ΤΟΠΙΚΑ

Εξαπλώνεται η γρίπη των χοίρων

εξαπλώνεται-η-γρίπη-των-χοίρων-851206

Υπεύθυνος για το θάνατο 152 ανθρώπων στο Μεξικό χαρακτηρίζεται ο ιός της γρίπης των χοίρων, η εξάπλωση του οποίου έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Ύποπτα κρούσματα αναφέρονται σε πολλές χώρες του πλανήτη, ενώ στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί τρεις περιπτώσεις.
Υπό το φόβο πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέβασε το επίπεδο συναγερμού από 3 σε 4 στην εξαβάθμια κλίμακα. Σύμφωνα με τον δεύτερο στην ιεραρχία του Οργανισμού, Κέιτζι Φουκούντα, καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι προστατευμένη έναντι του ιού της γρίπης των χοίρων.
«Σε μία εποχή που ο κόσμος ταξιδεύει με αεροπλάνο ταχύτατα από άκρου εις άκρον του κόσμου, δεν υπάρχει κάποια περιοχή που να μην μπορεί να φθάσει ο ιός» τόνισε ο Φουκούντα από την έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.
Ο Φουκούντα τόνισε ότι παρόλο που η πανδημία μπορεί να αποφευχθεί, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο. Τόνισε μάλιστα ότι τις μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι φτωχότερες χώρες.
Εξετάσεις του Οργανισμού έδειξαν ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δήλωσε ο Φουκούντα, λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμα για να επισημανθεί η προέλευση της γρίπης.
Ο Οργανισμός, ωστόσο, δεν συστήνει περιορισμούς των ταξιδιών ή κλείσιμο των συνόρων λόγω της μετάδοσης του ιού. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού.
Την Τρίτη ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι εάν επιβεβαιωθούν τοπικά κρούσματα της γρίπης των χοίρων στις ΗΠΑ, τότε θα μιλάμε για ύπαρξη νέας εστίας της νόσου, εκτός του Μεξικού, η οποία πιθανώς να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο 5.
Στο Μεξικό, ο ιός πέρασε τα σύνορα της Πόλης του Μεξικού αφού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Χοσέ Ανχελ Κόρδοβα, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε και στην Πολιτεία Οαχάκα.
Ο Κόρδοβα παρουσίασε, επίσης, στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλειας, που δείχνουν πως ο ρυθμός των θανάτων από τη φονική γρίπη σταδιακά μειώνεται. Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο αναφέρθηκαν έξι ύποπτοι θάνατοι, την Κυριακή πέντε και τη Δευτέρα τρεις.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες κάλεσαν τα μέλη των οικογενειών των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό να υποβληθούν επειγόντως σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως διαθέτει αποθέματα αντιιικών φαρμάκων.
Τουλάχιστον 64 κρούσματα γρίπης των χοίρων έχουν εντοπισθεί επισήμως σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ: Στη Νέα Υόρκη, το Οχάιο, το Κάνσας, το Τέξας και την Καλιφόρνια, ενώ για ύπαρξη κρούσματος έκανε λόγο και η Ιντιάνα.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται σε επέκταση της επιδημίας, αλλά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών ανίχνευσης.

Κρούσματα σε πολλές χώρες
Περιπτώσεις που ενδέχεται να σχετίζονται με τον επικίνδυνο ιό της γρίπης των χοίρων έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του πλανήτη.
Μετά τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Βρετανία και Ισπανία, και η Νότιος Κορέα ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των χοίρων.
Δύο κρούσματα επιβεβαίωσε και το Ισραήλ. Πρόκειται για δύο άνδρες που είχαν πραγματοποιήσει ταξίδι στο Μεξικό.
Στην Αυστραλία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων γρίπης των χοίρων πέρασε από τα 17 στα 40.
Στη Νέα Ζηλανδία επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση τριών κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων, ενώ δέκα ακόμη άνθρωποι είναι πιθανόν να έχουν προσβληθεί.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. Τέσσερα στην επαρχία της Νέας Σκωτίας και δύο στη Βρετανική Κολομβία. Πρόκειται για σπουδαστές που συμμετείχαν σε σχολικές εκδρομές στο Μεξικό, στη χερσόνησο Γιουκατάν, και παρουσιάζουν σε ελαφρά μορφή τα συμπτώματα της νόσου. Στο Οντάριο 10-12 άτομα έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, αλλά κανένα κρούσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει μέτρα ελέγχου στους περίπου 15.000 Μεξικανούς μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται εποχιακά σε αγροτικές καλλιέργειες.
Στην Κολομβία, οι αρχές έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 12 άτομα που έφθασαν από το Μεξικό και παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, αλλά δεν βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Στη Δανία, πέντε άτομα που επέστρεψαν από το Μεξικό και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση σε δύο νοσοκομεία, στη Γαλλία έχει καταγραφεί ένα ύποπτο κρούσμα. Οι εξετάσεις, πάντως, στο ένα από τα τρία ύποπτα κρούσματα στη Γερμανία ήταν αρνητικές. Μια πρώτη ύποπτη περίπτωση εντοπίσθηκε στο Περού, ενώ τουλάχιστον πέντε άτομα στη Σουηδία και ισάριθμα στην Ελβετία.
Ύποπτα κρούσματα της γρίπης αναφέρθηκαν και στην Κίνα, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε τους Ιάπωνες να αποφύγουν τα ταξίδια στο Μεξικό και σε άλλες χώρες όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα της γρίπης των χοίρων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου