ΤΟΠΙΚΑ

Στο κρατητήριο έμποροι του Βόλου!

στο-κρατητήριο-έμποροι-του-βόλου-851206

Μετά τα φέσια και τα κανόνια… ήρθαν και οι συλλήψεις για οφειλές στον ΟΑΕΕ. Τέσσερις επαγγελματίες του Βόλου, καταξιωμένοι στον κλάδο τους, συνελήφθησαν για οφειλές στον Οργανισμό, συγκεκριμένα για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές.
Για ποσά που δεν ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος ένα 24ωρο, μέχρι να παρουσιαστούν χθες το πρωί στο Αυτόφωρο για τα περαιτέρω. Αποχώρησαν για τα σπίτια τους, αφού πρώτα πλήρωσαν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν.
Παρ ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο περιορίστηκε δραστικά τα τελευταία χρόνια ως επώδυνο μέτρο, δυσανάλογο της «παράβασης», εν τούτοις τελευταία στα σιωπηλά παρατηρείται ξανά μια έντονη ενεργοποίηση.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμία ευνοϊκή μεταχείριση για τους επαγγελματίες μεσούσης της κρίσης, που εκτός από τον καθημερινό βραχνά του μειωμένου τζίρου έχουν να αντιμετωπίσουν και τις οφειλές που πλέον τους πνίγουν.
Ο ένας εκ των επαγγελματιών που ασχολείται με το χώρο της διακόσμησης (γύψινα) φέρεται να οφείλει περίπου 2.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, ο δεύτερος που ασχολείται με την ξυλεμπορική 4.000 ευρώ, περίπου 3.000 ευρώ ένας ιδιοκτήτης καφενείου και ο τέταρτος, επίσης ελεύθερος επαγγελματίας, 3.000 ευρώ.
Χθες υποχρεώθηκαν προκειμένου να μην παραμείνουν στο κρατητήριο όλο το σαββατοκύριακο να πληρώσουν τις ποινές που τους απήγγειλε το δικαστήριο για να αφεθούν ελεύθεροι και ενόσω… οι οφειλές στον ΟΑΕΕ τρέχουν και θα πρέπει τώρα να φροντίσουν να κάνουν εκ νέου ρύθμιση.
“Πρόκειται για εξοντωτικές καταστάσεις, που δεν τιμούν την Πολιτεία” υπογράμμισε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Λιάνα Σταθάκη, δικηγόρος του ενός από τους επαγγελματίες. Όπως μάλιστα αποκαλύπτει η ίδια, αποτελεί πλέον “πεπατημένη” οι συλήψεις για οφειλές προς το Δημόσιο για εισφορές να γίνονται Πέμπτη ή Παρασκευή.
Αποτελεί προφανώς και αυτό ένα μέτρο πίεσης για να υποχρεωθούν οι ενδιαφερόμενοι -προκειμένου να μην περάσουν σαββατοκύριακο στο κρατητήριο- να πληρώσουν.

Εχουν ξεφύγει…

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από πλευράς των μικρομεσαίων υπάρχει σφοδρή ανησυχία για παραβίαση των δικαιωμάτων τους, δεδομένου ότι το μέτρο της προσωποκράτησης για παρόμοια χρέη έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας παράνομο και αντισυνταγματικό. Σύμφωνα με καταγγελίες δικηγόρων, το φαινόμενο παίρνει έκταση παρ ότι τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρουν στο σκεπτικό της απόφασής τους ότι «το αναγκαίο μέτρο της προσωρινής κράτησης των οφειλετών του Δημοσίου αντίκειται στο Σύνταγμα, καθόσον αποτελεί μέτρο καταναγκασμού όχι επί της περιουσίας, αλλά επ αυτού του προσώπου του οφειλέτη».
Είναι φανερό ότι πρόκειται για καταχρηστική άσκηση εξουσίας πάνω στους ασφαλισμένους. Είναι γεγονός δε ότι οι καθυστερούμενες οφειλές κατά βάση δεν οφείλονται σε άρνηση πληρωμής αλλά είναι αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης που μαστίζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει γίνει παρέμβαση επίσημα από τα συνδικαλιστικά όργανα προς τα αρμόδια υπουργεία και μάλιστα τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια πρόσφατα, με την οποία ζητήθηκε η αναστολή μηνύσεων για 6 μήνες προς τους Επαγγελματοβιοτέχνες που χρωστούν στον ΟΑΕΕ, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα.
“ Η αποποινικοποίηση της οφειλής των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ έπρεπε να είναι αυτονόητη” , υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός έμπορος Θανάσης Κοντονίνας, που επίσης αποδοκιμάζει την σκληρότητα του μέτρου και επισημαίνει ότι θα πρέπει επιτέλους να ισχύσουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για “κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο και ο περιορισμός της χρήσης της στα ιδιωτικά χρέη.”
“Η ελευθερία του καθενός είναι το υπέρτατο αγαθό και συνταγματικά κατοχυρωμένο” σχολίασε τέλος ο κ. Κοντονίνας, παραπέμποντας και σε άλλες χώρες που το θεσμικό πλαίσιο προστατεύει περισσότερο τους επαγγελματίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου