ΤΟΠΙΚΑ

Εχει «ουρά» το σκάνδαλο των ακινήτων

εχει-ουρά-το-σκάνδαλο-των-ακινήτων-851206

Μεγάλες προεκτάσεις στην απάτη μαμούθ γύρω από την αγορά υπό πλειστηριασμό ακινήτων δίνουν οι διστακτικές μέχρι στιγμής μαρτυρίες θυμάτων της υπόθεσης που αποκάλυψε ο «Ταχυδρόμος» την Κυριακή.
Η δημοσιοποίηση του θέματος σχετικά με τους «συνεργάτες» κτηματομεσίτες –ενός στην Αθήνα και ενός στο Βόλο- καθώς και ενός ακόμη Βολιώτη, οι οποίοι εξαφάνισαν υψηλά χρηματικά ποσά με δέλεαρ την αγορά ακινήτων που βγήκαν στο «σφυρί» σε… τιμή ευκαιρίας, έχει αναστατώσει πολλούς επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι πείστηκαν να επενδύσουν με αυτό τον τρόπο τα χρήματά τους.
Σε αναζήτηση πληροφοριών για τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης βρίσκονται από την Κυριακή δεκάδες υποψήφιοι επενδυτές αυτής της κατηγορίας στο Βόλο. Προς το παρόν αρκετοί παρακολουθούν τις εξελίξεις δίχως να αποκαλύπτουν πολλά σε γνωστούς και φίλους, στην προσωπική τους αγωνία να μην υποστούν το χαρακτηρισμό του «θύματος» μιας απάτης, αφού πρόκειται για πρόσωπα υψηλού μορφωτικού επιπέδου, καταξιωμένους στο χώρο τους επαγγελματίες, με μακρά πορεία στον κλάδο τους και φυσικά με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Υπάρχουν όμως και άλλοι που «έπεσαν από τα σύννεφα», καθώς μόλις μετά το δημοσίευμα κατάλαβαν τη μεγάλη πιθανότητα να έχουν χάσει αποταμιεύσεις ετών.
Πάντως, ενώ ορισμένοι έχασαν πραγματικά εν αγνοία τους δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, θεωρώντας ότι μπορούσαν να αποκτήσουν ένα ακίνητο πολυτελείας, άλλοι πόνταραν υπέρογκα ποσά –ενός ίσως και πλέον εκατομμυρίου ευρώ- αναζητώντας σύμφωνα με πληροφορίες το εύκολο κέρδος και γνωρίζοντας εξ αρχής πώς λειτουργεί το «κύκλωμα».
Και σε αυτές όμως τις περιπτώσεις όχι μόνο δεν κατάφεραν το στόχο τους που ήταν ο γρήγορος πλουτισμός τους, αλλά έχασαν τα λεφτά που είχαν ποντάρει.
Και ενώ κάποιοι βρέθηκαν με συναλλαγματικές χωρίς αντίκρισμα στα χέρια- αυτές λάμβαναν ως εγγύηση για το ρευστό που εμπιστεύονταν στα πρόσωπα που θα μεσολαβούσαν δήθεν για την αγορά ακινήτων- άλλοι είδαν μεν τη διαδικασία αγοραπωλησίας να προχωρά, αλλά έμειναν και σε αυτή την περίπτωση χωρίς ακίνητο.

Και σε offshore

Τα πρόσωπα που τους προσέγγισαν και τους έπεισαν για την αγορά-«ευκαιρία», αφού χτυπούσαν το ακίνητο στον πλειστηριασμό με τα χρήματα των επαγγελματιών που… εξυπηρετούσαν, φέρεται να είναι τα ίδια που τους έριχναν και άλλη μια ιδέα: να μεταβιβάσουν το ακίνητο σε εταιρία offshore,
προκειμένου να γλιτώσουν τη φορολογία!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και με αυτή τη διαδικασία «γλιστρούσαν» από τα χέρια ανυποψίαστων θυμάτων ακίνητα που μόλις τα είχαν αποκτήσει.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης έριχναν στην αγορά ως «δόλωμα» πρόσωπα, τα οποία είχαν πειστεί για το κερδοφόρο αποτέλεσμα και αναζητούσαν νέους… πελάτες των κτηματομεσιτών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Τ» το κύκλωμα ξάφρισε από δεκάδες Βολιώτες ποσό που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι δύο κτηματομεσίτες και ένας τραπεζικός με την υπόσχεση ότι θα εξασφάλιζαν φθηνά ακίνητα-φιλέτα, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τραπεζών από πλειστηριασμούς, φέρεται ότι κατόρθωσαν να βάλουν στο χέρι τουλάχιστον 40 Βολιώτες.
Πιο συγκεκριμένα, υποσχόμενοι ακίνητα μεγάλης αξίας κυρίως στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, αποσπούσαν τεράστια ποσά από επιφανείς Βολιώτες αλλά και από εύπορους μάρτυρες του Ιεχωβά, αφού τα δύο από τα τρία μέλη της ομάδας ανήκουν στη συγκεκριμένη θρησκεία, γεγονός που τους προσφέρει νομική «ασυλία» σε σχέση με τους ομόθρησκούς τους.
Το χαρακτηριστικό της απάτης είναι ότι για τα τεράστια ποσά που ενθυλάκωνε η ομάδα ως αντίκρισμα παρείχε συναλλαγματικές μεγαλύτερης αξίας από τα ποσά, ως περίσσια εξασφάλιση, με το επιχείρημα ότι τα προς αγορά ακίνητα αποτελούσαν μεγάλη επενδυτική ευκαιρία και άφηναν τεράστιο περιθώριο κέρδους. Ετσι είτε τα αγόραζαν τελικά οι υποψήφιοι πελάτες είτε παρέμεναν στους «εγκεφάλους», κανείς δεν θα έχανε, αφού οι πελάτες, αν δεν τους άρεσε το ακίνητο, θα εξαργύρωναν τις κερδοφόρες συναλλαγματικές που είχαν στα χέρια τους. Τελικά ούτε τα ακίνητα αγοράστηκαν ούτε οι συναλλαγματικές πληρώθηκαν, παρά το γεγονός ότι έληξαν!
Οι δύο πρώτες μηνύσεις έχουν κιόλας κατατεθεί και αμέσως μετά το Πάσχα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, αφού τα ποσά που χάθηκαν είναι τεράστια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου