ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαξε γραμμή πλεύσης ο Αρ. Παυλίδης

αλλαξε-γραμμή-πλεύσης-ο-αρ-παυλίδης-851206

Με την κατάθεση του Αριστοτέλη Παυλίδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής. “Αναφέρθηκα σε χαμηλότερο ποσό αγοράς του διαμερίσματος σε σχέση με το πραγματικό γιατί ο ανακριτής μου ζήτησε το τίμημα του συμβολαίου” δήλωσε- σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρώην υπουργός Αιγαίου, ενώ δεν αρνήθηκε άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

Την προσεχή εβδομάδα, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να συντάξει το πόρισμά της, το οποίο, μαζί με το όποιο αποδεικτικό υλικό, θα παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής την Δευτέρα, 27 Απριλίου. Εν συνεχεία, το πόρισμα θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δηλώσεις Παυλίδη

Ο κ. Παυλίδης σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους τόνισε: “Με την πολύωρη παρουσία μου ενώπιον των μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής έδωσα πλήρεις εξηγήσεις επί όλων των θεμάτων που μου έθεσαν. Οικογενειακών και μη. Όλα τα θέματα. Πληροφορούμαι ότι προβάλλεται το θέμα της γονικής παροχής, προς την κόρη μου, 80.000 ευρώ. Ουδεμία σχέση με Μανούση. Καμία απολύτως. Ο πατέρας, στην κόρη για τις τμηματικές ενισχύσεις επισκευής του διαμερίσματος εις χρόνον πολύ πίσω, από την περίοδο που ο κ. Μανούσης διηγείται μυθεύματα”.
“Πληροφορούμαι επίσης ότι αυτή η υπόθεση του σπιτιού έγινε γνωστή στον κ. Μανούση (σύμφωνα με τη σημερινή ειδησεογραφία) από πληροφορία που σε κάποια κοινωνική εκδήλωση έδωσε ο κ. Ζαχαρίου. Ανακριβές ότι το κατέθεσα” συνέχισε ο κ. Παυλίδης. Στην ερώτηση “τι είπατε ακριβώς για αυτό”, ο πρώην υπουργός ανέφερε: “Είπα ότι δεν ήταν απόρρητο. Τώρα όλα τα υπόλοιπα”. Και συνέχισε: “Πάμε τώρα εις την ουσία της υποθέσεως. Διότι η ουσία της υποθέσεως δεν είναι το διαμέρισμα. Η εντολή προς την ειδική επιτροπή είναι άλλη”.
“Επί όλων των θεμάτων που έχουν ευθεία σχέση με την υπόθεση οι απαντήσεις μου είναι πλήρεις, πληρέστατες και τα παραστατικά που κατέθεσα τις επιβεβαιώνουν. Οι ισχυρισμοί Μανούση είναι ψευδείς και συκοφαντικοί. Και αυτή μου η άποψη, ενισχύεται από τα κατατεθέντα χθες από τους μάρτυρες και τα οποία πληροφορήθηκα από τα σχετικά πρακτικά που μου διατέθηκαν, όπως έπρεπε. Από δω και πέρα, η Επιτροπή πιστεύω ότι θα κάνει το καθήκον της” τόνισε ο κ. Παυλίδης.

Στην ερώτηση αν “αρνηθήκατε να δώσετε παραστατικά που να αφορούν στην γονική παροχή” ο κ. Παυλίδης ανέφερε: “Είναι δηλωμένη και ελεγμένη στο Πόθεν Εσχες δια της φορολογικής δηλώσεως”. Ερωτηθείς “τι χρειαζόταν τη γονική παροχή η κόρη του, εφόσον το δάνειο που είχε λάβει για να αποπληρώσει το θείο της ήταν λογικά ανέγγιχτο” ο πρώην υπουργός είπε: “Αυτά είναι τακτοποιημένα στην κατάθεσή μου. Με ρωτήσατε: είναι δηλωμένη η γονική παροχή; Βεβαίως. Και ελεγμένη. Το δάνειο ελήφθη με προοπτική να επιστραφεί στον αδελφό μου. Κατατέθηκαν και από τον αδελφό μου και από την κόρη μου και από εμένα”.

Στο ερώτημα σύμφωνα με το οποίο “το ΠΑΣΟΚ φέρεται να θεωρεί ότι κουμπώνει το θέμα της ηθικής αυτουργίας και συνεπώς είναι πολύ κρίσιμο να πει γιατί τα χρήματα αυτά που έμειναν μέσα στην Εθνική Τράπεζα – και λογικά ανέγγιχτα – δεν μπορούσαν να καλύψουν τις επισκευές” ο κ. Παυλίδης απάντησε: “Αυτά ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ. Εγώ σας λέγω την αλήθεια όπως την κατέθεσα. Το δάνειο επεστράφη όπως έχει περιγραφεί. Οι επισκευές εις απώτερο χρόνο εκαλύφθησαν, όπως σας έχω πει”.

Επιστολή

“Κύριε Πρόεδρε, εξερχόμενος της Βουλής, μετά την ενώπιον της Επιτροπής σας εξέτασή μου, επληροφορήθηκα από δημοσιογράφους ότι μεταδίδεται πως αρνήθηκα να καταθέσω παραστατικά δικαιολογούντα την «γονικήν παροχήν» προς την κόρη μου. Παρά το ότι τέτοια δήλωση δεν έκαμα, επαναλαμβάνω την θέση μου ότι είναι στην διάθεση της Επιτροπής σας και αυτά τα στοιχεία όπως ήδη κατετέθη και η σχετική κίνηση του λογαριασμού, αυθημερόν, την οποία το μεσημέρι εζητήσατε από τον αδερφό μου”.

Ο Αριστοτέλης Παυλίδης έκανε επίσης την εξής δήλωση: “Είμαι βέβαιος ότι τα μέλη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ενώπιον των οποίων κατέθεσα σήμερα, έχουν πλήρη εικόνα της αλήθειας και της κατασυκοφάντησης που έχω υποστεί, εξαιτίας ισχυρισμών Μανούση”.

Κατάθεση

Στην κατάθεση του ο κ. Παυλίδης παραδέχτηκε ότι το κόστος του διαμερίσματος στο Ν. Ψυχικό δεν ήταν 155.000 ευρώ και επικαλέστηκε δωρεά προς την κόρη του το 2007, 80.000 ευρώ και 20.000 ευρώ από το θείο της, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει κάποιο παραστατικό (κάτι που ο κ. Παυλίδης διέψευσε κατά την έξοδο του από το κτίριο της Βουλής).
Τόνισε ότι τα ποσά αναγράφονται στη φορολογική δήλωση και στο πόθεν έσχες του, ενώ ήταν κατηγορηματικά αρνητικός όσον αφορά στις 100.000 ευρώ του Φώτη Μανούση, ποσό που ο εφοπλιστής έχει καταγγείλει ότι παρέδωσε σε συνεργάτη του κ. Παυλίδη.
Αναφερόμενος στο κόστος, ο πρώην υπουργός Αιγαίου τόνισε ότι η διαφορά στο τίμημα, για το οποίο μίλησαν τόσο η κόρη όσο και ο αδελφός του, έχει να κάνει με τα αναγραφόμενα στο συμβόλαιο, για τα οποία ρωτήθηκε από τον ανακριτή. Στη Βουλή, ωστόσο, δεν είχε κάνει αναφορά για το κόστος του διαμερίσματος.
Ερωτηθείς για τον στενό του συνεργάτη, Παναγιώτη Ζαχαρίου, ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι ήθελε να παραιτηθεί, αλλά δεν το δέχτηκε διότι θα έδινε την εντύπωση ότι παραδεχόταν τις καταγγελίες του κ. Μανούση. Και πρόσθεσε ότι τον κ. Ζαχαρίου τον γνωρίζει 30 χρόνια, ενώ στον εφοπλιστή δεν είχε καμία εκτίμηση. Τόνισε, μάλιστα, ότι η επίσκεψη Ζαχαρίου στον Φ. Μανούση έγινε εν αγνοία του.

Προσπάθεια
για κοινό
πόρισμα

Τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να έχουν συνάντηση την προσεχή Τετάρτη ώστε να γίνει η πρώτη προσπάθεια έκδοσης κοινού πορίσματος, κάτι που -όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες- θεωρείται δύσκολο.
Ερωτηματικό προκύπτει για το κατά πόσο η Επιτροπή θα καταλήξει σε πόρισμα, προτού ανοίξουν οι λογαριασμοί του κ. Παυλίδη, καθώς και μελών της οικογένειας του. Είναι δε ενδεικτική η φράση- κατά τη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης- του προέδρου της Επιτροπής, Αναστάσιου Νεράντζη, ότι “οι λογαριασμοί μπορεί να ανοίξουν και του χρόνου”. Ο ίδιος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το αίτημα για άνοιγμα των λογαριασμών διαβιβάστηκε δια της Εισαγγελίας προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, δεν διευκρίνισε όμως αν είναι γενικό ή αν σε αυτό αναφέρονται οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί από τους οποίους έγιναν οι εκταμιεύσεις για την αγορά του σπιτιού της θυγατέρας του κ. Παυλίδη στο Ψυχικό.

Δηλώσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος αναφερόμενος στην υπόθεση Παυλίδη δήλωσε ότι “έχουμε μια σοβαρή κοινοβουλευτική διαδικασία σε εξέλιξη και ότι η κυβέρνηση θέλει τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος και πλήρως”. “Θα αναμείνουμε την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο” συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο διπλών εκλογών σε συνδυασμό με τις δηλώσεις βουλευτών για αυτοκάθαρση στη ΝΔ, ο κ. Σουφλιάς είπε: “Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά και σύνθετα προβλήματα τελικώς η πολιτική ζωή εγκλωβίζεται και αποπροσανατολίζεται από ένα θέμα. Εγώ δεν θέλω να συμβάλλω σε αυτή την κατάσταση με προφητείες και σενάρια. Η υπόθεση Παυλίδη ακολουθεί την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Όλοι πρέπει να σεβόμαστε τη διαδικασία αυτή και πρέπει να είμαστε όλοι- βουλευτές και μη- προσεκτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις μας”.
“Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχουν στην διαδικασία κατάρτισης του πορίσματος της Επιτροπής με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και την τελική απόφαση θα πάρει η Βουλή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απαντώντας αργότερα σε διευκρινιστική ερώτηση, πρόσθεσε ότι “εμείς θεωρούμε ότι τα μέλη της Βουλής πρέπει να ενεργήσουν με βάση την συνείδησή τους και τουλάχιστον οι δικοί μας βουλευτές θα ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο”.
“Δεν θέλω να προδικάσω τις ενέργειές μας. Θα δείτε πως ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό” είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τον χειρισμό της δεύτερης δικογραφίας Παυλίδη.
Κληθείς να απαντήσει στην παρατήρηση ότι το μόνο που έχει προκύψει είναι το γεγονός ότι ο κ. Παυλίδης μιλούσε για την αντικειμενική αξία και όχι για την πραγματική αξία ενός σπιτιού και ερωτηθείς αν αυτό είναι αρκετό για να παραπεμφθεί ένας πολιτικός, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι “δεν σχολιάζω”. Και πρόσθεσε ότι “από την υπόθεση αυτή έχουν προκύψει πολλά στοιχεία για την λειτουργία ενός ολόκληρου κυκλώματος στις άγονες γραμμές”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου