ΤΟΠΙΚΑ

Μεταρρυθμίσεις και μετά τις εκλογές

μεταρρυθμίσεις-και-μετά-τις-εκλογές-851206

Στις 7 Μαρτίου του 2004 η Ελλάδα αποφάσισε ν’ αλλάξει σελίδα και να συγκρουστεί με συσσωρευμένα προβλήματα και χρόνιες παθογένειες, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ με αφορμή τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Από το 2004, είπε ο πρωθυπουργός «η Ελλάδα μπήκε σε σταθερή και ασφαλή τροχιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων» τονίζοντας μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις «είναι πλέον καθολικό αίτημα των πολιτών». Δήλωσε, δε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε συνεχίζονται με χρονοδιάγραμμα τετραετίας. Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάσαμε συνεχίζονται και μετά τις εκλογές του 2008». Συγκεκριμένα, είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δρομολόγησε, ήδη, οργανωμένο διάλογο για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές της επόμενης περιόδου που αφορούν τη συνταγματική αναθεώρηση, τη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας, το ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική θωράκιση απέναντι στη φτώχεια».
Μιλώντας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής Τουρκίας, έτσι ώστε η πλήρης προσαρμογή της να σημάνει, τελικά, και την πλήρη ένταξή της. «Αυτό, όμως, εξαρτάται, πρώτ’ απ’ όλα, από την ανταπόκρισή της στις δεσμεύσεις, που η ίδια ανέλαβε προς την Ε.Ε.. Δεσμεύσεις που κρίνονται και θα κρίνονται στο κάθε επόμενο βήμα της, από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης» διευκρίνισε ο κ. Καραμανλής. Όσο για το θέμα των Σκοπίων, είπε ότι «επιδιώκουμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με την «Π.Γ.Δ.Μ.», με την εύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας, για να διευκολυνθεί, έτσι, και η πορεία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».
Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της πολιτικής ένταξης της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη «μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, υπογράφεται η διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη».
Παρουσιάζοντας την οικονομική πορεία της χώρας, είπε ότι περιορίστηκε το έλλειμμα κάτω του 3%, και ότι επιτεύχθηκαν ρυθμοί ανάπτυξης στο διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, ενώ συμπλήρωσε ότι «η ανάπτυξη σήμερα, δεν περιορίζεται σε κρατικοδίαιτους τομείς και δεν βασίζεται στα δανεικά και τα χρέη. Αυτή είναι η κρίσιμη πολιτική διαφορά. Σχεδόν τα 2/3 της ανάπτυξης οφείλονται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές».
Αναφερόμενος διεξοδικά σε κάθε τομέα του κυβερνητικού έργου, υπογράμμισε ότι «οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε γίνονται πράξη, ημέρα με την ημέρα» με τη στήριξη των πολιτών οι οποίοι «απαιτούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που οδηγούν μακριά από τις πρακτικές και τις νοοτροπίες του χτες». Γι’ αυτό, συνέχισε, «οι απόπειρες υπονόμευσης είναι μάταιες. Γι’ αυτό, η θέση μας γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Και τη θέση αυτή δεν τη διαπραγματευόμαστε. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται».
Αναλύοντας τα θέματα Παιδείας είπε ότι μεταξύ των ιδεών που εξετάζονται είναι «η αυτονόμηση του Λυκείου από τη γνωστή διαδικασία των Πανελλήνιων Εξετάσεων. Και αυτό με εκτεταμένο διάλογο σε βάθος χρόνου».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και «στην πλατιά κοινωνική συμμαχία» που συγκρότησε η ΝΔ: «Η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργήσαμε με τους πολίτες θεμελίωσε τη Νέα Διακυβέρνηση. Η συμφωνία που κάναμε με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες είναι σε πλήρη εφαρμογή. Οφείλουμε, όμως, να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Σε κάποιες περιπτώσεις ο διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους κράτησε περισσότερο απ’ όσο εκτιμούσε η κοινωνία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έγιναν λάθη. Δεν αρνούμαστε την κριτική που αποβλέπει σε βελτιώσεις. Δεν διεκδικήσαμε και δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Όμως: Επιλογές που θυσιάζουν τα συμφέροντα των πολλών, επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον του Τόπου, επιλογές που προτάσσουν το κομματικό σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος, δεν έγιναν, δεν γίνονται και δεν πρόκειται να γίνουν. Γι΄ αυτό λέμε όχι στις εύκολες υποσχέσεις. Γι΄ αυτό λέμε όχι στην οξύτητα. Γι΄ αυτό λέμε όχι στη στείρα άρνηση. Μας δεσμεύει η εμπιστοσύνη των πολιτών. Μας δεσμεύει το χρέος για την Ελλάδα του μέλλοντος. Μας δεσμεύουν οι αγωνίες και τα όνειρα χιλιάδων νέων, που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Μας δεσμεύουν τα αιτήματα της Κοινωνίας, που απαιτεί λύσεις στα προβλήματα. Μας δεσμεύει η εντολή του λαού για πολιτική αλλαγή. Γι΄ αυτό επιμένουμε στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων. Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».
Χωρίς να κατονομάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι κάποιοι προσποιούνται, σήμερα, πως δεν κυβέρνησαν ποτέ αυτόν τον τόπο και ότι υπόσχονται ως αντιπολίτευση, όσα αρνούνταν ως Κυβέρνηση. «Καταγγέλλουν άλλους για όσα οι ίδιοι ευθύνονται. Ξέχασαν τι έλεγαν οι ίδιοι για την ταύτισή τους με το Κράτος και τον κομματισμό που ισοπέδωνε τα πάντα. Ξέχασαν πού άφησαν τα χρέη και τα ελλείμματα, την ακρίβεια και την ανεργία, τη διαφθορά και την έκταση της φτώχειας. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να εξαπατούν με ανέξοδα λόγια. Νομίζουν ότι μπορούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Νομίζουν ότι ωφελούνται από το φανατισμό, την οξύτητα και την πόλωση. Κάποιοι εναντιώνονται σε κάθε μεταρρύθμιση, κατασκευάζοντας έωλα προσχήματα. Επιχειρούν να υπονομεύσουν ακόμη και την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, που αφορά στη Συνταγματική Μεταρρύθμιση. Γυρίζουν την πλάτη στο συμφέρον του Τόπου. Δεν ξέρω εάν νομίζουν πως έτσι συσπειρώνονται. Δεν ξέρω εάν ξορκίζουν έτσι το φόβο τους! Το βέβαιο είναι ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την αδυναμία τους σε πρόβλημα του τόπου. Το βέβαιο είναι ότι παραμένουν δεσμώτες του παρελθόντος. Δεσμώτες στις μειοψηφίες της αδράνειας. Λένε και ξελένε. Υπόσχονται και ανακαλούν. Μιλούν για το αύριο και γυρίζουν στο χτες. Η σύγχυση έγινε μόνιμος σύμβουλός τους. Λειτουργεί επικίνδυνα και για τους ίδιους και για τον Τόπο. Το πρώτο είναι, βέβαια, δικό τους πρόβλημα! Το δεύτερο, όμως, μας αφορά όλους».
Απόφασή μας, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής «είναι να τους αφήσουμε μόνους, στα άκρα και τις ακρότητες που επέλεξαν. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε τις αλλαγές, μαζί με τους πολίτες. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε αταλάντευτα τη στρατηγική που απαλλάσσει τη Χώρα από τα δεσμά της αδράνειας».
Οι πολίτες, κατέληξε ο πρωθυπουργός «επιλέγουν τη συνεννόηση αντί της στείρας αντιπαράθεσης. Την ανάπτυξη αντί της υστέρησης. Επιλέγουν τις αλλαγές αντί της καθήλωσης. Οι πολίτες υποδεικνύουν σταθερά το δρόμο της σύνθεσης, της συνέπειας και της συνένωσης δυνάμεων. Επιλέγουν το δρόμο της μεταρρύθμισης, της εξέλιξης και της προόδου. Το δρόμο που οδηγεί στο κοινό μας στόχο: Καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες. Αυτό το δρόμο επέλεξαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις 7 Μαρτίου του 2004. Και στο δρόμο αυτό συνεχίζουμε σταθερά και απαρέγκλιτα. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Με σιγουριά και βεβαιότητα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου