ΤΟΠΙΚΑ

Αναδεικνύουν τη ναυτική παράδοση ~ Καινοτόμα προσπάθεια της τοπικής εκκλησίας

αναδεικνύουν-τη-ναυτική-παράδοση-και-692365

Σημαντικό έργο αναπτύσσει ο νεοσύστατος φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» που δημιουργήθηκε από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

Σειρά αξιόλογων δραστηριοτήτων αναπτύσσει ο φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» που δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας, θέτοντας στο επίκεντρο των φετινών προσπαθειών του για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, τον πολιτισμό της θάλασσας.

Η παρουσίαση των δύο πολυτελών εκδόσεων που φέρουν τη σφραγίδα του φορέα, το ημερολόγιο με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» και το βιβλίο με τίτλο «Ηρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά» σηματοδοτεί την έναρξη ενός πολύ σημαντικού κύκλου εκδηλώσεων, με επίκεντρο τη θάλασσα.

Οι υπεύθυνοι του νεοσύστατου φορέα, παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, αναλύοντας τη φιλοσοφία, τις επιμέρους δράσεις και τον προγραμματισμό της φετινής χρονιάς.

Εμπνευστής της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο οργανισμός αυτός συγκροτήθηκε από την Εκκλησία, θέλοντας να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις συνύπαρξης, με ενότητα και συνεργασία ανθρώπων και φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό, αλλά και να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους σε θέματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό του τόπου μας». Ο Σεβασμιότατος, πρόεδρος του νέου φορέα, χαρακτήρισε «μεγάλο θησαυρό για τον τόπο μας» τον πολιτισμό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για τον προγραμματισμό δράσης «υπήρξε συντονισμός και συνεργασία», ενώ το συνολικό αποτέλεσμα «είναι καρπός συλλογικής δουλειάς».

Αναφερόμενος στις δύο εκδόσεις που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι υλοποιήθηκαν χάρη στη στήριξη του κοινωφελούς ιδρύματος «Στυλιανού και Μαρίας Ζούζουλα». Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιότατος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη συλλογική προσπάθεια του Δ.Σ., λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε συγκροτήσει μια ομάδα ανθρώπων, που έχουν ο καθένας τη συμβολή του στον πολιτισμό και κυρίως αγαπούμε τον τόπο αυτό. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου, πρόσθεσε, για να πραγματοποιούμε ποικίλες δράσεις».

Παίρνοντας το λόγο ο Οργανωτικός Γραμματέας του φορέα Αλέξανδρος Καπανιάρης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «σκοπός του φορέα είναι να δημιουργεί θεσμούς ποιότητας, θεσμούς οι οποίοι σχετίζονται με την εκπαίδευση, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της επιστημονικής έρευνας και της καταγραφής». Παράλληλα ο κ. Καπανιάρης ανέφερε ότι «κάθε θεματικό έτος θα περιλαμβάνει ένα κύκλο εκδηλώσεων, αλλά και δράσεων, για την υλοποίηση των οποίων θα υπάρξει συνεργασία με συλλόγους και φορείς της περιοχής μας».

Η φετινή θεματική ενότητα επικεντρώνεται στη θάλασσα, την παράδοση της ναυτιλίας στην περιοχή μας και κάθε μήνα θα υπάρχουν ορισμένες δράσεις οι οποίες θα έχουν ως άξονα τον πολιτισμό της θάλασσας. «Η παρουσίαση της κασετίνας και των δύο βιβλίων που αναφέρονται στη ναυτιλία του Πηλίου σε σχέση με το εμπόριο και τη ναυτιλία από το 1600 ως το 1960, είναι προϊόν έρευνας αρκετών ετών» όπως υπογράμμισε ο κ. Καπανιάρης, ο οποίος παρουσίασε στη συνέχεια τον ετήσιο προγραμματισμό δράσης.

Το πρόγραμμα

Η παρουσίαση των δύο πολυτελών εκδόσεων που φέρουν τη σφραγίδα του φορέα, το ημερολόγιο με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» και το βιβλίο με τίτλο «Ηρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 1930 στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Το επόμενο Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 19.00 θα εγκαινιαστεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, η έκθεση με τίτλο «Ολκάς» από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια – σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως με θέμα «Κωνσταντινούπολη, η πόλη των αναμνήσεων, του Πατριαρχείου, της Χάλκης». Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας συναυλία του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου, για τις μουσικές της θάλασσας στο Αιγαίο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βόλου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Βασικός στόχος κάθε προσπάθειας και κάθε εκδήλωσης, είναι η συνεργασία και η συνένωση δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχτεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο πεδίο του πολιτισμού και της συνολικής ανάδειξης της μακράς παράδοσης της περιοχής μας.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου