ΤΟΠΙΚΑ

Ο ρυπαίνων πληρώνει…

ο-ρυπαίνων-πληρώνει-851206

Χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Βόλου έκρινε σκόπιμο να δώσει συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα του α΄ τριμήνου του 2009 και για όλα όσα προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι αναφορές του Αντιδημάρχου είχαν να κάνουν με τον προγραμματισμό για την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού μέσω leasing, σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η παροχή των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε αυτή την καθαρά ανταποδοτική δημοτική υπηρεσία.
Μία υπηρεσία που λίγες ώρες πριν είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής των Συνοικιακών Συμβουλίων, που σε συγκέντρωση που έγινε με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλη, σημείωσαν με έμφαση τα ελλείμματα που υπάρχουν σε όλες τις συνοικίες στο συγκεκριμένο νευραλγικό τομέα .
Χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σημείωσε ότι όσα άλματα και αν γίνουν, όσα άτομα και να προσληφθούν, ελάχιστα πράγματα θα βελτιωθούν, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία. Του απλού πολίτη. Ίσως δεν έχει άδικο. Μέχρι ένα σημείο ωστόσο. Η υπηρεσία έχει προβλήματα που δεν οφείλονται αποκλειστικά στους κακούς πολίτες που πετούν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στους δρόμους και όπου αλλού μπορεί να πάει ο ανθρώπινος νους…
Η ανθρώπινη συμπεριφορά όμως, όπως υποστηρίζουν πολλοί και δεν έχουν άδικο, προσδιορίζεται από μία πλειάδα παραγόντων. Όταν όλοι οι επιμέρους παράμετροι αναδίδουν μία μιζέρια και μία εγκατάλειψη, τότε και ο πολίτης αδιαφορεί και γίνεται μέρος ενός φαύλου κύκλου που δεν οδηγεί πουθενά. Όταν οι 2.500 κάδοι που είναι τοποθετημένοι στους δρόμους του Βόλου έχουν τα κακά τους τα χάλια, τότε και οι πολίτες δεν έχουν και την καλύτερη συμπεριφορά. Όταν η ατιμωρησία βασιλεύει, μολονότι εδώ και δύο χρόνια έχει επικαιροποιηθεί ο Κανονισμός Καθαριότητας, τότε ο καθείς νομίζει ότι μπορεί να συμπεριφέρεται κατά πώς τον βολεύει. Όταν το προσωπικό που απασχολείται αυξάνεται και μειώνεται, σαν φυσαρμόνικα, ανάλογα με το πότε λήγουν οι συμβάσεις του εποχικού προσωπικού, τότε ποτέ η υπηρεσία δεν θα παρέχει αδιάλειπτα την ίδια την ποιότητα υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Όταν δεν υπάρχει οδοκαθαριστής πάνω από την οδό Γαλλίας, τότε κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για σοβαρή καθαριότητα στην πόλη. Όταν θεωρούμε ότι στις συνοικίες δεν χρειάζονται οι πεζοί οδοκαθαριστές, γιατί εκεί οι κάτοικοι φροντίζουν τα πεζοδρόμια της γειτονιάς τους και αγνοούμε ότι οι συνοικίες πλέον έχουν μεγαλώσει και η καθεμία τους απαριθμεί τουλάχιστον 5.000 κατοίκους και όχι μερικές εκατοντάδες, όπως μερικά χρόνια πριν, τότε τα πράγματα θα χειροτερεύουν, παρά θα βελτιώνονται.
Ποια είναι επομένως η λύση; Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το συνολικό κόστος της υπηρεσίας, εξορθολογισμός του κόστους σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και σταθερή επιμονή στην κορυφαία και αταλάντευτη πολιτική επιλογή ότι ο ρυπαίνων πληρώνει, ανεξαρτήτως του όποιου πολιτικού κόστους, χωρίς καμία έκπτωση προς τον οποιονδήποτε…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου