ΤΟΠΙΚΑ

Αδικαιολόγητος ο πανικός για τον ιό στην Ελλάδα

αδικαιολόγητος-ο-πανικός-για-τον-ιό-στ-851206

Καμία ανησυχία δεν θα πρέπει να έχουν οι Έλληνες σε ό,τι αφορά τη γρίπη των χοίρων που έχει προκαλέσει τον πανικό σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Εκείνοι που θα πρέπει να εξεταστούν για προληπτικούς λόγους είναι μόνο όσοι ταξίδεψαν σε Αμερική, Καναδά και Μεξικό από τις αρχές Μαρτίου.
Ο κ. Παναγιώτης Μαρκουλάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία με έμφαση στη Βιοτεχνολογία, επεσήμανε πως δεν έχει βρεθεί ακόμη το στέλεχος το οποίο έχει μεταλλαχθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να βγήκε το θέμα στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η γρίπη των χοίρων πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές Μαρτίου. «Όσοι ταξίδεψαν στην Αμερική και ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, όπου εντοπίστηκε ο ιός, στον Καναδά και στο Μεξικό από τις αρχές Μαρτίου, θα πρέπει να ελεγχθούν προληπτικά για τη νόσο. Πρέπει να τονιστεί πως δε θα πρέπει να φοβούνται, αλλά να κάνουν ορισμένες εξετάσεις», συνέστησε ο κ. Μαρκουλάτος. Όσοι επισκέφθηκαν τους παραπάνω προορισμούς, θα πρέπει να επισκεφθούν ένα παθολόγο, ένα λοιμωξιολόγο και ένα πνευμονολόγο και να πραγματοποιήσουν διάφορες εξετάσεις. Υπάρχουν δύο ειδών εξετάσεις, σύμφωνα με τον κ. Μαρκουλάτο, μία γρήγορη με φαρυγγικό ή ρινικό επίχρισμα, τα αποτελέσματα της οποίας βγαίνουν σε μία ώρα και πρέπει να γίνουν σε ειδικά εργαστήρια και μία πιο αργή με καλλιέργεια εμβρυοφόρων αβγών, η οποία σε δύο περίπου εβδομάδες δίνει τα αποτελέσματα.
Παράλληλα ο κ. Μαρκουλάτος υπογράμμισε πως η γρίπη των χοίρων μοιάζει με την κοινή γρίπη, γι’ αυτό και όσοι νοσούν από την κοινή γρίπη δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν.
Από την πλευρά της η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου κ. Μαρία Καρά, η οποία βρέθηκε χθες στην Αθήνα και στο Υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι για τη γρίπη των χοίρων δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι Έλληνες. Μάλιστα ο υπουργός ενημέρωσε τους Διοικητές των Νοσοκομείων πως στην Ελλάδα η γρίπη των χοίρων δεν έχει κάνει την εμφάνισή της, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν προληπτικές οδηγίες προς όλα τα Ιδρύματα της χώρας. Πάντως για ακόμη μία φορά η κ. Καρά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας και φόβου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου