ΤΟΠΙΚΑ

Αναπλάσεις, κυκλοφοριακό, Θέατρο ~ Αστικές αναπλάσεις προγραμματίζει ο Δήμος Βόλου

αναπλάσεις-κυκλοφοριακό-θέατρο-αστι-686737

Ποσό 27 εκ. ευρώ θα κληθούν να απορροφήσουν Βόλος και Λάρισα για τη μεταμόρφωση του αστικού ιστού

Ποδηλατοδρόμους από το λιμάνι του Βόλου μέχρι τη Ν. Ιωνία, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στη Μαιάνδρου, ανάπλαση του Παλιού Λιμεναρχείου, αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και παρεμβάσεις για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα που ασφυκτιά ανάμεσα σε κτίρια, παλιά και νέα, περιλαμβάνει το φιλόδοξο πρόγραμμα του Δήμου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας οριστικοποιήθηκε η πρόταση του Δήμου Βόλου για τα προς ένταξη έργα αστικής ανάπλασης και υποδομών στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Από πλευράς Δήμου Βόλου στη σύσκεψη, που έγινε σ’ ένα πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επικεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, ενώ μετείχαν πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου. Από πλευράς Περιφέρειας μετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αστική ανάπλαση

Ο Βόλος και η Λάρισα θα κληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα να καταθέσουν μελέτες για την απορρόφηση 27 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Αστικές Αναπλάσεις.

Ο Δήμος Βόλου φιλοδοξεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία του πολεοδομικού συγκροτήματος μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων, που δεν περιορίζεται στο κέντρο της πόλης. Ανοίγει τη… βεντάλια των παρεμβάσεων προς τη Ν. Ιωνία, δημιουργώντας έδαφος για την εμπλοκή start-up επιχειρήσεων.

Στην ολοκληρωμένη πρόταση που κατατέθηκε στην περιφέρεια Θεσσαλίας, προβλέπονται παρεμβάσεις από τη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου έως και τη Ν. Ιωνία.

Στο πρόγραμμα εντάσσεται η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου. Το κόστος του έργου θα είναι αυτό που θα κρίνει και πόσες από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων. Ηδη η επικαιροποίηση της μελέτης με στόχο τη μείωση του απαιτούμενου προϋπολογισμού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προτείνεται επίσης η ανάπλαση της συνοικίας των Παλαιών στο Βόλο με στόχο την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, αλλά και η ανακατασκευή των αποθηκών του Τελωνείου. Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ θα διεκδικηθεί και για τους κυκλικούς κόμβους από τη Γρηγορίου Λαμπράκη έως την οδό Αθηνών, που εκτιμάται ότι θα απαλύνουν τον κυκλοφοριακό φόρτο τις ώρες αιχμής διασφαλίζοντας συνεχή ροή στην κίνηση των οχημάτων.

Προβλέπεται δε, η δημιουργία ποδηλατοδρόμου που θα οδηγεί τους χρήστες με… ορθοπεταλιές από το λιμάνι μέχρι τη Νέα Ιωνία.

Στα σχέδια είναι επίσης η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, η δημιουργία ελεύθερων χώρων εκεί όπου σήμερα στεγάζονται η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, το ιστορικό καφενείο του Πέτρου στη Ν. Ιωνία αλλά και ο κινηματογράφος της Νίκης.

Μετά δε τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε Ιάσονος και Δημητριάδος, σειρά φαίνεται να έχει η Μαιάνδρου στη Ν. Ιωνία.

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Βόλου, ο κ. Αχιλλέας Μπέος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα, όπως αυτό έχει καταρτιστεί.

Εργα 18,5 εκ. ευρώ

Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκαν έργα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

«Συναντιόμαστε με τον δήμαρχο Βόλου, για να λύσουμε ζητήματα, να προγραμματίσουμε έργα και να σχεδιάσουμε την πόλη του Βόλου. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουμε να έχουμε το μότο «συνεργασία, συνέργεια, αποτελεσματικότητα», προς όφελος των Θεσσαλών. Σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου τα τέσσερα τελευταία χρόνια υλοποιούμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ τα οποία διαχέουν κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία και δημιουργούν θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται έργα ύψους 18,5 εκ. ευρώ που αφορούν σε παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, επέκταση του ΧΥΤΑ Βόλου κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου