ΤΟΠΙΚΑ

Μόλις ένα βήμα πριν την πανδημία

μόλις-ένα-βήμα-πριν-την-πανδημία-851206

Ο ΠΟΥ αύξησε το επίπεδο συναγερμού για την πρόκληση πανδημίας στο 5 της εξαβαθμιαίας κλίμακας. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός, που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, έχει σε μια περιοχή δυο αυτόνομες εστίες και αποτελεί σημάδι ότι επίκειται πανδημία.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του, οι κυβερνήσεις μπορούν να πάρουν μέτρα, όπως ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς. Το επόμενο επίπεδο συναγερμού, η φάση 6, σημαίνει ότι υπάρχει πανδημία, η οποία χαρακτηρίζεται από ξεσπάσματα του ιού σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Η πρόεδρος της ΠΟΥ δήλωσε πάντως ότι “η διεθνής κοινότητα είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία πανδημία γρίπης, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας”. Η δρ. Μάργκαρετ Τσαν κάλεσε όλες τις χώρες να ενεργοποιήσουν σχέδια ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πανδημίας της γρίπης των χοίρων και να παραμείνουν σε κατάσταση εγρήγορσης.

“Όχι πανικό”
Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Αντρούλα Βασιλείου ζήτησε από τους Ευρωπαίους “να μην πανικοβάλλονται” παρά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να αυξήσει στο 5 το επίπεδο συναγερμού για πανδημία. “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, πρέπει να επαγρυπνούμε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε”, δήλωσε η επίτροπος κατά την άφιξή της στο Λουξεμβούργο για μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας της γρίπης των χοίρων που μεταδίδεται με ταχύ ρυθμό στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Υγείας συμβούλεψε τους Ρώσους να μην μεταβαίνουν στην αμερικανική ήπειρο λόγω της επιδημίας της γρίπης των χοίρων.

Tamiflu
Από την πλευρά της, η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche είναι έτοιμη να αυξήσει τις ικανότητες παραγωγής του αντι-ιικού σκευάσματος Tamiflu, το οποίο θεωρείται αποτελεσματικό κατά της γρίπης των χοίρων, σε περίπτωση σχετικού αιτήματος διεθνών οργανισμών ή κρατών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. “Είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την παραγωγή μας στα 400 εκατομμύρια δόσεων ετησίως”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δεχθεί σχετικό αίτημα.

Η αποτελεσματικότητα του αντι-ιικού Tamiflu απέναντι στον ιό της γρίπης των χοίρων τύπου A/H1N1 αναγνωρίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Αμερικανικά Κέντρα Ασθενείας και Πρόληψης (CDC). Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι πολλές “κυβερνήσεις έχουν έλθει κατά τις τελευταίες ημέρες σε επαφή με την Roche για να δώσουν παραγγελίες” για την προμήθεια Tamiflu , χωρίς να διευκρινίσει τις ποσότητες που παραγγέλθηκαν και τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν όσο περισσότερο είναι εφικτό στα σπίτια τους στη διάρκεια της μερικής αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, από την 1η έως την 5η Μαΐου, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων.

Η ασθένεια έχει προκαλέσει το θάνατο έως και 176 ανθρώπων. Οι θάνατοι που έχει επιβεβαιωθεί ότι οφείλονται στον ιό φθάνουν τους 9. Ο Καλδερόν απηύθυνε την έκκληση αυτή στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα προς το λαό του Μεξικού μετά το ξέσπασμα της κρίσης που προκαλεί η ασθένεια, την περασμένη εβδομάδα.

Πίνακας με τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων ανά χώρα:

ΧΩΡΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΥΠΟΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Μεξικό 159 49 2.500
ΗΠΑ 1 91
Καναδάς 19
Ισπανία 10 53
Βρετανία 5 23
Γερμανία 3 12
Nέα Ζηλανδία 3 10
Iσραήλ 2 2
Aυστρία 1 2
Περού 1 3
Aυστραλία 114
Γαλλία 30
Χιλή 26
Ελβετία 1 25
Χιλή 24
Bραζιλία 20
Νότια Κορέα 5
Δανία 11
Κολομβία 10
Aργεντινή 4
Γουατεμάλα 3
Bραζιλία 2
Κόστα Ρίκα 2
Eλ Σαλβαδόρ 2
Νότια Αφρική 2
Κροατία 1
Φινλανδία 1
Nορβηγία 1
Περού 1

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου