ΤΟΠΙΚΑ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS: Στο μικροσκόπιο εμβάσματα και εξαγορές

σκανδαλο-siemens-στο-μικροσκόπιο-εμβάσματα-851206

O 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, επεκτείνει αυτεπαγγέλτως την έρευνα για τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens, σε σκέλος της υπόθεσης, που αφορά την εξαγορά μέρους του ρουμανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών Romtelecom από τον ΟΤΕ, το 1998.
Στο ανακριτικό γραφείο έχουν φθάσει, μέσω της Eurojustice, εμβάσματα που σχετίζονται με συμβάσεις, οι οποίες είχαν υπογραφεί μεταξύ της Siemens και του ελληνικού Δημοσίου, με αφορμή την εξαγορά της Romtelecom.
Για το λόγο αυτό, τίθεται υπό ανακριτική διερεύνηση και η υπόθεση των συμβάσεων αυτών, ώστε να εντοπιστεί αν προκύπτουν και από ποια πρόσωπα αξιόποινες πράξεις.

Ο κ. Ζαγοριανός, εξάλλου, παρέλαβε νέα εμβάσματα από το Λουξεμβούργο και την Ελβετία, που σχετίζονται με την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος ασφαλείας C4I.

Μεταξύ αυτών είναι και έμβασμα το οποίο καταλήγει σε λογαριασμό, που φέρει την κωδική ονομασία «Ρόζος», το οποίο ως στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Στην πρίζα γαλάζιες μίζες

Στοιχεία από τα ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών από τις κυπριακές Αρχές, που σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να συνδέονται με «γαλάζιες μίζες», που δόθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2005 από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, αλλά και στοιχεία από τράπεζα της Γενεύης, που εικάζεται ότι αφορούν τον κωδικό «ΜΑΤΙ», που εμφανιζόταν να εισπράττει εμβάσματα 276.000 ευρώ, έφτασαν στο γραφείο του 4ου ειδικού ανακριτή, ο οποίος διερευνά το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας του γερμανικού κολοσσού.
Ολα τα στοιχεία αφορούν αιτήματα δικαστικής συνδρομής, που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας Παν. Αθανασίου στις δικαστικές Αρχές χωρών, σε τράπεζες των οποίων φαίνονταν να καταλήγουν οι «μυστικές διαδρομές» του «μαύρου χρήματος» της γερμανικής εταιρίας.
Στα χέρια του κ. Ζαγοριανού έχουν φτάσει τα στοιχεία από την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούσαν σε τράπεζες της Κύπρου οι εταιρείες «Μάρτεκνικ Μπάνκερινγκ» (του επιχειρηματία Τυρογαλά) και η υπεράκτια εταιρεία «Πίμπερνεϊλ», στις οποίες φέρονται να καταλήγουν από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Οκτώβριο του 2005 2.312.000 ευρώ.
Παράλληλα, στον ειδικό ανακριτή έφτασαν χθες μέσω της Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurojust) στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε τράπεζα της Γενεύης, που εικάζεται ότι παραπέμπουν στον κωδικό «ΜΑΤΙ», που εμφανιζόταν να έχει εισπράξει τρία εμβάσματα, συνολικού ύψους 276.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κωδικός «ΜΑΤΙ» φέρεται να ανήκει σε Ελληνα επιχειρηματία, που ζει στο εξωτερικό.
Στον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, όπως σε ακόμη έναν -το άνοιγμα του οποίου αναμένεται- φέρονταν να καταλήγουν εμβάσματα, που έφυγαν από τα ταμεία της υπεράκτιας εταιρείας Placid Blue, μέσω τράπεζας του Μονακό.
Εμβάσματα
Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι ο κωδικός «ΜΑΤΙ» είχε εισπράξει εμβάσματα στις 15.10.2003 78.000 ευρώ, στις 24.10.2003 60.000 ευρώ και τέλος από το ποσόν του 1.359.649 ευρώ, που έφυγε από την Placid Blue, ποσόν 138.000 ευρώ.
Τα καινούργια στοιχεία, που έφτασαν στο ανακριτικό γραφείο, δεν αφορούν τους κατηγορούμενους για τη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, για την οποία έχουν ήδη κληθεί οι πρώτοι επτά και αναμένεται να σταλούν κλήσεις σε 18 ακόμη, αλλά αφορούν τις «μίζες» που δόθηκαν για τη σύμβαση σχετικά με το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, για τις οποίες θα σταλούν κλήσεις προς απολογία από τον ανακριτή περί τα τέλη Μαΐου.
Στο μεταξύ, ο ανακριτής κάλεσε σε απολογία για τις 28 Μαϊου τον Βόλκερ Γιουνγκ, πρόεδρο της ελληνικής Siemens από το 1999 μέχρι το 2003, σχετικά με το σκέλος της ψηφιοποίησης του δικτύου του ΟΤΕ και για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου