ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για τη γρίπη

συναγερμός-για-τη-γρίπη-708983

Πιστή εφαρμογή μέτρων πρόληψης, συνιστούν οι επιδημιολόγοι

Συναγερμός σήμανε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης πανελλαδικά. Η Διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου» έθεσε σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Αν και μέχρι στιγμής σε επίπεδο Μαγνησίας δεν έχουμε κρούσμα του ιού της εποχικής γρίπης, παρά μόνο ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι επιδημιολόγοι συνιστούν αυστηρή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.

Οι επαγγελματίες υγείας τηρούν σχολαστικά τα μέτρα που προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς το στέλεχος που κυριαρχεί φέτος δεν καλύπτεται από το υπάρχον εμβόλιο, ενώ συμβουλεύουν τους πολίτες, ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακά κ.α. νοσήματα, να εμβολιαστούν και να εφαρμόζουν πιστά τους κανόνες υγιεινής ειδικά των χεριών, να αποφεύγουν σκόπιμες μετακινήσεις, ειδικά σε χώρους συνωστισμού.

Στο «Αχιλλοπούλειο» οι επαγγελματίες υγείας εφαρμόζουν όλα τα μέτρα προφύλαξης κατά την εξέταση των ασθενών. Χρησιμοποιούν γάντια και προστατευτική μπλούζα όταν έρχονται σε επαφή με τον ασθενή, ενώ τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων έχει καταρτίσει πλήρες σχέδιο για την προφύλαξη, διαχείριση, αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Να σημειωθεί ότι πανελλαδικά οι θάνατοι από επιπλοκές της εποχικής γρίπης ανήλθαν στους οχτώ, ενώ δεκαπέντε άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Λόγω ιαιμίας ή δευτεροπαθούς βακτηριακής επιμόλυνσης, η γρίπη προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα ηλικιωμένους όπως σοβαρής μορφής πνευμονία ή ακόμη και θάνατο.

Η ήπια μορφή με την οποία εκδηλώνεται η εποχική γρίπη είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, οι μυαλγίες, η ρινική καταρροή, τα κυνάγχη, βήχας, αίσθημα καταβολής.

Η διάρκεια επιδημίας της γρίπης είναι μέχρι και τον Απρίλιο. Κατά τη διάρκεια της, η νόσος μπορεί να διασπαρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα της αύξηση της νοσηρότητας υψηλού κινδύνου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου