Εξεταστική και για τη Siemens

Τελευταία ενημέρωση: 2009-04-11, 00:00:00
Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί στο σύνολό της η υπόθεση της Siemens, κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Στην πρότασή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το πολιτικό χρήμα -υπενθυμίζεται ότι και στο πόρισμα Ζορμπά για την υπόθεση των ομολόγων γίνεται αναφορά ορισμένου πολιτικού χώρου- και για δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων πρέπει να διερευνηθούν. Εξάλλου, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα φέρεται να απολαμβάνουν οικονομικές διευκολύνσεις, δώρα και διάφορες παροχές από την εταιρία αυτή».
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η ανάμειξη πολιτικών προσώπων καλλιεργεί και εμπεδώνει ένα νοσηρό κλίμα συνολικής απαξίωσης του πολιτικού κόσμου και τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένως ζητήσει να συνεργασθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου για να υπάρξει διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου, τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος.
«Η κυβέρνηση ως προσφάτως αντιδρούσε παριστάνοντας τον αμήχανο θεατή των τεκταινομένων. Βλέποντας όμως ότι οι συνεχείς αποκαλύψεις θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική αξιοπιστία της ίδιας και των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της και την πολιτική σε τελική ανάλυση επιβίωσή της, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κουκουλώσει το σκάνδαλο και να παρεμποδίσει την διερεύνησή του από τη Βουλή» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αλλά και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να «λάμψει η αλήθεια στην υπόθεση Siemens» και ερωτηθείς αν διακρίνει «επιχείρηση εκ μέρους του ανακριτή για συμψηφισμό μεταξύ Siemens και υπόθεσης Παυλίδη», απάντησε ότι «στην πολιτική δεν υπάρχουν συμψηφισμοί, η θέση μας είναι ξεκάθαρη».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν έχει υπογράψει το αίτημα για τη Siemens, είπε ότι «παγίως τέτοιες προτάσεις δεν αποστέλλονται στον πρώην πρωθυπουργό. Ο κ. Σημίτης στηρίζει την πρόταση αυτή με πολύ ξεκάθαρο τρόπο».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποστολής επιστολής του κ.Παπανδρέου στον πρωθυπουργό για διελεύκανση των εκκρεμουσών υποθέσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «εξετάζουμε όλους τους τρόπους για να δείξουμε στην ελληνική κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει παραγραφή των σκανδάλων, σε αντίθεση με την ΝΔ που με την πολιτική της δεν θέλει παρά παραγραφή των σκανδάλων». Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Κίνημα να ζητήσει Εξεταστικές Επιτροπές και για τις υπόλοιπες υποθέσεις.
Απόπειρα αποπροσανατολισμού
Απόπειρα αποπροσανατολισμού καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σχετικά με την πρότασή του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
«Όσο η Δικαιοσύνη ερευνά σε βάθος την υπόθεση και αποκαλύπτει παράνομες πράξεις και ενόχους, [η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής] θα σήμαινε ευθέως συγκάλυψη» τόνισε ο κ. Αντώναρος και συμπλήρωσε: «Τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να εμποδίσει τη Δικαιοσύνη στην εκτέλεση του έργου της; Τι προσπαθεί να συγκαλύψει και ποιους προσπαθεί να προστατεύσει;».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης ανακοίνωσε την πρόθεση του κόμματός του να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι «η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, που προέκυψε η συγκεκριμένη υπόθεση, ανέδειξε την υποχρέωση σύστασης εξεταστικής επιτροπής».
«Από ότι φαίνεται κάποιοι νοσηροί πολιτικοί εγκέφαλοι έχουν αποφασίσει οι κάλπες των ευρωεκλογών να στηθούν μέσα σε αίθουσες δικαστηρίων. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση της Ν.Δ έρχεται με 20 χρόνια καθυστέρηση. Ναι, η υπόθεση Παυλίδη όζει. Η δε Siemens αποτέλεσε για χρόνια εκφυλιστικό σπουδαστήριο πολιτικών της εξουσίας. Μπορούσαμε να περιμένουμε να ξεκινήσει η διερεύνηση μετά τις ευρωεκλογές επιμηκύνοντας τον βίο της βουλής. Είτε για συμψηφισμό, είτε για εκδίκηση, είτε για ιδιοτελή κομματικά οφέλη ή μεθόδευση, απαιτεί έρευνα και προβληματισμό» είπε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.
Ανταπαντώντας στα λεγόμενα του κ. Αντώναρου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως κάθε φορά, επιχειρεί να εφεύρει δικαιολογίες προκειμένου να καλύψει την άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ, να συμφωνήσει στη διερεύνηση των μεγάλων σκανδάλων και ιδιαίτερα σήμερα, την άρνησή της να διερευνηθεί πλήρως το σκάνδαλο της Siemens, σε όλες τις παραμέτρους του και για όλους ανεξαιρέτως. Μια πρόταση που το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του έχουν επανειλημμένως φέρει στη Βουλή».
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
9
=