ΤΟΠΙΚΑ

Ραντεβού για… δανεικά

ραντεβού-για-δανεικά-851206

Οι διεθνείς εξελίξεις, η οικονομική κρίση αλλά και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί.
Λίγο μετά το τέλος του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων.
Η Αθήνα έμεινε ικανοποιημένη και από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το Παρίσι, τόσο το Κυπριακό όσο και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η Γαλλία επέμεινε στις πάγιες αντιρρήσεις της, ενώ από ελληνικής πλευράς διατυπώθηκε η επίσης πάγια θέση ότι η προοπτική αυτή θα εξαρτηθεί από τη συνολικότερη ικανότητα της Τουρκίας να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κρίση, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι προσπάθειες αντιμετώπισής της τόσο στο εθνικό επίπεδο όσο και στο πολυεθνικό επίπεδο.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη που ίδιος προσωπικά τρέφει για την Ελλάδα.
«Παγώνουν»
οι φρεγάτες
Σε ό,τι αφορά ορισμένα εκκρεμή ζητήματα, όπως η κατ αρχήν απόφαση του ΚΥΣΕΑ να παραγγείλει έξι φρεγάτες, η γαλλική πλευρά επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την προώθηση της παραγγελίας.
Από ελληνικής πλευράς επιβεβαιώθηκε επίσης το ενδιαφέρον, υπογραμμίστηκε, ωστόσο, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες έντασης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τα περιθώρια για την άμεση υλοποίηση της παραγγελίας είναι εξαιρετικώς περιορισμένα.
Μετά τη συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί, όπου παρόντες επίσης ήταν η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.
Στο Παρίσι
και ο κ. Βαρθολομαίος
Στο Παρίσι βρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Αθως, Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Θησαυροί του Αγίου Όρους».
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ο κ. Βαρθλομαίος συνάντησε το Γάλλο πρωθυπουργό και την υπουργό εσωτερικών Αλιό-Μαρί, καθώς και τον πρόεδρο της Γερουσίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου