ΤΟΠΙΚΑ

Ιερατική σύναξη

ιερατική-σύναξη-710742

Διακεκριμένοι ομιλητές στη διοργάνωση της Μητρόπολης Δημητριάδος

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας η 4η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το τρέχον Ιεραποστολικό έτος, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, με κεντρικό θέμα «Ιησούς Χριστός, χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας».

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Χρήστος Καρακόλης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος μίλησε με θέμα «Ο Ιησούς Χριστός ως ο θαυματουργός Μεσσίας – Διδάσκαλος. Τα θαύματα του Χριστού ως επισφράγιση της διδασκαλίας Του». Ο κ. Καθηγητής συνοπτικά επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «με τα θαύματά του ο Χριστός αποσαφηνίζει και τεκμηριώνει τη διδασκαλία του. Δείχνει έμπρακτα ότι είναι αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος, ότι έχει την εξουσία να συγχωρεί αμαρτίες, αλλά και ότι μπορεί να σώσει τον όλον άνθρωπο ως ψυχοσωματική ενότητα. Τα θαύματά του σχετίζονται άμεσα με την πίστη».

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Γεώργιος Δορμπαράκης, Θεολόγος – Συγγραφέας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Το κέντρο της διδασκαλίας του Κυρίου: η αγάπη προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπο».

Ο ομιλητής, απαντώντας στο ερώτημα αν η αγάπη είναι αρετή, επεσήμανε ότι «χωρίς να αποκλείσουμε και τη διάσταση αυτή, από πλευράς ανθρώπινης, η αγάπη υπερβαίνει την αρετολογική απλή κατανόησή της, γιατί αποτελεί έκφρασης της ίδιας της ζωής του Χριστού, αλλά και όλης της Αγίας Τριάδος. Μιλώντας για αγάπη μιλάμε για τον ίδιο τον Θεό.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο π. Γεώργιος επεσήμανε τα χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης: Η αληθινή του Χριστού αγάπη δεν είναι λόγια. Ολα τα χαρισματικά φαινόμενα, χωρίς την αγάπη, είναι αποπροσανατολιστικά. Η πίστη, χωρίς την εμψύχωσή της από την αγάπη, είναι άνευ περιεχομένου. Το κριτήριο της πίστης των μαρτύρων που τους καθιστά μάρτυρες της Εκκλησίας είναι η αγάπη. Η ελπίδα είναι η επέκταση της αγάπης. Και τέλος, θεμέλιο της αγάπης, η οποία στηρίζεται στην πίστη του Χριστού και εκβάλλει στην ελπίδα σ᾽ Αυτόν, είναι η ταπείνωση.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση επί των εισηγήσεων και η σύνοψη των συμπερασμάτων από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου