ΤΟΠΙΚΑ

Επαιρνε μίζες υπάλληλος του ΙΚΑ

επαιρνε-μίζες-υπάλληλος-του-ικα-851206

Εισαγγελική παρέμβαση για το σκάνδαλο στο τοπικό ΙΚΑ με τη «βιομηχανία» συνταγογραφήσεων-μαϊμού για την αγορά ορθοπαιδικού υλικού, που αποκάλυψε ο «Ταχυδρόμος» στις 24 Μαρτίου.
Με εντολή εισαγγελέα παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μετά τη μήνυση που κατέθεσε για την υπόθεση ο διευθυντής του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας Ν. Κοίλιας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις τοπικές εισαγγελικές αρχές έχει διαβιβαστεί κλειστός φάκελος, που περιλαμβάνει το πρώτο πόρισμα επιθεωρητών. Οι επιθεωρητές μετά την αποκάλυψη της «κομπίνας» επισκέφθηκαν το τοπικό ΙΚΑ και ασχολήθηκαν με τις πρώτες πέντε περιπτώσεις αγοράς γιλέκων. Το αρχικό πόρισμά τους έχουν ήδη αποστείλει στην Εισαγγελία Βόλου, ενώ συνεχίζουν να «ξεσκονίζουν» κάθε στοιχείο της υπόθεσης.
Ο κ. Κοίλιας στρέφεται με τη μήνυσή του κατά παντός υπευθύνου και ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε να προστατευθεί το κύρος της υπηρεσίας. Με τη μηνυτήρια αναφορά παραθέτει τα γεγονότα που υπέπεσαν στην αντίληψη της διεύθυνσης του ΙΚΑ Βόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθυντής περιγράφει ότι «περίεργη» έκρηξη στη ζήτηση από ασφαλισμένους και στην απόδοση δαπανών για την αγορά ορθοπαιδικού υλικού άρχισε να παρατηρείται στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2008.
Η μεγάλη ζήτηση των ακριβών ειδικών ορθοπαιδικών γιλέκων προκάλεσε την έναρξη έρευνας εκ μέρους της διεύθυνσης του τοπικού υποκαταστήματος, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί τόσα πολλά γιλέκα».
Από τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την εσωτερική έρευνα διαπιστώθηκε ότι 71 ασφαλισμένοι του ταμείου εμφανίζονταν ως ενδιαφερόμενοι και παραλήπτες του συγκεκριμένου ορθοπαιδικού υλικού.
Το ΙΚΑ Ν. Ιωνίας απευθύνθηκε ενδεικτικά σε «ενδιαφερόμενους» ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας, διαπιστώνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία είχε πλήρη άγνοια για τα γιλέκα.
Ο διευθυντής του ΙΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώνει μέσω της μήνυσής του τις εισαγγελικές αρχές ότι ακολούθησε σύσταση επιτροπής, η οποία εξέτασε ενδελεχώς μία προς μία τις περιπτώσεις προμήθειας ορθοπαιδικού υλικού από τους 71 ασφαλισμένους, για να διαπιστώσει ότι μόλις τέσσερις είχαν πραγματικά αποκτήσει ορθοπαιδικά είδη.
Μήνυση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβάλει και η διευθύντρια του ΙΚΑ Βόλου Αργυρούλα Στεργίου, μετά από υπόδειξη της διοίκησης του ΙΚΑ Αθήνας, καθώς και οι τρεις γιατροί των οποίων οι σφραγίδες χρησιμοποιήθηκαν στις συνταγογραφήσεις.
Το σκάνδαλο με την αγορά ορθοπαιδικού υλικού σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Τ» εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Με κλεμμένα μπλοκ συνταγογράφησης και πλαστές σφραγίδες γνωστών ορθοπαιδικών του ΙΚΑ, πλαστογραφούνταν συνταγές, που διοχετεύονταν σε κεντρικό κατάστημα ορθοπαιδικών ειδών του Βόλου.
Η έρευνα ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2009 και έφερε στο φως περίπου 100 περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου ασφαλισμένων, που εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει από το ΙΚΑ αναπηρικά αμαξίδια, νάρθηκες, ειδικά γιλέκα και άλλα είδη, χωρίς όμως να τους ήταν ποτέ απαραίτητα.
Μόνο το 2008 εκτιμάται ότι οι επίμαχες συνταγές που “εκτελέστηκαν” ζημίωσαν το ΙΚΑ περισσότερα από 300.000 ευρώ, ενώ η δράση… όσων εμπλέκονται στο συγκεκριμένο θέμα αποκαλύφθηκε, όταν άρχισαν να συσσωρεύονται κατά δεκάδες οι συνταγές στο ΙΚΑ για αποπληρωμή με ποσά που άγγιζαν κάθε φορά τα 3.000 ευρώ και πλέον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου