ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεάν αντιικά φάρμακα για τη γρίπη από ιδιωτικά φαρμακεία

δωρεάν-αντιικά-φάρμακα-για-τη-γρίπη-απ-691205

Δωρεάν είναι η διάθεση αντιικών φαρμάκων για την αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κινδύνου, όπως ενημερώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Τα κρούσματα της εποχικής γρίπης έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα και ο κίνδυνος παρουσίασης περιστατικού και στη Μαγνησία είναι πλέον ορατός.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δημοσιοποιεί την έκτακτη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μετά την εξέλιξη αυτή, όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευστάθιος Τσάμης, οι γιατροί του Νομού είναι υποχρεωμένοι να συνταγογραφούν τα αντιικά φάρμακα, ώστε να μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν οι ασθενείς.

Δωρεάν αντιικά φάρμακα μπορούν να προμηθεύονται και οι μονάδες Υγείας με αιτήματα προς την Ε.Φ.Ε.Τ. Α.Ε. Εξάλλου, το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι η κορύφωση της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης σημειώνεται στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Η εκτίμηση κινδύνου από το επιστημονικό προσωπικό είναι ότι θα επικρατήσει το στέλεχος Α (Η3Ν2) και μάλιστα με στελέχη που έχουν μεταλλαχθεί. Οι περίοδοι εποχικής γρίπης είναι κατά κανόνα σοβαρές, καθώς το στέλεχος αυτό προκαλεί σοβαρή νόσο, κυρίως σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρει τα εξής: «Στο πλαίσιο της εξασφάλισης διαθεσιμότητας αντιικών φαρμάκων που χορηγούνται με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διευκρινίζεται ότι κατά τη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης ισχύει η διαδικασία και οι προϋποθέσεις δωρεάν διάθεσης αντιικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι Μονάδες υγείας του ΕΣΥ, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Π ΕΔΥ, τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και τα οργανωμένα ιατρεία των καλλικρατικών δήμων μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν απευθείας με αιτήματά τους προς την ΕΦΕΤ Α. Ε. τα αντιικά φάρμακα οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη.

Παρακαλείται η Ε.Φ.Ε.Τ. Α. Ε. να διευκολύνει την αποστολή των αντιικών φαρμάκων στους προαναφερόμενους φορείς και να μας αποστείλει σε εβδομαδιαία βάση τα στοιχεία κίνησης των ανωτέρων σκευασμάτων (πόσα σκευάσματα ανά μονάδα υγείας και το υπολειπόμενο απόθεμα ανά σκεύασμα)».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου