ΤΟΠΙΚΑ

Στο φως τα αρχαία θέατρα της Θεσσαλίας

στο-φως-τα-αρχαία-θέατρα-της-θεσσαλίας-851206

Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα Μνημείων τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου Τσαλαπάτα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Αρχαία Θέατρα στη Θεσσαλία”. Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου (ΔΗ.Κ.Ι.) και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών και αποτελεί την πρώτη μίας σειράς διαλέξεων με θέμα την παρουσίαση και ανάδειξη των Μνημείων της Θεσσαλίας, σε μια προσπάθεια προβολής της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς εν όψει της διοργάνωσης των Μεσογειακών αγώνων του 2013.
Η πρωτοβουλία αυτή θα υλοποιηθεί σε τρεις επιμέρους κύκλους ομιλιών: ο πρώτος αφορά την παρουσίαση των αρχαίων θεάτρων της Θεσσαλίας, ο δεύτερος επικεντρώνεται γύρω από το ανασκαφικό έργο της Αρχαίας Ιωλκού και το πολιτισμικό υπόβαθρο της Αργοναυτικής Εκστρατείας, ενώ ο τρίτος θα έχει ως θέμα την παλαιολιθική περίοδο στη Θεσσαλία, μια περίοδο με πλούσια ευρήματα, η οποία μένει ως σήμερα σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Η επιλογή του θέματος της πρώτης εκδήλωσης, που αφορά τα αρχαία θέατρα, έγινε με βάση το γεγονός ότι η αρχαιολογική έρευνα στο χώρο της Θεσσαλίας έχει μέχρι σήμερα φέρει στο φως ένα σημαντικό αριθμό από αυτά τα αρχαία μνημεία, πολλά από τα οποία σώζονται σε καλή κατάσταση και σε κάποια έχουν ήδη γίνει δρομολογηθεί αναστηλωτικά έργα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης – ανοιχτής συζήτησης παρεμβάσεις θα κάνουν διακεκριμένοι ερευνητές και αρχαιολόγοι, καθώς και μέλη του Σωματείου «Διάζωμα». Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των ομιλητών είναι: Τζιαφάλιας Αθανάσιος, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων ΥΠ.ΠΟ “Αποκάλυψη Αρχαίων Θεάτρων της Λάρισας”, Μπάτζιου Ανθή, Διευθύντρια ΙΕ Ε.Π.Κ.Α., “Αρχαίοι χώροι θέασης: Προσεγγίσεις και προσδοκίες”, Ιντζεσίλογλου-Δουλγέρη Αργυρούλα, Διευθύντρια ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α., “Στα ίχνη του αρχαίου θεάτρου Φερών: από τον Αλέξανδρο των Φερών στον Πλούταρχο”, Ιντζεσίλογλου Μπάμπης, Αρχαιολόγος ΙΓ Ε.Π.Κ.Α., “Το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος”, Χατζηαγγελάκης Λεωνίδας, Διευθυντής ΛΔ Ε.Π.Κ.Α , “Αρχαία Θέατρα στη Δυτική Θεσσαλία”, Αδρύμη – Σισμάνη Βασιλική, Διευθύντρια Α.Ι.Θ.Σ., “Το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτιδών Θηβών”, Μπένος Σταύρος, Πρόεδρος κίνησης πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», “Τα όνειρα του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Μπολέτης Κων/νος, Αναστηλωτής, “Τα φανερά και τα απόκρυφα της αναστήλωσης”, Βασίλης Χανδακάς, “Προετοιμάζοντας τους χορηγικούς φακέλους του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Πομόνης Τζιανέτος Η/Υ Πανεπιστήμιο Πάτρας, “Πώς θα υποστηρίζουμε ηλεκτρονικά το «ΔΙΑΖΩΜΑ» για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του”. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Απόστολος Φοινικόπουλος, αντιδήμαρχος Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου