ΤΟΠΙΚΑ

«Εμβολιασμό κατά της γρίπης τώρα!»

εμβολιασμό-κατά-της-γρίπης-τώρα-698022

Προτρέπουν λοιμωξιολόγοι του Βόλου στους πολίτες

Εκκληση προς τους πολίτες, ειδικά τους ηλικιωμένους, αλλά και τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν άμεσα με το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς η εποχική γρίπη καταγράφει ραγδαία αύξηση, απευθύνει η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Επικαλούμενη ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων επισημαίνει ότι μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου, 45 ασθενείς της εποχικής γρίπης νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν στα 48, ενώ οι θάνατοι πανελλαδικά έφτασαν τους δώδεκα.

Σε επίπεδο Μαγνησίας, δεν υπήρξε μέχρι τώρα επιβεβαιωμένο κρούσμα της εποχικής γρίπης. Ωστόσο, το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου κατάρτισε πλήρες σχέδιο για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης – διαχείρισης ενός περιστατικού, ενώ οι επαγγελματίες υγείας εμβολιάστηκαν και έλαβαν όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων επισημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν και να εφαρμόζουν αυστηρά όλα τα μέτρα πρόληψης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτης Φανουργιάκης, τόνισε ότι «όσο πιο πολλοί εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα να μην νοσήσουν άτομα από την εποχική γρίπη».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι χρειάζεται σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, ειδικά συχνό πλύσιμο των χεριών, και αποφυγή μετακινήσεων σε χώρους συνωστισμού κυρίως για τα ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες.

Αν και το υποστέλεχος της γρίπης που χτυπά φέτος δεν καλύπτεται από τον εμβολιασμό, οι λοιμωξιολόγοι συμβουλεύουν ανεπιφύλακτα εμβολιασμό εδώ και τώρα. Λόγω ιαιμίας ή δευτεροπαθούς βακτηριακής επιμόλυνσης, η γρίπη προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα ηλικιωμένους, όπως σοβαρής μορφής πνευμονία ή ακόμη και θάνατο.

Η ήπια μορφή με την οποία εκδηλώνεται η εποχική γρίπη είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, οι μυαλγίες, η ρινική καταρροή, τα κυνάγχη, βήχας και το αίσθημα καταβολής.

Η διάρκεια επιδημίας της γρίπης είναι μέχρι και τον Απρίλιο. Κατά τη διάρκειά της, η νόσος μπορεί να διασπαρθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα της αύξηση της νοσηρότητας υψηλού κινδύνου.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τους ηλικιωμένους, σε ευπαθείς ομάδες συγκαταλέγονται πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακά κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου