Συναυλία με την Καμεράτα στο Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2009-04-12, 00:00:00
Μετά από πολλά χρόνια η Καμεράτα υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη ταξιδεύει ξανά στην περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου στις 9 το βράδυ.
Στο ξεχωριστό αυτό πρόγραμμα συμμετέχουν οι διακεκριμένοι σολίστ Ρόζα Πουλημένου - σοπράνο, Αγγελική Καθαρίου - μέτζο σοπράνο, Κάτια Νικολαΐδου, αφηγήτρια Η συναυλία διοργανώνεται από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου και περιλαμβάνει επίκαιρα έργα. Συγκεκριμένα θα ακουστούν οι “Επτά λόγοι του Ιησού” του Joseph Haydn, το “Στάμπατ Μάτερ” του Giovanni Battista.
Η ιστορία της Καμεράτας έχει ως αφετηρία το 1991, όταν ο Σύλλογος “Οι Φίλοι της Μουσικής”, αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας στην Ελλάδα μιας ορχήστρας δωματίου διεθνών προδιαγραφών, ίδρυσε σε συνεργασία με τον βιολιστή Δημήτρη Σέμση, εμψυχωτή τότε της Ελληνικής Καμεράτας, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της νέας ορχήστρας δωματίου την ανέλαβε ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ, ο οποίος, σε συνεργασία με τους μόνιμους μουσικούς που την απαρτίζουν και που υποστηρίζουν με πάθος το έργο της, την ανέδειξε σε μουσικό σύνολο υψηλού επιπέδου, ικανό να υπηρετεί ευρύτατο φάσμα μουσικής, με ρεπερτόριο από το Μπαρόκ ως τον 21ο αιώνα, και από τη μουσική δωματίου ως την όπερα.
Για την καλλιτεχνική περίοδο 2000-2001 ανέλαβε τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Καμεράτα ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός και ιδρυτής της περίφημης Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, σερ Νέβιλ Μάρρινερ, ο οποίος στη συνέχεια διετέλεσε επίτιμος πρόεδρός της (2001-2007), καθιερώνοντας την ως ένα από τα εκλεκτά σύνολα δωματίου της Ευρώπης. Μόνιμοι μαέστροι της ορχήστρας είναι ο Αλέξανδρος Μυράτ και ο άγγλος αρχιμουσικός Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην, που ανέλαβε τη θέση αυτή το φθινόπωρο του 2004.
Η Καμεράτα από την ίδρυσή της, εκτός από τις τακτικές εμφανίσεις της στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχει έντονη καλλιτεχνική παρουσία σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία στην Αυστρία υπό τη διεύθυνση του σερ Νέβιλ Μάρρινερ, η οποία κορυφώθηκε με συναυλία στην περίφημη αίθουσα Μουσίκφεράιν της Βιέννης. Το Νοέμβριο του 2007, η Ορχήστρα ταξίδεψε μέχρι το μακρινό Πεκίνο, όπου και πραγματοποίησε μία πολύ επιτυχημένη εμφάνιση στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Στις σημαντικές δραστηριότητες της Καμεράτα συγκαταλέγονται και εκπαιδευτικά προγράμματα ανά την Ελλάδα. Από το 2004 ξεκίνησε μια αξιόλογη σειρά συναυλιών στα γυμνάσια και τα λύκεια της πρωτεύουσας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επίσης, από το 2005 πραγματοποιεί πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα στα δημοτικά σχολεία, ενώ το σύνολο του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού της έργου, η ορχήστρα έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών (1996).

Οι καλλιτέχνες
Ο μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με έργα κλασικού ρεπερτορίου καθώς και Ελλήνων συνθετών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών κ.α. Συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως μαέστρος, στην μουσική προετοιμασία παραστάσεων όπερας (Ηλέκτρα R. Strauss). Έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας.
Η σοπράνο Ρόζα Πουλημένου συγκαταλέγεται στις κορυφαίες λυρικές καλλιτέχνιδες της γενιάς της, έχοντας στο ενεργητικό της σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει συνεργαστεί ως σολίστ με πολλές ορχήστρες, έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε σημαντικά λυρικά θέατρα, αποσπώντας διακρίσεις και διθυραμβικές κριτικές. Στην προκειμένη περίπτωση, η διακεκριμένη σοπράνο συμπράττει με την Καμεράτα, σε μια βραδιά γεμάτη από σπουδαία λυρικά ηχοχρώματα, τα οποία δίνουν το στίγμα και το χρώμα των ημερών.
Η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου έχει συμπράξει ως σολίστ με πολύ σημαντικές ορχήστρες, ενώ οι ερμηνείες της περιλαμβάνουν μερικά από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα, όπως A. Schoenberg, Δ. Μητρόπουλου, Ι. Ξενάκη, Γ. Χρήστου, Θ. Μικρούτσικου, Μ. Μωϋσίδη, Φ. Τσαλαχούρη, Γ. Σισιλιάνου, Δ. Τερζάκη. Ακόμη της έχουν εμπιστευθεί έργα τους εξίσου σημαντικοί δημιουργοίοι. Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους στην «Όπερα των Σκιών» του Νίκου Μαμαγκάκη και στη «Λυσιστράτη» του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η ηθοποιός Κάτια Νικολαΐδου έχει πραγματοποιήσει πολύπλευρες σπουδές στους τομείς της υποκριτικής, του μοντέρνου χορού και της φωνητικής, συμμετέχοντας σε πολλές θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ είναι απόφοιτη του New York University School of Arts. Μεταξύ των παραγωγών στις οποίες συμμετείχε, καταγράφονται ο «Συρανό Ντε Μπερζεράκ» στο Θέατρο Βέμπο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, ο «Εμπορος της Βενετίας» στο Θέατρο «Αλκυονίς» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα, ο «Ορέστης» του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή, όπου ήταν κορυφαία, «Ο κύκλος των Ατρειδών» στο Εθνικό Θέατρο, που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο και άλλα.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=