ΤΟΠΙΚΑ

Το έγκλημα παραγράφηκε, οι εγκληματίες παραμένουν

το-έγκλημα-παραγράφηκε-οι-εγκληματίε-851206

Είναι αναγκασμένοι οι Έλληνες να περνούν τις ημέρες του Πάσχα διαβάζοντας λίστες ονομάτων, τα οποία τα τελευταία χρόνια η εταιρία Siemens λάδωνε, προκειμένου να παίρνει πανάκριβες δουλειές από το ελληνικό δημόσιο, τις οποίες ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωνε με καπέλο, ώστε να εξοφληθούν και οι μίζες των Ελλήνων πολιτικών.
Μπορεί με βάση το υφιστάμενο νομικό σύστημα και τον αμφιλεγόμενο νόμο περί ευθύνης υπουργών τα εγκλήματα που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα να έχουν παραγραφεί. Παραμένει όμως το θέμα της πολιτικής ευθύνης για τον απόλυτο εκμαυλισμό του πολιτικού κόσμου της χώρας. Όσο κι αν οι πολιτικοί στην Ελλάδα διαθέτουν «ιδιωτικό νόμο», όπως έχουν συνηθίσει να έχουν ιδιωτικά νησιά, ιδιωτικούς φρουρούς και άλλα προκλητικά, ένας νόμος που τους αθωώνει ποινικά, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οφείλουν να λογοδοτήσουν για τα ανομήματά τους στον ελληνικό λαό.
Μπορεί τα αδικήματα των πολιτικών να έχουν παραγραφεί, γιατί έτσι φρόντισαν όσοι τα έπιαναν χοντρά από τα μαύρα ταμεία της Siemens, δεν έχουν παραγραφεί όμως τα αδικήματα των παρένθετων προσώπων που έπαιξαν το ρόλο του διαμεσολαβητή, προκειμένου να μεταφερθούν τα χρήματα στα ταμεία πολιτικών και κομμάτων.
Χθες και σήμερα διαβάζουμε στις εφημερίδες λίστες ονομάτων και ποσών, τα οποία μπορεί να μη λένε και πολλά πράγματα στον Έλληνα πολίτη. Ονόματα άγνωστα στο ευρύ κοινό, τα ποσά όμως τεράστια. Κανείς δεν πιστεύει ασφαλώς ότι ο γερμανικός κολοσσός λάδωνε ανώνυμους Έλληνες πολίτες ή μικρομεσαία στελέχη εταιριών. Είναι ιερό καθήκον της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά και του πολιτικού κόσμου να ξεκαθαρίσουν πού πήγε και το τελευταίο ευρώ από τα μαύρα ταμεία. Ποια πολιτικά πρόσωπα ή ακόμα και ποια ελληνικά κόμματα πληρώθηκαν για να βλάψουν τα συμφέροντα της χώρας; Γιατί περί αυτού πρόκειται. Όποιοι κι αν είναι αυτοί, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, αφού δεν προλάβαμε να τους στείλουμε στη φυλακή, ας τους στείλουμε έστω και τώρα στο σπίτι τους και στη χλεύη του λαού.
Θα μου πείτε, πολύ ωραία όλα τα προηγούμενα για να είναι αληθινά. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι και αυτό το σκάνδαλο θα ξεχαστεί όπως όλα τα προηγούμενα και οι «λαδωμένοι ποντικοί» θα παραμείνουν πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής και χειριστές της τύχης όλων μας. Δυστυχώς στην Ελλάδα η διαφθορά δεν αφορά μόνο στους εμπλεκόμενους, αλλά και όσους τους ανέχονται. Μέσα από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που σήμερα ακούει στη φράση «όλοι ίδιοι είναι», ο Έλληνας πολίτης μοιράζει αφειδώς συγχωροχάρτια έναντι πενιχρών ανταλλαγμάτων και βαδίζει στο δύσκολο μέλλον με τη βεβαιότητα ότι όλοι τα παίρνουν, γιατί έτσι είναι τα πράγματα. Κατά συνέπεια το πολιτικό σύστημα δεν χρειάζεται να καταρρεύσει, γιατί είναι ήδη κατεδαφισμένο.

Ισχυρή η πιθανότητα διπλών εκλογών

Είναι βέβαιο ότι σ΄ αυτή τη φάση ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο Καραμανλής επιθυμούν προσφυγή στις κάλπες. Τα δεδομένα αυτή την ώρα είναι δυσμενή για την κυβερνητική παράταξη. Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Καθημερινή» έδειξε διαφορά της τάξεως του 7,5% υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια διαφορά είναι απίθανο να ανατραπεί στο διάστημα των 50 περίπου ημερών που απομένουν για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.
Βεβαίως στην πολιτική «τα πάντα ρει». Η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία σε συνδυασμό με την υπόθεση Παυλίδη αποτελούν εκρηκτικό πολιτικό μείγμα, που μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε ανάφλεξη. Αν ο Δωδεκανήσιος πολιτικός είχε κάποια πρόθεση να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι θα το είχε ήδη κάνει. Μετά από 35 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας ο κ. Παυλίδης την ώρα της αλήθειας τον μόνο που επιθυμεί να διευκολύνει, κι αυτό το αποδεικνύει η στάση του, είναι ο εαυτός του και μόνο. Ουδείς άλλος. Αν δεν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να απολογείται για το κουκούλωμα και ο ίδιος να παρουσιάζεται ως άσπιλος και αμόλυντος με την «αθώωση» που θα του προσφέρουν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Αν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι βέβαιο ότι ο κ. Παυλίδης θα στραφεί εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου να αμυνθεί. Έτσι ή αλλιώς τα πράγματα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση Καραμανλή. Αυτή την ώρα και όσο δεν διαφαίνονται πειστικές λύσεις, προκειμένου ο πρωθυπουργός να ξεπεράσει την σκόπελο Παυλίδη, τόσο και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών προβάλλει εντονότερο. Η υπόθεση Παυλίδη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιβεβαίωση της παθογένειας του πολιτικού συστήματος, της κυριαρχίας αδίστακτων επαγγελματιών της Βουλής, της αδικαιολόγητης οικογενειοκρατίας και νεποτισμού που αιχμαλωτίζουν τη δύναμη της δημοκρατίας μας.

Ετοιμάζονται για δήμαρχοι και νομάρχες

Μπορεί τα μέσα ενημέρωσης και πολίτες να συζητούν για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες των εθνικών εκλογών, όμως οι μόνες βέβαιες εκλογές αυτή την ώρα είναι αυτές του Οκτωβρίου του 2010, δηλαδή σε 18 μήνες από τώρα, και αφορούν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αυτό είναι προκαθορισμένο και δεν αλλάζει. Η επόμενη χρονιά δηλαδή για την τοπική κοινωνία θα είναι προεκλογική χρονιά. Όπως πάντα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο Δήμο Βόλου και στη Νομαρχία Μαγνησίας.
Έτσι εξηγούνται και ορισμένα γεγονότα του τελευταίου καιρού, τα οποία είτε περνούν στα ψιλά του Τύπου είτε συζητούνται μόνο στα καφενεία είτε τα γνωρίζουν μόνο οι μυημένοι. Προσλήψεις δαπανηρών επικοινωνιολόγων, εξαγορές τοπικών μέσων ενημέρωσης και διενέργεια απανωτών δημοσκοπήσεων για τα πρόσωπα της τοπικής πολιτικής επικαιρότητας είναι ορισμένα από τα όσα πιάνουν οι κεραίες μας τον τελευταίο καιρό. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει έναν ακήρυχτο πόλεμο, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους και να είναι αυτοί που τελικά θα έχουν το προνόμιο να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών ως επικεφαλής ψηφοδελτίων. Καλά κάνουν και προετοιμάζονται, αφού ενδιαφέρονται. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι τα επικοινωνιακά τους όπλα δεν αρκούν.
Αναφορικά με το Δήμο Βόλου σε σχέση με τις δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις εμφανίζονται τουλάχιστον 6-7 ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι. Κάποιοι από αυτούς παίζουν και σε διπλό ταμπλό, σκεπτόμενοι ότι αν δεν τους βγει το χαρτί του δήμου, θα μπορέσουν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς τη νομαρχία. Σχέδια επί χάρτου θα μου πείτε. Ναι, αλλά εκπονούνται.
Άπαντες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που η κεντρική πολιτική εξουσία έχει σκορπίσει απογοήτευση, οι απαιτήσεις των πολιτών από την τοπική αυτοδιοίκηση αυξάνονται ραγδαία. Κατά συνέπεια όλοι μας είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των νέων τοπικών αρχόντων. Και θα είναι αυστηρά αυτά τα κριτήρια, γιατί οι τοπικές κοινωνίες έχουν πλέον ως μοναδική διέξοδο επιβίωσης την προάσπιση των τοπικών συμφερόντων. Τα προσωπικά πολιτικά συμφέροντα, οι σχεδιασμοί ομάδων συμφερόντων και οι επιδιώξεις ορισμένων που εμφανίζονται ως ισχυροί, ακόμα και η πολιτική αμετροέπεια και η γραφικότητα ορισμένων, είναι στοιχεία αδιάφορα για τους πολίτες αυτή τη δύσκολη εποχή. Όσοι προετοιμάζονται, να ξέρουν ότι θα περάσουν από μικροσκόπιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου