ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή ακάλυπτων επιταγών στο Βόλο

βροχή-ακάλυπτων-επιταγών-στο-βόλο-851206

Εκρηκτική αύξηση παρουσιάζουν οι ακάλυπτες επιταγές. Στα δικαστήρια του Βόλου είναι καθημερινό πλέον το φαινόμενο κατάθεσης μηνύσεων από επαγγελματίες και ιδιώτες που έμειναν στα χέρια τους «σκασμένες» επιταγές.
Η αγορά πλημμυρίζει από… χαρτιά με μεγάλα ή μικρότερα χρηματικά ποσά χωρίς αντίκρισμα και ορισμένοι επιλέγουν τη δικαστική οδό, σε μια προσπάθεια να πιέσουν για την καταβολή του ποσού που τους οφείλεται.
Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες κατατίθενται περίπου δέκα μηνύσεις ημερησίως για επιταγές χωρίς αντίκρισμα, στοιχείο που δείχνει την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην αγορά και την έλλειψη ρευστού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη ακόμη και για επιταγές 2.000 ευρώ, τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2009 το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου εξέδωσε διαταγές πληρωμής για 49 ακάλυπτες επιταγές.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πρωτοδικείου Βόλου το 2008 εκδόθηκαν 645 εντολές πληρωμής, από τις οποίες η μεγάλη πλειοψηφία αφορούσε σε κοινόχρηστα, ενοίκια καταστημάτων, κάρτες και δάνεια, σε αντίθεση με το 2007 που από τις 437 διαταγές πληρωμής κυρίαρχο ρόλο είχαν οι ακάλυπτες επιταγές που «έσκασαν».
Την ίδια ώρα όμως οι Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών συγκεντρώνουν στοιχεία από τα μέλη τους, που δείχνουν ότι οι ακάλυπτες επιταγές πνίγουν τις επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 400% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.
Τα στοιχεία πάντως από τα δικαστήρια αποτελούν δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, αφού υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός πιστωτών με επιταγές που εκδόθηκαν και δεν καλύφθηκαν και οι οποίοι δεν προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.
Πολλοί πιστωτές επιχειρούν να λύσουν εξωδίκως τις διαφορές τους με τους οφειλέτες και αποφεύγουν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό σε πολλές περιπτώσεις.
Όσοι οφειλέτες πάντως βρεθούν στη δυσχερή θέση να οδηγηθούν στις αίθουσες των Δικαστηρίων για ακάλυπτες επιταγές, τότε θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης μηνών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου