ΤΟΠΙΚΑ

Η «Αργώ» στη ρότα της μυθικής Κολχίδας

η-αργώ-στη-ρότα-της-μυθικής-κολχίδας-851206

Η «Αργώ» τον Ιούλιο θα βρίσκεται στην Κολχίδα. Ήταν μία δέσμευσή μας ότι θα φτάσει στον τελικό σταθμό του Μύθου και θα φτάσει. Με τα λόγια αυτά ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας Γιώργος Σούρλας φρόντισε να επαναβεβαιώσει χθες με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την υλοποίηση του στόχου, ο οποίος με πρωτοβουλία του και της Ελληνικής Βουλής φαίνεται πως θα πάρει σάρκα και οστά σε τρεις μήνες από σήμερα και πιο συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Χθες ο Αντιπρόεδρος της Βουλής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με το εγχείρημα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Βουλής, που θα καλύψει το σύνολο των εξόδων της ελληνικής αποστολής, η οποία θα απαρτίζεται από 70 περίπου άτομα που θα παραμείνουν επί δέκα περίπου μέρες στο Μπατούμι και στο Πότι, το Δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη, τον πλοίαρχο της επιστημονικής ομάδας ΝΑΥΔΟΜΟΣ και τα μέλη του πληρώματος της «Αργούς». Στην ενημέρωση ήταν παρών και ο πρέσβης της Γεωργίας στην Αθήνα κ. Ηρακλής Κικλάτζε.
Λίγη ώρα αργότερα οι κ.κ. Σούρλας, Βούλγαρης, Κούρτης και Κικλάτζε έδωσαν συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου. Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Σούρλας επαναβεβαίωσε ότι όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από την ελληνική Βουλή, η οποία, όπως είπε, έχει ήδη απευθυνθεί και σε τέσσερα υπουργεία, το Εξωτερικών, το Εσωτερικών, το Εθνικής Οικονομίας και το Πολιτισμού, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των εξόδων, το οποίο εγγίζει τις 300.000 ευρώ. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν, όπως είπε ο κ. Σούρλας, την Παρασκευή 10 Ιουλίου στο Μπατούμι με τη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου αντίστοιχου με αυτό που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Βόλο με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και τη Γεωργία και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με την Αργώ να πραγματοποιεί μία θαλάσσια διαδρομή περίπου 45 ναυτικών μιλίων, που είναι η απόσταση από το Μπατούμι μέχρι το Πότι.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου καλωσόρισε τον πρεσβευτή της Γεωργίας στην Αθήνα κ. Ηρακλή Κικλάτζε, που συμπτωματικά πριν από δύο χρόνια ήταν Δήμαρχος στο Μπατούμι, τότε που επισκέφθηκε την πόλη αποστολή του Δήμου με επικεφαλής το Δήμαρχο και υπέγραψαν από κοινού το μνημόνιο συνεργασίας των δύο πόλεων. Το ταξίδι της «Αργούς» στην Κολχίδα αποτελεί για μας μία δέσμευση που αναλάβαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο και την οποία ποτέ δεν απεμπολήσαμε. Συνεργαζόμαστε, είπε ο κ. Βούλγαρης, με τον καλύτερο τρόπο τόσο με τον κ. Σούρλα, όσο και με την εταιρία ΝΑΥΔΟΜΟΣ, για τη διεξαγωγή του ταξιδιού με τον καλύτερο τρόπο.

Ξαναζεί ο μύθος

Με θερμά λόγια για την άφιξη της «Αργούς» στην αρχαία Κολχίδα μίλησε ο πρέσβης της Γεωργίας στην Αθήνα. Είναι μεγάλη τιμή για μας η αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας, είπε ο κ. Κικλάτζε. Θα δείξει, πρόσθεσε, ότι ο Μύθος γίνεται πραγματικότητα. Για μας οι Αργοναύτες, σημείωσε ο πρέσβης της Γεωργίας, ήταν οι πρώτοι επενδυτές στην πατρίδα μου. Πήραν από μας τη γνώση του χρυσού και μετέφεραν σε μας τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού. Η κυβέρνηση μας, πρόσθεσε ο κ. Κικλάτζε, αναλαμβάνει το σύνολο των εξόδων της ελληνικής αποστολής που θα βρεθεί στο Μπατούμι και το Πότι. Ο κ. Κικλάτζε, όταν ρωτήθηκε αν η βολιώτικη αποστολή θα συναντήσει προβλήματα, καθώς υπάρχουν ταραχές και εκδηλώσεις βίας στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, απάντησε με το… ίδιο νόμισμα. Και εμάς τους διπλωμάτες τον περασμένο Δεκέμβριο μας είχαν απαγορεύσει να κυκλοφορούμε στο κέντρο της Αθήνας, είπε ο ξένος διπλωμάτης, αλλά δεν νομίζω ότι και τότε στην ελληνική πρωτεύουσα η κατάσταση ήταν τόσο δραματική. Άλλωστε, πρόσθεσε, εκτιμώ ότι μέχρι τον Ιούλιο, θα έχουν τερματιστεί οι διαδηλώσεις, για να διευκρινίσει ο κ. Σούρλας ότι το Μπατούμι είναι 400 χιλιόμετρα μακριά από την Τιφλίδα, ότι ανήκει σε μία ημιαυτόνομη περιοχή της Ατζαρίας που έχει δικό της κυβερνήτη και δική της Βουλή και ότι απέχει αρκετά μακριά από την Οσετία και την Αμπχαζία.
Από την πλευρά του τέλος ο καπετάνιος της «Αργούς» κ. Απόστολος Κούρτης είπε ότι το ταξίδι στην Κολχίδα οι κωπηλάτες το οφείλουν στον εαυτό τους, στο πλοίο, και στην ίδια την πόλη. Είναι καιρός η «Αργώ» να αφήσει τη φωλιά της και να βγει στη Μεσόγειο, είπε ο κ. Κούρτης, που σημείωσε ακόμη ότι το διάστημα που ακολουθεί είναι ένα διάστημα 12 εβδομάδων, όπου θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του σκάφους, εκπαίδευσης των κωπηλατών και επιβίβασης του σκάφους στο πλοίο που θα μεταφέρει την «Αργώ» μέχρι το Μπατούμι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου