ΤΟΠΙΚΑ

Βραβευμένη δημοσιογράφος από τα 14 της!

βραβευμένη-δημοσιογράφος-από-τα-14-της-851206

Γράφει, ζωγραφίζει, κάνει έρευνα κι αφιερώματα, ενώ εκδίδει και πουλά τη σχολική εφημερίδα της. Ο λόγος για τη μαθήτρια της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Ιωλκού Θάλεια Παπαδάκη, η οποία βραβεύτηκε στον 16ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» για την καλύτερη εμφάνιση σχολικής εφημερίδας.

Η Θάλεια ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα της τον Οκτώβριο του 2007 και από τότε αδιαλείπτως εργάζεται, προκειμένου να ενημερώνει και να πληροφορεί τους συμμαθητές και τους καθηγητές της για θέματα που τους αφορούν. «Πάντα ήθελα να γράφω και να ζωγραφίζω και σκέφτηκα μόνη μου ότι θα ήταν καλό να κάνω μια σχολική εφημερίδα. Στην αρχή δεν το είπα σε κανέναν. Όταν ολοκλήρωσα το πρώτο τεύχος, τότε το παρουσίασα στους γονείς μου», σημείωσε η Θάλεια, η οποία ήρθε προ εκπλήξεως όταν της στάλθηκε χθες η επιστολή από την εφημερίδα για τη σημαντική αυτή διάκρισή της.
Η 14χρονη είναι η ψυχή και η εκδότρια της εφημερίδας «Το Σπουργίτι», καθώς γράφει όλα τα κείμενα των 28 σελίδων και ταυτόχρονα κάνει και την εικονογράφηση, ζωγραφίζοντας εικόνες για να συνοδεύσει τα κείμενά της, αλλά και κόμικς, που γνωρίζει ότι διαβάζονται από τους συμμαθητές της. Η εφημερίδα περιέχει ένα αφιέρωμα, άλλοτε στο νερό, άλλοτε στη γλώσσα του σώματος, έχει μικρές ειδήσεις με διάφορα ρεκόρ, ανέκδοτα και παιχνίδια, κόμικς, ενώ το πιο σημαντικό όλων είναι ότι η Θάλεια σε κάθε τεύχος γράφει κι από ένα μικρό μυθιστόρημα
Μάλιστα μία φορά το μήνα η Θάλεια, η οποία διαμένει στην Πορταριά, κατεβαίνει στο Βόλο και επισκέπτεται ένα κατάστημα με φωτοτυπίες, όπου εκτυπώνει 20 αντίτυπα της εφημερίδας της, τα οποία πουλά προς 1ευρώ στο κοινό της. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό των Νέων, η Θάλεια σημείωσε: «Με έσπρωξαν οι καθηγητές μου να συμμετάσχω στον διαγωνισμό. Εγώ δεν πίστευα τόσο στον εαυτό μου και στις δυνατότητες της εφημερίδας μου, γι’ αυτό και ήταν μια έκπληξη το βραβείο αυτό». Η εφημερίδα, αν και αρχικά ξεκίνησε να δημοσιοποιεί θέματα που έχουν σχέση με τη μετανάστευση, το ρατσισμό, το περιβάλλον, άλλαξε λίγο τη θεματολογία της, καθώς σύμφωνα με τη Θάλεια οι περισσότεροι συμμαθητές της δεν ήθελαν να διαβάζουν πολύ, παρά μόνο κείμενα τα οποία είναι πιο εύπεπτα. Παρόλα αυτά η ίδια κράτησε ψηλά το επίπεδο και δίνει στους συνομήλικούς της την ευκαιρία να διαβάσουν θέματα που τους απασχολούν.
Αν και η καθημερινότητά της είναι δύσκολη, μιας και πρέπει να ξυπνάει καθημερινά στις 5.45 το πρωί για να ετοιμαστεί και να πάρει το λεωφορείο για το σχολείο, παρόλα αυτά βρίσκει χρόνο να γράφει. Όνειρο της ίδιας είναι να συνεχίσει να γράφει και να γίνει κάποια στιγμή συγγραφέας και εικονογράφος, αν και δεν γνωρίζει ακόμη σε ποια σχολή θα σπουδάσει. Η Θάλεια Παπαδάκη θα παραλάβει το βραβείο της στις 9 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει η εφημερίδα «Τα Νέα» στην Αθήνα, ενώ χθες που ανακοινώθηκε το όνομά της τόσο οι καθηγητές, όσο και συμμαθητές της, της έδωσαν τα συγχαρητήριά τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου