήσεων Εργασίας περίπου οι τέσσερις στις δέκα νέες συμβάσεις εργασίας που υπεγράφησαν στη διάρκεια του Μαρτίου αφορούσαν προσλήψεις εργαζομένων με μερική απασχόληση – ακόμη και με μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής – καθώς και εκ περιτροπής εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη διάρκεια του Μαρτίου ανακοινώθηκαν στο ΣΕΠΕ 54.808 προσλήψεις από τις οποίες οι 18.979 (το 35%) ήταν με «ευέλικτες» συμβάσεις και οι 35.829 (το 65%) πλήρους απασχόλησης. Από τις 18.979 «ευέλικτες» συμβάσεις, οι 13.650 προβλέπουν την παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο (μερική απασχόληση), οι 2.993 εκ περιτροπής εργασία ενώ 2.336 συμβάσεις προέκυψαν κατόπιν «συμφωνιών» εργοδοτών και εργαζομένων για εργασία με μειωμένο ωράριο (μερική απασχόληση) αντί της πλήρους απασχόλησης που είχαν τους προηγούμενους μήνες, πριν από την κρίση.

Στελέχη της ΓΣΕΕ εκτιμούν ότι η επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας σε συνάρτηση με την αύξηση της ανεργίας που ήδη αποτυπώνεται ακόμη και στα στοιχεία της ΕΣΥΕ (στο 9,4% τον Ιανουάριο του ’09) θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κλίμα στο κοινωνικό πεδίο.

Μικρότερες συντάξεις
Για τους εργαζόμενους, η απασχόληση με μειωμένο ωράριο και εκ περιτροπής εργασία οδηγεί σε μειωμένες αποδοχές και σε μικρότερες συντάξεις στο μέλλον.

Για τους άνεργους τίθεται επιτακτικά η ανάγκη αποτελεσματικότερης προστασίας όχι μόνο με αύξηση των επιδομάτων και επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης αλλά και με την εφαρμογή ενός σχεδίου για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, τονίζουν συνδικαλιστικά στελέχη.

18.599 απολύσεις
από τον Νοέμβριο

Στις 18.599 εκτιμά η ΓΣΕΕ ότι ανέρχονται οι απολύσεις που έχουν γίνει, με την επίκληση της κρίσης, από το Νοέμβριο έως και το μήνα Απρίλιο, ενώ οι διαθεσιμότητες έχουν φτάσει τις 2.617. Σύμφωνα με τα στοιχεία (από καταγγελίες Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών) που ανακοίνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, το μήνα Απρίλιο αναγγέλθηκαν 1.298 απολύσεις και 169 διαθεσιμότητες και ανακοινώθηκαν προγράμματα εθελούσιας εξόδου για άλλους 1.000 εργαζομένους.

Το α τρίμηνο του 2009 η μείωση της ζήτησης, της τουριστικής κίνησης αλλά και της πληρότητας έφθασε στο 20% στην Αττική

Απώλεια 69.000 έως 144.000 θέσεων εργασίας στον Τουρισμό, σε περίπτωση που οι τουριστικές αφίξεις μειωθούν από 5% έως 15%, προβλέπει το Ιδρυμα Τουριστικών Ερευνών ενώ 11.000 – 15.000 θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν (μαζί με έσοδα – εισοδήματα της τάξης των 420 εκατ. ευρώ – 520 εκατ. ευρώ) μόνο στην Αττική στην περίπτωση που η τουριστική κίνηση διατηρηθεί μειωμένη κατά 20% έως το τέλος της χρονιάς.
Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται ότι έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η Κρήτη. Ακολουθούν τα ακριβά νησιά των Κυκλάδων (Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη), ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα.

Όσον αφορά στις κρατήσεις του Μαΐου οι εκτιμήσεις μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ν. Αγγελόπουλο οι κρατήσεις είναι μειωμένες πάνω από 30% σε σχέση με το Μάιο του 2008.

Σε επίπεδο τιμών η μέση μείωση που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 20%. Ωστόσο, εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι όσο προχωρά η σεζόν και δεν υπάρχει κίνηση οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται, συρρικνώνοντας περαιτέρω τα έσοδα των επιχειρήσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου