ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζει η κατανομή των μαθητών στα σχολεία του Βόλου

αλλάζει-η-κατανομή-των-μαθητών-στα-σχο-694043

Το σύστημα που εφαρμόζεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει δυσλειτουργίες και πάμπολλες αντιδράσεις

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή του τρόπου κατανομής των αποφοίτων των δημοτικών σχολείων στα Γυμνάσια και των Γυμνασίων στα Λύκεια του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, έγινε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η κατανομή των μαθητών στα σχολεία, όπως τροποποιήθηκε από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργο Δοδοντσάκη, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόσο από την πλευρά των γονέων και των μαθητών που ξαφνικά βρίσκονται σε ένα τελείως άγνωστο για τους ίδιους περιβάλλον όσο και από τις διευθύνσεις των σχολείων, που άλλα γιγαντώνονται και άλλα συρρικνώνονται σε μαθητικό πληθυσμό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η τοπική ΕΛΜΕ έχει ζητήσει αλλεπάλληλα τα τέσσερα τελευταία χρόνια να γίνουν διορθώσεις στην κατανομή των μαθητών που αποφοιτούν από τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια και ετοιμάζονται να πάνε στο Γυμνάσιο και το Λύκειο αντίστοιχα, επισημαίνοντας τις αδυναμίες του συστήματος που εφαρμόζεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο χάρτης του Βόλου έχει χωριστεί σε περιοχές και ανάλογα με την περιοχή κατοικίας τους, οι μαθητές κατανέμονται στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Υπάρχουν όμως παράδοξα. Μαθητές καλούνται να κάνουν για παράδειγμα δρομολόγια από τη συνοικία του Αναύρου μέχρι την οδό Κύπρου για το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου, από τον Περιφερειακό μέχρι τη Λόρδου Βύρωνος για το 3ο Γενικό Λύκειο και από την παραλία μέχρι τη Γιάννη Δήμου για το 5ο Γενικό Λύκειο, περνώντας μπροστά από τα 3ο και 1ο ΓΕΛ.

Οι μαθητές καλούνται να συνεχίσουν τις σπουδές τους με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους. Σχολικές παρέες από το δημοτικό ή το γυμνάσιο χωρίζονται ή μεμονωμένα παιδιά βρίσκονται σε ένα εντελώς άγνωστο περιβάλλον, την ίδια ώρα που οι συμμαθητές τους πάνε σε άλλο σχολείο.

Τα αιτήματα των μετεγγραφών πέφτουν… βροχή. Φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο αφού ανήλθαν σχεδόν στο 70% του συνολικού αριθμού των μαθητών που φοιτούν στην πρώτη τάξη.

Μαζί με τα αιτήματα μετεγγραφών, μαζικές ήταν και οι αντιδράσεις σχολικών μονάδων, που άλλες κλήθηκαν να υποδεχθούν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών κι άλλες αναγκάστηκαν να μειώσουν τα τμήματα των πρώτων τάξεων λόγω μικρού μαθητικού πληθυσμού. Χαρακτηριστικό είναι δε, το παράδειγμα του 5ου Γυμνασίου Βόλου στο Καρτάλειο, όπου φέτος δημιουργήθηκαν πέντε τμήματα στην πρώτη τάξη, όταν το 2ο Γυμνάσιο Βόλου μετά βίας συμπλήρωσε αριθμό για τη σύσταση τριών τμημάτων. Αυτό βεβαίως είχε και ως επακόλουθο τα προβλήματα στο Καρτάλειο για τη στέγαση του πέμπτου τμήματος, που στάθηκε αφορμή για την απομάκρυνση του γραφείου των καθηγητών του συστεγαζόμενου 1ου ΕΠΑΛ Βόλου στο κτίριο Αποστόλου.

Συνδρομή της χωροταξίας

Χθες έγινε το πρώτο βήμα για την ορθολογική κατανομή των μαθητών στα σχολεία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκης, διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας, αλλά και η αντιδήμαρχος Παιδείας, Γεωργία Τοκαλή – Μποντού και η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Βόλου, Βιολέτα Καντόλα.

Στόχος να γίνουν διορθώσεις στον τρόπο κατανομής των μαθητών. Τόσο η ΕΛΜΕ Μαγνησίας όσο και η αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Τοκαλή – Μποντού, ζητούν επιστροφή στο παλιό καθεστώς της χωροταξικής κατανομής των μαθητών με βάση τα σχολεία κι όχι τον τόπο κατοικίας.

Μάλιστα με πρωτοβουλία της κ. Τοκαλή – Μποντού, θα ζητηθεί η συνδρομή για τη σωστή χωροταξική κατανομή των μαθητών, από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου