ΤΟΠΙΚΑ

«Βουλιάζει η περιοχή Ριζομύλου»!

βουλιάζει-η-περιοχή-ριζομύλου-851206

«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε μία ανόρυξη νέας γεώτρησης στην περιοχή. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των δημοτών μας. Το χωριό βουλιάζει». Τα παραπάνω διεμήνυσε ο Δήμαρχος Κάρλας κ. Θανάσης Παπαδήμας στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κάρλας για την ανόρυξη 47 νέων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου για την υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου- Ν. Ιωνίας.

Στην απόφαση να μπλοκαριστεί η ανόρυξη των 47 νέων γεωτρήσεων στην περιοχή του Δήμου Κάρλας προχώρησε το Σώμα στη διάρκεια της πρόσφατης ειδικής συνεδρίασής του, έχοντας τη στήριξη βουλευτών της Μαγνησίας αλλά και εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.

Αναστολή των γεωτρήσεων μετά το 2020 αποφασίστηκε να διεκδικήσει ο Δήμος Κάρλας, εφόσον πρώτα βέβαια εξυγιανθεί ο υπόγειος υδροφορέας. Μάλιστα αυτή τη στιγμή διαπιστώθηκαν προβλήματα στατικότητας σε 35 ακόμη σπίτια στον οικισμό του Ριζομύλου με την ανόρυξη των γεωτρήσεων να χαρακτηρίζεται «έγκλημα».

«Ήδη η υποχώρηση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα φθάνει στα 60 μέτρα στο Ριζόμυλο και οφείλεται στην υπεράντληση των υδάτων. Όταν δουλέψουν 50 συνολικά πομόνες, 400 μέτρα από το χωριό, με διάνοιξη σε βάθος 200 μέτρων, με φίλτρα από 40 μέτρα και κάτω, τελικής διαμέτρου 17,5 ή 20 ιντσών, ενώ οι σημερινές είναι 8 ή 10 ιντσών, θα ρουφήξουν το Ριζόμυλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κάρλας κ. Θανάσης Παπαδήμας.

Έντονες ήταν και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι αγανακτισμένοι φώναζαν πως το χωριό τους είναι λίγο πριν το χείλος της ερημοποίησης, εξαπολύοντας μάλιστα βολές στο Δήμο Βόλου για «οικονομική εκμετάλλευση του νερού που θα αντλείται από την περιοχή. Θα δίνουμε νερό με το αζημίωτο για το Πολεοδομικό συγκρότημα και εμείς εδώ θα χανόμαστε».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγριάς και εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Μαγνησίας κ. Θωμάς Παπαευθυμίου επισήμανε την ανάγκη έναρξης ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τρία χρόνια σχεδόν θα απαιτηθούν για να πληρωθεί με νερό ο Ταμιευτήρας της Κάρλας, τόνισε ο αρμόδιος αντινομάρχης, κ. Δημήτρης Μεργιαλής και πρόσθεσε πως «το αρδευτικό δίκτυο δεν προβλέπεται να τελειώσει πριν από το 2012. Μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα και η εξυγίανσή του μετά το 2020. Να γίνουν οι γεωτρήσεις, αλλά όχι τώρα, στο μέλλον».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία κ. Ροδούλα Ζήση άσκησε σκληρή κριτική στην σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και ζήτησε από την τοπική κοινωνία να ενωθεί και όλοι μαζί να διεκδικήσουν την αναστολή της ανόρυξης των γεωτρήσεων. Την αντίθεσή του στο εν λόγω έργο εξέφρασε και ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Μαγνησία κ. Νίκος Γκατζής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου