Στριμωγμένη η κυβέρνηση

Τελευταία ενημέρωση: 2009-04-22, 00:00:00
Σε αναμμένα κάρβουνα το Μαξίμου για την υπόθεση Παυλίδη, καθώς συγκαλείται σήμερα η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, τα μέλη της οποίας θα συζητήσουν για το πόρισμα, που πρέπει να κατατεθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα (27/4). Μία ημέρα μετά, την Τρίτη (28/4) θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού Αιγαίου.

Συζητούν για το πόρισμα

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Παυλίδη. Τα 13 μέλη της Επιτροπής θα κληθούν -στην πρώτη τους συνεδρίαση μετά το πέρας των καταθέσεων των 24 μαρτύρων- να συζητήσουν για τη σύνταξη του πορίσματος που θα πρέπει να κατατεθεί στην Ολομέλεια μέχρι τις 27 Απριλίου.

Την ίδια μέρα θα ανακοινωθεί στο κοινοβούλιο και η δεύτερη δικογραφία που αφορά στον κ. Παυλίδη και στηρίχθηκε στις καταγγελίες του δημάρχου της Τήλου. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση έχουν προκύψει νέα στοιχεία που στοιχειοθετούν και άλλα αδικήματα, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ζητήσει διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Αριστοτέλη Παυλίδη για τα αδικήματα της δωροδοκίας, απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και παράβασης καθήκοντος. Από την πλευρά της, η ΝΔ τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ ψάχνει να βρει διέξοδο και ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει την κατηγορία.

Κρίσιμη ψηφοφορία

Στις 27 Απριλίου εκδίδεται το πόρισμα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής και μία ημέρα μετά διεξάγεται η ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού Αιγαίου για την υπόθεση της καταγγελίας Μανούση με αιχμή τα δρομολόγια της άγονης γραμμής. Από την ψηφοφορία θα κριθεί κατά πολύ εάν τον προσεχή Ιούνιο θα στηθούν μόνο οι κάλπες των ευρωεκλογών ή θα υπάρξουν διπλές κάλπες, δηλαδή εάν θα ψηφίσουμε και για νέα κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αναμένεται να δώσει στίγμα των προθέσεων του στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, το Σάββατο 2 Μαΐου. Ο ίδιος πάντως έχει υπογραμμίσει σε κάθε τόνο ότι δεν προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, καθώς θεωρεί ότι εν μέσω κρίσης ο τόπος θα μπει σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Αποτρεπτικά για τη ΝΔ, βεβαίως, λειτουργούν και οι δημοσκοπήσεις που έρχονται το τελευταίο διάστημα στο φως της δημοσιότητας, καθώς σε όλες φαίνεται να παγιώνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ (4,5 μονάδες στην τελευταία δημοσκόπηση- Κάπα Research για "Το Βήμα της Κυριακής").

Σενάρια για το πόρισμα

Πολλά είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν αναφορικά με τη στάση που αναμένεται να κρατήσουν τα κόμματα, όσον αφορά στην έκδοση του πορίσματος για την υπόθεση Παυλίδη. Οι βουλευτές της ΝΔ φαίνεται να καταλήγουν στην άποψη ότι δεν επαρκούν οι ενδείξεις για την παραπομπή του πρώην υπουργού. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στον αντίποδα, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι τα στοιχεία είναι επαρκή εις βάρος του Αρ. Παυλίδη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβιασμό.


Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά θετικό» το γεγονός ότι «απ’ ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, η κυβέρνηση θα επιτρέψει αυτή τη φορά στους βουλευτές της να είναι στη Βουλή την επόμενη βδομάδα και να ψηφίσουν κατά συνείδηση για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής».
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «ελπίζουμε ότι, πράγματι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, για το αν θα πρέπει να υπάρχουν τα επόμενα βήματα της παραπομπής» και διαβεβαίωσε ότι στο ΠΑΣΟΚ «θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση με βάση το πόρισμα το οποίο θα ετοιμαστεί, το πόρισμα το οποίο θα συνταχθεί από την Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές μας».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει διεύρυνση του κατηγορητηρίου, κάτι το οποίο όμως δεν αναμένεται να δεχτεί η πλειοψηφία της συμπολίτευσης στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται και αυτός υπέρ της παραπομπής και της μεταβολής του νομικού χαρακτήρα του κατηγορητηρίου, το ΚΚΕ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ ο ΛΑΟΣ, που μιλούσε έως τώρα για ανεπαρκή στοιχεία ως προς την παραπομπή Παυλίδη, αφήνει τώρα να εννοηθεί ότι θα ταχθεί υπέρ της παραπομπής.
Πληροφορίες, άλλωστε, έκαναν λόγο ακόμα και για την πιθανότητα ο κ. Καρατζαφέρης να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του Αριστοτέλη Παυλίδη, καθώς βουλευτές του κόμματος με δημόσιες δηλώσεις τους το προηγούμενο διάστημα έχουν αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
«Η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες έχουν ανάγκη, άμεση και επιτακτική ανάγκη, μια νέα αρχή και όχι ένα παρατεταμένο τέλος της κυβέρνησης Καραμανλή. Και στις Δημοκρατίες, μια νέα αρχή μπορεί να γίνει μόνο με εθνικές εκλογές» δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
2
=