ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος να χαθεί το έργο της Κάρλας

κίνδυνος-να-χαθεί-το-έργο-της-κάρλας-851206

Τους φόβους του ότι υπάρχει κίνδυνος για απένταξη του έργου στη λίμνη Κάρλα εκφράζει το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας με επιστολή του προς το Νομάρχη Μαγνησίας, τον Δήμαρχο Βόλου και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, τον Δήμαρχο Κάρλας και το Γενικό Διευθυντή Υδραυλικών Έργων ΥΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα το Τ.Ε.Ε. θέτει προ των ευθυνών τους τους αρμοδίους, τονίζοντάς τους πως θα πρέπει να δεσμευτούν προς τους αγρότες ότι δεν θα λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις, εάν πρώτα δεν γεμίσει με νερό ο ταμιευτήρας.

Ειδικότερα το Τ.Ε.Ε. στην επιστολή του αναφέρει: «Είναι απόλυτη αναγκαιότητα η συνέχιση του έργου, καθώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας των πιστώσεων οι οποίες προέρχονται από το Γ’ Κ.Π.Σ. και ενδεχόμενος κίνδυνος για απένταξη συνολικά του έργου. Θα πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής Ριζομύλου και Στεφανοβικείου να λάβουν επίσημες διαβεβαιώσεις από όλους του πολιτικούς και θεσμικούς φορείς, ότι οι γεωτρήσεις δεν θα λειτουργήσουν, αν πρώτα δεν γεμίσει με νερό ο ταμιευτήρας της Κάρλας και δεν ξεκινήσει η άρδευση των αγροτικών εκτάσεων». Εξάλλου, όπως σημειώνει το Τ.Ε.Ε., σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, εάν όλα τα έργα προχωρήσουν κανονικά, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και επομένως η λειτουργία των υδρευτικών γεωτρήσεων αναμένεται να γίνει μετά την πάροδο 10 ετών.
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής θα γίνεται από τον προβλεπόμενο φορέα της λίμνης Κάρλας, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη και η σύστασή του ζητείται άμεσα. Στην επιστολή του Τ.Ε.Ε. γίνεται αναφορά τόσο στο έργο της επανασύστασης της λίμνης όσο και στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, προκειμένου να συζητηθούν τα επίμαχα θέματα που αφορούν στο έργο.
Σκοπός της επανασύστασης, σύμφωνα με το Τ.Ε.Ε., που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους, είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, η αντιπλημμυρική προστασία της, η αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα, η άρδευση των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, η εξεύρεση επαρκών ποσοτήτων νερού για ενίσχυση της ύδρευσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και Νέας Ιωνίας, καθώς και η συνολική ανάπτυξη της περιοχής. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2008 στο Δήμο Κάρλας, με πρωτοβουλία του Τ.Ε.Ε. υπήρξε διαβεβαίωση ότι σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντικών όρων, οι γεωτρήσεις δεν θα λειτουργήσουν αν πρώτα δεν γεμίσει με νερό ο ταμιευτήρας της Κάρλας και δεν ξεκινήσει η άρδευση των αγροτικών εκτάσεων. Παράλληλα είχε τονιστεί ότι η γεωλογική και υδρολογική μελέτη που έχει συνταχθεί προβλέπει γεωτρήσεις στα 200 μέτρα, αν και οι αγρότες της περιοχής για να εντοπίσουν νερό κάνουν γεωτρήσεις που ξεπερνούν τα 400 μέτρα βάθος. Συνολικά προβλέπονται 50 γεωτρήσεις στις περιοχές Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, 33 στην Α’ Φάση και 17 στη Β’ Φάση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου