ΤΟΠΙΚΑ

Φυγόποινοι 2.700 πολίτες στη Μαγνησία

φυγόποινοι-2-700-πολίτες-στη-μαγνησία-851206

Εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως ΤΕΒΕ, παραβάσεις ΚΟΚ και ακάλυπτες επιταγές, που ήδη έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, είναι τα βασικά αδικήματα με τα οποία διώκονται οι κάτοικοι της Μαγνησίας, που έχουν καταδικαστεί ερήμην και ήδη χαρακτηρίζονται ως φυγόποινοι.
O νομός Μαγνησίας μάλιστα είναι από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, καθώς το 95% των φυγόποινων προέρχεται από αποφάσεις που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το υπόλοιπο 5%, αφορά σε φυγόποινους που σχετίζονται με ακάλυπτες επιταγές, παραβάσεις του KOK, κλοπές, υγειονομικές και αγορανομικές παραβάσεις, πολύ λίγες περιπτώσεις ναρκωτικών και διάφορων άλλων εγκλημάτων που διώκονται από τον ποινικό κώδικα. Το ότι κάποιοι δεν εμφανίζονται στα δικαστήρια, προκειμένου να δικαστούν, έχει πολλές εξηγήσεις. Συνήθως πολλοί επιδιώκουν την ερήμην καταδικαστική απόφαση, γιατί η έφεση που θα ασκήσουν και θα εκδικαστεί σε ανώτερο βαθμό, θα τους βοηθήσει χρονικά στο να συγκεντρώσουν χρήματα, προκειμένου να ξεπληρώσουν τα χρέη που έχουν προς το Δημόσιο ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αν δεν τα καταφέρουν και τότε, τα τμήματα φυγόποινων έχουν σειρά…
Η οικονομική κρίση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα μας και έχει αυξήσει τον αριθμό των μηνύσεων που κατατίθενται για ακάλυπτες επιταγές και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, όπως εκτιμούν δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά και αστυνομικοί που ασχολούνται με θέματα φυγόποινων, θα αυξήσει και τον αριθμό τους.
Είναι χαρακτηριστικοί άλλωστε και οι αριθμοί από το αρμόδιο τμήμα της Εισαγγελίας Βόλου, σχετικά με την αύξηση που αρχίζει να παρατηρείται. Την περίοδο 2006 – 07 είχαν εκδοθεί 1.056 διαταγές για συλλήψεις φυγόποινων, από τις οποίες εκτελέστηκαν οι 685 και έμειναν ανεκτέλεστες 371. Την περίοδο 2007-2008, εκδόθηκαν 1.454 διαταγές για συλλήψεις φυγόποινων, από τις οποίες εκτελέστηκαν οι 1.000 και έμειναν ανεκτέλεστες οι υπόλοιπες 454.
Η συνολική εικόνα στη Μαγνησία, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου τμήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης, αυτή τη στιγμή καταγράφεται ως εξής:
– Συνολικά υπήρχαν μέχρι τον τελευταίο μήνα 2.693 φάκελοι για εκτέλεση διαταγής σύλληψης φυγόποινων, ενώ τις τελευταίες ημέρες εισήλθαν προς εκτέλεση 198, από τις οποίες εκτελέστηκαν οι 100 και συνελήφθησαν 28 άτομα. Εχουν εναπομείνει 2.791 αποφάσεις, από τις οποίες οι 2.321 έχουν καταχωρηθεί στο ΔEA (Δελτίο Eγκληματολογικών Aναζητήσεων) της Eλληνικής Aστυνομίας. Oι ερήμην αποφάσεις καταδικασθέντων αγνώστου διαμονής αποστέλλονται στην τελευταία διεύθυνση που ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει ως διεύθυνση κατοικίας, και αν δεν βρεθεί, τότε εισέρχονται στο ΔEA.
Ακόμη 72 αποφάσεις αφορούν σε αναζητήσεις των προσώπων, ενώ 12 διαβιβάσθηκαν σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως σε άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.
Συνολικά από τις 2.971 αποφάσεις, οι 2.097 αφορούν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, οι 65 το Α.Τ. Περιφέρειας, οι 169 το Α.Τ Αλμυρού, οι 59 το Α.Τ Βελεστίνου, οι 90 το Α.Τ Μηλεών, οι 279 το Α.Τ Σκιάθου και οι 32 το Α.Τ Σκοπέλου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς πάνω από 200 αποφάσεις προς εκτέλεση για σύλληψη φυγόποινων καταφθάνουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας κάθε δίμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η διαφορά στους αριθμούς του τμήματος φυγόποινων της Εισαγγελίας Βόλου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας οφείλεται στο γεγονός ότι στην Αστυνομία είναι καταχωρημένες υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας, γιατί μετά υπάρχει παραγραφή του αδικήματος. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το Άρθρο 114 του Ποινικού Κώδικα η παραγραφή των ποινών από δικαστήριο έχει ως εξής: Οι ποινές που επιβλήθηκαν αμετακλήτως, αν έμειναν ανεκτέλεστες, παραγράφονται: α) η ποινή του θανάτου και η ισόβια κάθειρξη μετά τριάντα έτη. β) ο περιορισμός σε ψυχιατρικό κατάστημα (άρθρο 38) και η κάθειρξη μετά είκοσι έτη. γ) η φυλάκιση, η χρηματική ποινή και ο περιορισμός σε σωφρονιστικό κατάστημα (άρθρο 54) μετά δέκα έτη και δ) κάθε άλλη μικρότερη ποινή μετά δύο έτη.
Ωστόσο, αν κατά την διάρκεια της δεκαετίας ο καταδικασθείς ασκήσει οποιοδήποτε ένδικο μέσο, τότε η περίοδος παραγραφής της δεκαετίας ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής του.
Ακόμη σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης (3346/2005) οι ποινές που είχαν επιβληθεί πριν από τη δημοσίευσή του, διάρκειας μέχρι έξι μηνών, παραγράφονται και δεν εκτελούνται (μένουν ατιμώρητες).
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν κάποιος συλληφθεί, μπορεί να του χορηγηθεί από τον Εισαγγελέα αναστολή. Σύμφωνα με το άρθρο 556 του Ποινικού Kώδικα, η αναστολή χορηγείται στα άτομα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ποινές που έχει ορίσει το δικαστήριο και διώκονται. Τότε δύνανται να πάρουν για έξι μήνες αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Πρωταθλητής

«Πρωταθλητής» σε ποινές που εκκρεμούν σε βάρος του είναι ιδιοκτήτης πετρελαϊκής εταιρίας από την Αθήνα, ο οποίος δεν απέδιδε εισφορές στο Δημόσιο και έχει καταδικαστεί ερήμην σε 150 χρόνια περίπου φυλάκιση(!) με τεράστια χρηματικά πρόστιμα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Ωστόσο δεν έχει συλληφθεί, καθώς έχει προσφύγει στον Αρειο Πάγο, από όπου δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση.

Δυσκολεύονται

Οπως αναφέρουν αστυνομικοί που ασχολούνται με θέματα φυγόποινων, πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. «Αναγκαζόμαστε να οδηγούμε στα δικαστήρια ηλικιωμένους ανθρώπους για χρέη προς το ασφαλιστικό τους ταμείο, ακόμη και για 300 ευρώ» τονίζουν, ενώ όπως επισημαίνουν υπάρχουν περιπτώσεις που για την επίδοση της απόφασης απαιτείται οι αστυνομικοί να ψάχνουν και μία ολόκληρη ημέρα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα το πρόβλημα έχει οξυνθεί, καθώς αρκετοί αλλοδαποί αλλάζουν συνεχώς τόπο ή διεύθυνση διαμονής.
Τέλος έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι αποφάσεις που εκδίδονται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο και αφορούν σε χρέη προς το Δημόσιο, δεν εκτελούνται το μήνα Αύγουστο, μία εβδομάδα πριν και μετά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, όπως και πριν από τις 7 το πρωί και μετά τις 7 το απόγευμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου