ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα επί… χάρτου ~ Δείτε τη μακροσκελή λίστα με τα πρόστιμα

πρόστιμα-επί-χάρτου-δείτε-τη-μακροσ-692086

Το «καθαρό πρόσωπο» του Βόλου εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο

Σαράντα – δύο διαφορετικά είδη παραβάσεων και αντίστοιχα πρόστιμα για τους παραβάτες προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Βόλου. Το νέο πρόστιμο για τη μη τήρηση του προγράμματος αποκομιδής πόρτα – πόρτα σε Ιάσονος και Δημητριάδος, προστίθεται στη μακροσκελή λίστα των παραβάσεων που τιμωρούνται με χρηματικές ποινές που ξεκινούν από τα 100 ευρώ και μπορούν να φθάσουν τις 10.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την τελευταία τριετία, όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Εποπτείας και Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών, Κων. Τατάκος, δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο σε πολίτη για παραβίαση του Κανονισμού Καθαριότητας.

Αυτό δεν συνεπάγεται ότι το πρόσωπο της πόλης είναι… πεντακάθαρο. Τουναντίον…

Οι πολίτες συνεχίζουν να αυθαιρετούν ρυπαίνοντας την πόλη. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι πράξεις που θεωρούν «αθώες», αν εφαρμοστεί με αυστηρότητα ο κανονισμός, επισείουν πρόστιμα και μάλιστα τσουχτερά;

Η μάχη των κάδων…

Πόσες φορές στις γειτονιές του Βόλου δεν έχει εξελιχθεί ολόκληρη… μάχη για τους κάδους; Ιδίως το καλοκαίρι οπότε και η θερμοκρασία ανεβαίνει και η μυρωδιά από τα σκουπίδια φθάνει μέχρι τα παράθυρα, αρκετές νοικοκυρές, φροντίζουν για την… απομάκρυνση του κάδου έξω από την πόρτα του σπιτιού τους.

Οι κάδοι κόβουν… βόλτες πάνω – κάτω στα οικοδομικά τετράγωνα και εξελίσσονται σε μπαλάκι του πινγκ – πονγκ.

Κι όμως η μετακίνηση κάδων σε άλλο σημείο από το καθορισμένο τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ βάση του Κανονισμού Καθαριότητας.

Πρόστιμο 100 ευρώ προβλέπεται και για όσους δεν θέλουν να… λερώσουν τα χέρια τους ανοίγοντας το καπάκι του κάδου και απλώς αφήνουν τις σακούλες έξω από τους κάδους. Ακόμη και για τις άδετες σακούλες το πρόστιμο διαμορφώνεται επίσης στα 100 ευρώ.

Χαρτοκιβώτια

Αλλεπάλληλες είναι οι εκκλήσεις που κατά καιρούς γινόταν κυρίως προς τον εμπορικό κόσμο της πόλης για τα χαρτοκιβώτια που αφήνονται έξω από τους κάδους ανακύκλωσης. Η απόρριψη ασυμπίεστων χαρτοκιβωτίων, ατακτοποίητων και αδεμάτιστων, επίσης τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Για όσους δε βγάζουν τα άχρηστα για τους ίδιους ογκώδη αντικείμενα στα πεζοδρόμια δίπλα στους κάδους, τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι της τάξης των 200 ευρώ.

Πρόστιμα 100 ευρώ επισείει ακόμη και η εναπόθεση στο πεζοδρόμιο ξερών φύλλων, υπολοίπων καθαρισμών κήπων, γκαζόν, κλαδιών και θάμνων. Μία εικόνα της καθημερινότητας όπως και οι προηγούμενες παραβάσεις, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί ούτε ένας παραβάτης.

Τα πιο… τσουχτερά πρόστιμα

Το πιο… τσουχτερό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ προβλέπεται για την εγκατάλειψη τοξικών απορριμμάτων – λυμάτων.

Δημιουργία και λειτουργία αυτοσχέδιων χωματερών τιμωρείται επίσης με πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ η καύση απορριμμάτων επισείει χρηματική ποινή ύψους 2.000 ευρώ. Στα 1.500 ευρώ έχει οριστεί το πρόστιμο για σκουπίδια που καταλήγουν σε ρέματα και χείμαρρους και γενικά σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ η ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, τοίχων, παιδικών χαρών τιμωρείται με 1.000 ευρώ πρόστιμο και… καπέλο το κόστος δαπανών αποκατάστασης.

Ο πίνακας με τα πρόστιμα

  • Σχετικά άρθρα:

Πρόστιμα πόρτα- πόρτα από 150 έως 500 € για τα σκουπίδια σε Ιάσονος & Δημητριάδος

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου