ΤΟΠΙΚΑ

ΜΠΕΡΝΑΝΚΙ ΚΑΙ ΟΜΠΑΜΑ: Βλέπουν σημάδια εξασθένισης της κρίσης

μπερνανκι-και-ομπαμα-βλέπουν-σημάδια-851206

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εκτιμούν ότι «υπάρχουν στον ορίζοντα σημεία εξασθένισης της οικονομικής κρίσης» αλλά προειδοποιούν ότι χρειάζεται ακόμα «πολλή δουλειά».
Το τελευταίο διάστημα, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Fed, «διαπιστώνονται αδύναμα ακόμα σημεία, τα οποία πάντως καταδεικνύουν ότι η απότομη μείωση οικονομικής δραστηριότητας επιβραδύνεται πλέον».
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο δείκτης πωλήσεων κατοικιών, οι κατασκευές κατοικιών και οι καταναλωτικές δαπάνες εν γένει είναι τρεις δείκτες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Πάντως υπογράμμισε ότι οι ελπίδες για μόνιμη ανάκαμψη εναπόκεινται στην επιτυχία της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τις αγορές και να επιτρέψει την κυκλοφορία ρευστού στην αγορά.
Ανέφερε ακόμη ότι η σταθεροποίηση (δηλαδή ο τερματισμός της συνεχούς πτωτικής πορείας) στην οικονομική δραστηριότητα «είναι το πρώτο βήμα της οικονομικής ανάκαμψης», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πληθωριστικών τάσεων στην οικονομία.
Και ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι υπάρχουν «σημάδια οικονομικής προόδου» αλλά τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και επισημαίνει ότι η ανάκαμψη θα αργήσει και ότι η ανεργία θα μείνει σε υψηλά επίπεδα.
Μιλώντας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης για την αγορά κατοικίας και την ενίσχυση ώστε να μεταφερθούν οι θετικές επιπτώσεις και στην οικονομία.
Υπογράμμισε πάντως ότι «το χρήμα στις αγορές δεν ρέει τόσο εύκολα όσο θα έπρεπε» και επιπλέον τόνισε ότι το 2009 θα είναι μία οδυνηρή χρονιά.
Σύμφωνα με αναλυτές στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 2-2,5%, μία αρνητική επίδοση που ωστόσο είναι σχετικά καλύτερη από την πτώση του 6,3% που καταγράφονταν στο τέλος του 2008.
Την Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι υπάρχουν ψήγματα αισιοδοξίας ότι η οικονομία θα περάσει σε φάση ανάκαμψης.

Αρση αποκλεισμού
της Κούβας
ζητά ο Φ. Κάστρο
Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο ζητεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να τερματίσει τον αποκλεισμό της χώρας του και αρνείται κάθε ελεημοσύνη, αντιδρώντας στην άρση από τις ΗΠΑ των περιορισμών στα ταξίδια και τα εμβάσματα Αμερικανοκουβανών προς την πατρίδα τους.
«Για τον αποκλεισμό, που είναι το πιο σκληρό από όλα τα μέτρα, δεν είπε λέξη» τονίζει ο Κάστρο σε άρθρο του που εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα Cubadebate.
Η Κούβα «δεν κατηγορεί τον Ομπάμα για τις ωμότητες των άλλων κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών» και δεν αμφιβάλλει για «την ειλικρίνεια και τη βούλησή του να αλλάξει την πολιτική και την εικόνα των ΗΠΑ» επισημαίνει ο Κάστρο.
«Καταλαβαίνει (η Κούβα) ότι έδωσε μια δύσκολη μάχη για να εκλεγεί, παρά τις προκαταλήψεις πολλών αιώνων» προσθέτει εξηγώντας πως για το λόγο αυτό ο αδελφός του πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο εξέφρασε την πρόθεσή του να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες «με βάση τον απόλυτο σεβασμό της κυριαρχίας (της χώρας)».
Ο Κουβανός ηγέτης υπογραμμίζει τις κινήσεις μέσα και έξω από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1962 και επισημαίνει πως «έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, ώστε ο Ομπάμα να ασκήσει μια αποτελεσματική πολιτική που θα βάλει ένα τέλος στην αποτυχημένη πολιτική περίπου μισού αιώνα».
«Η Κούβα αντιστάθηκε και αντιστέκεται ακόμα. Δεν θα απλώσει ποτέ το χέρι να ζητήσει ελεημοσύνη» καταλήγει ο Κάστρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου