ΤΟΠΙΚΑ

«Φωτιά» στα κόμιστρα των ΤΑΧΙ

φωτιά-στα-κόμιστρα-των-ταχι-851206

Το υπουργείο Μεταφορών έδωσε το «πράσινο φως» για την αύξηση στα κόμιστρα των ταξί.
Η μονή ταρίφα (τιμολόγιο εντός περιμετρικής ζώνης) από 0,36 ευρώ πηγαίνει στα 0,48 ευρώ, δηλαδή αύξηση 33,3%, η διπλή ταρίφα από 0,68 ευρώ στα 0,80 ευρώ, αύξηση 17,6%.
Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού, αποφασίστηκε να αυξηθεί από 2,80 ευρώ που είναι σήμερα σε 3-5 ευρώ και τούτο προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων ραδιοταξί.
Οι ιδιοκτήτες ταξί ζητούσαν, κατά μέσο όρο, το διπλασιασμό της μονής και διπλής ταρίφας, αλλά και της κλήσης από τηλέφωνο ραντεβού.
Πέρυσι δόθηκαν αυξήσεις 5% στα κόμιστρα των ταξί, με τον τότε υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη να κάνει παράλληλα δεκτή τροπολογία στη Βουλή, για να παραμείνει κλειστό το επάγγελμα των ταξί ως και το 2011.
Αλλά μέτρα
Σε συνεργασία με το ΕΜΠ, μελετά την πιλοτική χρήση από τα ΤΑΧΙ, ορισμένων λεωφορειολωρίδων εκτός δακτυλίου από τις 15 Ιουλίου.
Το μέτρο θα αφορά ταξί με επιβάτη, αλλά χωρίς δικαίωμα αποβίβασης ή επιβίβασης, ώρες εκτός αιχμής (10-13:00 το πρωί, από 18:00 – 21:00 το βράδυ) και μόνο εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή).
Επίσης, τα ταξί θα εφοδιαστούν με ειδικό σύστημα GPS, ώστε η Ομοσπονδία Ταξί Ελλάδος στην Αττική -σε πρώτη φάση- να ελέγχει την κίνησή τους, αλλά και την ασφάλειά τους. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει η Πολιτεία.
Το ειδικό μηχάνημα θα ενεργοποιείται με ειδική κάρτα που θα φέρει τα στοιχεία του οδηγού, του ιδιοκτήτη και του αυτοκινήτου, θα εκδίδει αποδείξεις, θα υποδεικνύει τη συντομότερη διαδρομή για τον πελάτη και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και των λαθραίων ταξί.
Τέλος, το όνομα του οδηγού θα πρέπει να είναι σε ειδική θήκη τοποθετημένο στην πλάτη του καθίσματος του οδηγού και σε ευδιάκριτη θέση στο μπροστινό μέρος του οχήματος, ενώ θα διοργανωθούν ειδικά σεμινάρια στον κλάδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου