ΤΟΠΙΚΑ

ΟΠΑΠ-Υπέρ του κρατικού μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

οπαπ-υπέρ-του-κρατικού-μονοπωλίου-στα-851206

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τάσσεται υπέρ των μονοπωλίων τυχερών παιχνιδιών. Μια απόφαση που αφορά στην υπόθεση “Placanica” και την οποία «καλωσορίζει», με ανακοίνωσή της, η Ενωση των Ευρωπαϊκών Λοταριών, που εκπροσωπεί 74 μέλη, μεταξύ των οποίων και η ΟΠΑΠ Α.Ε.
Σύμφωνα με την απόφαση της υπόθεσης “Placanica”, τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν τον περιορισμό των δραστηριοτήτων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων μέσω του συστήματος αδειοδότησης ενός ή περισσοτέρων διοργανωτών. Σύμφωνα με αυτό, οι δικαιούχοι διοργανωτές θα πρέπει να κάνουν επαρκώς ελκυστικές προσφορές, συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης και της χρήσης νέων μεθόδων διανομής, ώστε να πληρούν το καθήκον της οριοθέτησης των τυχερών παιχνιδιών.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Λοταριών, Γουίνφρεντ Γουόρτμαν, τόνισε σε δηλώσεις του: «Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι, σύμφωνα και με την απόφαση Gambelli, τα κράτη-μέλη μπορούν να περιορίσουν τις δραστηριότητες των τυχερών παιχνιδιών. Με σκοπό να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή των παικτών σε παράνομες δραστηριότητες τυχερών παιχνιδιών, οι εγκεκριμένοι διοργανωτές θα πρέπει να εκπροσωπούν μία αξιόπιστη, αλλά ταυτόχρονα ελκυστική εναλλακτική λύση στην απαγορευμένη δραστηριότητα». Αυτό ίσως σημαίνει την προσφορά εκτεταμένης σειράς παιχνιδιών, πλέον της διαφήμισης και της χρήσης νέων μεθόδων διανομής.
Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση στην υπόθεση Laara, το δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι ένα κράτος-μέλος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν ο αριθμός των διοργανωτών στους οποίους θα χορηγήσει άδεια είναι επαρκής. Ο κ. Γουόρτμαν επισήμανε, ότι «κάτι τέτοιο περιλαμβάνει την επιλογή αποκλειστικού δικαιώματος σε έναν μόνο διοργανωτή».
Ακόμη, το δικαστήριο έκρινε ότι η διαδικασία των διαγωνισμών για παροχή αδειών, ίσως δεν αποκλείει τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες, καθώς υφίστανται άλλα μέσα για τον έλεγχο αυτών. Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες, που αποκλείστηκαν παράνομα από τις διαδικασίες συμμετοχής σε διαγωνισμούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου