ΤΟΠΙΚΑ

Μπλοκάρισαν τις εργασίες του Περιφερειακού

μπλοκάρισαν-τις-εργασίες-του-περιφερ-851206

“Και ο άγιος… φοβέρα θέλει”.
Άρον – άρον έφτασε στο Βόλο χθες το μεσημέρι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να κατευνάσει τους εργαζόμενους που είχαν αποκλείσει τον Περιφερειακό και δεν επέτρεπαν σε άλλο συνεργείο να εργαστεί…
Ο κ. Κωφός ζήτησε παρουσία του προέδρου του ΕΚΒ Θανάση Παπαδημόπουλου, που μετέβη δύο φορές στο χώρο του αποκλεισμού, από τους απλήρωτους εργαζόμενους να συντάξουν νέες καταστάσεις για τα χρήματα που τους οφείλονται, για να καταβληθούν. Σήμερα, εάν και εφόσον στη Λάρισα βρεθεί λύση στο πρόβλημα, οι εργαζόμενοι της DS είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν στο νέο συνεργείο να συνεχίσει την εργολαβία.
Οι 18 πρώην κατά τη DS εργαζόμενοι του Περιφερειακού προχώρησαν χθες το πρωί σε αποκλεισμό του Περιφερειακού δρόμου στη θέση Καζανάκι, μη επιτρέποντας εργασίες τοποθέτησης μπαρών από υπεργολάβο, στον οποίο η D.S. ανέθεσε το έργο.
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται, γιατί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, ενώ ήδη η εταιρία τους έχει απολύσει χωρίς να τους αποζημιώσει.
Στο χώρο έσπευσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θαν. Παπαδημόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να γίνει το έργο, αλλά δεν μπορούν να υφίστανται αυτή τη μεταχείριση από την πλευρά της εταιρίας. «Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για να διευκρινιστεί αν το υπουργείο έχει εξοφλήσει την εταιρία κι αν ναι, γιατί η DS δεν πληρώνει τους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Παπαδημόπουλος. «Σε περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει εξοφλήσει το έργο, να δεσμευτούν τα χρήματα και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους σε μια δύσκολη στιγμή της εργατικής τάξης εν μέσω οικονομικής κρίσης».
Ο χειριστής Θωμάς Σακκάς από την πλευρά του επανέλαβε: «Εμείς διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας. Ιδρώσαμε εδώ, δουλέψαμε υπερωρίες για να γίνει ο Περιφερειακός, που τον θέλουμε όλοι, κι όλα αυτά απλήρωτοι και κάνοντας υπομονή. Αλλά δεν πάει άλλο. Εδώ θα μείνουμε και σήμερα κι αύριο και κάθε μέρα και Πάσχα θα κάνουμε και καλοκαίρι, αν χρειαστεί». Όπως ανέφερε ο κ. Σακκάς, το πρωί ήλθε στο εργοστάσιο μία νταλίκα φορτωμένη με μπάρες για να τις τοποθετήσει στο κομμάτι του έργου που ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα, ενώ ο υπεργολάβος είναι από τις Σέρρες και ήρθε με δικό του προσωπικό για να κάνει το έργο. «Μόλις μας είδαν έπεσαν από τα σύννεφα. Δεν θέλησαν να έλθουν σε αντιπαράθεση μαζί μας κι αποχώρησαν. Αυτούς πως βρήκε χρήματα να τους πληρώσει η DS και δεν πληρώνει εμάς να τελειώσουμε το έργο;» αναρωτήθηκε ο κ. Σακκάς.
Από την πλευρά του ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, με τον οποίο είχαν επικοινωνία, τους υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία στους εργαζόμενους του Περιφερειακού. Τόνισε ότι η Διευθύνουσα Υπηρεσία, η οποία επιβλέπει το έργο, μαζί με την προϊστάμενη Αρχή, που είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα πρέπει να κινήσουν τις προβλεπόμενες, από το νόμο διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι από τα διαθέσιμα ποσά της εργολαβίας, δηλαδή απευθείας από τον προϋπολογισμό του έργου.
Η καταβολή αυτών των αμοιβών, όπως πρόσθεσαν οι εργαζόμενοι, διευκολύνεται από το γεγονός ότι ήδη έχουν αποστείλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ τις ονομαστικές καταστάσεις και τις οφειλόμενες αμοιβές τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου