ΤΟΠΙΚΑ

Στην πρωτοπορία της σύγχρονης μουσικής

στην-πρωτοπορία-της-σύγχρονης-μουσικ-851206

Παρατείνεται έως την Κυριακή 3 Μαΐου το αφιέρωμα στον συνθέτη Γιώργο Σισιλιάνο, το οποίο φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, χάρη στο ενδιαφέρον των πολιτών της Μαγνησίας και την ευρύτητα με την οποία αντιμετώπισε το θέμα η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη. Κατά συνέπεια όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν την Έκθεση – Αφιέρωμα , να προμηθευτούν το βιβλίο που ειδικά για την έκθεση εξέδωσε το Μουσείο Μπενάκη και να λάβουν δωρεάν ένα CD με μουσική του Συνθέτη, που ευγενικά παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής. Ο Γιώργος Σισιλιάνος, Πηλιορείτης στην καταγωγή, είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μουσικού μοντερνισμού στην Ελλάδα. Από την ηλικία των 20 περίπου ετών μέχρι το τέλος της ζωής του, αφοσιώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στη σύνθεση. Παράλληλα με τη συνθετική του εργασία, μέσα από τις θέσεις που κατέλαβε σε θεσμούς της χώρας, συνέβαλε στην ανανέωση και ανάπτυξη της μουσικής ζωής και στην προβολή των σύγχρονων μουσικών ρευμάτων.
Η έκθεση για τον Γιώργο Σισιλιάνο, που οργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας και συνεργασίας πολλών ανθρώπων. Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης, η οποία έχει ως στόχο την παρουσίαση της ζωής και του έργου του Σισιλιάνου, εγχείρημα δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς το εύρος και την αξία του έργου του, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση της μουσικής ζωής στην Ελλάδα, είναι εργασία της Μουσικολόγου Βάλιας Χριστοπούλου, συνεργάτιδας του Μουσείου Μπενάκη. Η γενική επιμέλεια και ο συντονισμός ανήκει στην Βαλεντίνη Τσελίκα, η καλλιτεχνική επιμέλεια στον Σταμάτη Ζάννο και η συντήρηση και τοποθέτηση εκθεμάτων στην Ελευθερία Γκούφα.
Παράλληλα με την παρουσίαση του έργου του Σισιλιάνου, που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της έκθεσης, γίνεται αναφορά σε βιογραφικά στοιχεία (τα παιδικά του χρόνια, οι σπουδές του, η προσωπική ζωή του), στις επιδράσεις που δέχτηκε, στη δραστηριότητα που ανέπτυξε στη δημόσια μουσική ζωή με βασικούς στόχους την αναβάθμιση μουσικών θεσμών και την προώθηση της σύγχρονης, ελληνικής και ξένης, μουσικής δημιουργίας, στις συνεργασίες του με θεατρικούς και χορευτικούς οργανισμούς, στην υποδοχή της μουσικής του από την κριτική και το κοινό και, τέλος, στην αναγνώριση της προσφοράς του. Αντίστοιχα, η παρουσίαση των χειρογράφων, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης, συμπληρώνεται από φωτογραφικό υλικό, συνεντεύξεις, αλληλογραφία, έγγραφα, προγράμματα συναυλιών, μουσικοκριτικά σημειώματα, βραβεία κ.ά. Τα στοιχεία για τη ζωή και το περιβάλλον του Σισιλιάνου που παρουσιάζονται παράλληλα με τη διαδρομή του ως συνθέτη συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας της προσωπικότητάς του και στην κατανόηση του έργου του. Το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται από το Αρχείο του Γιώργου Σισιλιάνου.

Δεσμοί με τη Μακρινίτσα
Η έκθεση έγινε δυνατή χάρη στην παραχώρηση του υλικού αυτού από τη σύζυγό του Έλλη Γιωτοπούλου – Σισιλιάνου, η οποία παραβρέθηκε με τον υιό της Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο στα εγκαίνια της έκθεσης, προσέφερε πραγματικά ανεκτίμητη βοήθεια σε κάθε βήμα της προετοιμασίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η κ. Σισιλιάνου απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον πρόεδρο της Κοινότητας Μακρινίτσας κ. Κερασιώτη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι “η επίσκεψή μας στη Μακρινίτσα μάς συγκίνησε ιδιαίτερα, γιατί ξαναφέραμε στη μνήμη μας τις ενθουσιώδεις διηγήσεις του ανδρός μου για τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδικών του χρόνων στο χωριό”. Οι δεσμοί του Γιώργου Σισιλιάνου με την Μακρινίτσα είναι γνωστοί και μάλιστα το αρχοντικό της οικογένειας Σισιλιάνου δωρήθηκε προ πολλών ετών στην Κοινότητα.
Στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας μπορεί να ακούσει κανείς ηχογραφημένες εκτελέσεις έργων. Ακόμα έχει εκδοθεί από το Μουσείο Μπενάκη κατάλογος με κείμενα ανθρώπων που γνώρισαν τον Σισιλιάνο, συνεργάστηκαν μαζί του ή ασχολήθηκαν με το έργο του και ένα cd, που περιλαμβάνει τα έργα του συνθέτη για ένα και δύο πιάνα. Η παρουσίαση της έκθεσης στον Βόλο, αποτέλεσμα συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Ιωνίας και της Κοινότητας Μακρινίτσας, εκτός από μεγάλη τιμή και χαρά αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου