ΤΟΠΙΚΑ

Σε μαύρο χάλι η Εθνική Οδός στη Μαγνησία

σε-μαύρο-χάλι-η-εθνική-οδός-στη-μαγνησί-851206

Χιλιόμετρο-χιλιόμετρο η Μοτοσικλετιστική Λέσχη Βόλου δείχνει στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», εταιρία στην οποία το Δημόσιο παραχώρησε το έργο της ΠΑΘΕ από Μαλιακό μέχρι Κλειδί, τις παραλείψεις και τις κακοτεχνίες της εθνικής οδού.

Με τεκμηριωμένο φωτογραφικό υλικό η ΜΟΤΟΛΕΒ προσήλθε στις 26 Μαρτίου ενώπιον του Πρωτοδικείου Βόλου, οπότε συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κατά της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» και του ΥΠΕΧΩΔΕ η ίδια μαζί με την Ένωση Καταναλωτών Βόλου, τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Μαγνησίας και έξι ιδιώτες.
Με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητούν να παύσει η είσπραξη των αυξημένων τελών διοδίων έως ότου η εταιρία συμμορφωθεί πλήρως με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Λίγες ημέρες πριν τη συζήτηση της υπόθεσης, το μέλος της ΜΟΤΟΛΕΒ Θωμάς Κακαδιάρης «όργωσε» την εθνική οδό από τη θέση Ράχες μέχρι τη θέση Κλειδί.
Με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, συσκευή GPS που δίνει τα στίγματα (συντεταγμένες) στην εθνική και συσχετίζοντας τις κακοτεχνίες και τις ελλείψεις που διαπίστωσε με τον κατάλογο των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», ο κ. Κακαδιάρης ετοίμασε το μνημόνιο, το οποίο κατέθεσε στο δικαστήριο.
Οι επιτόπιες επισκέψεις έγιναν στις 14 Μαρτίου, από τις 3:30 μ.μ. έως τις 5:45 μ.μ. και στις 18 Μαρτίου από τις 4:00 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ., στο τμήμα της εθνικής οδού Ράχες-Κλειδί και αντίστροφα.
Σε όλο το μήκος του συγκεκριμένου τμήματος δεν βρέθηκε κανένα τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης. Δεν παρατηρήθηκε ασθενοφόρο στους σταθμούς διοδίων. Σε διάφορα σημεία η κάθετη σήμανση είναι φθαρμένη, ενώ με εξαίρεση το Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) Κορινού στο 447 χιλιόμετρο, κανένα άλλο Σ.Ε.Α. σε λειτουργία ή υπό κατασκευή δεν υπάρχει σε αυτό το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.
Αυτές είναι οι γενικές μόνο παρατηρήσεις του μέλους της ΜΟΤΟΛΕΒ και συντάκτη του μνημονίου καταγραφής παραλείψεων και κακοτεχνιών της εθνικής οδού.

56 σημεία
Διότι κατά τα άλλα με φωτογραφικά ντοκουμέντα ο κ. Κακαδιάρης δείχνει 56… κίτρινες κάρτες στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.»
Από όλα έχει το «κακό χάλι» της εθνικής οδού, για ένα δρόμο που η εταιρία αύξησε τα διόδια, χωρίς ωστόσο να ανταποκριθεί στις αυξημένες συμβατικές υποχρεώσεις της, ώστε τα ποσά που εισπράττει να συμβαδίζουν με την προσφορά στους οδηγούς εξυπηρέτησης υψηλού επιπέδου σε αναβαθμισμένο αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί.
Οι δεκάδες φωτογραφίες αναδεικνύουν από χώρο στάθμευσης, όπου όλοι οι πυλώνες φωτισμού δεν λειτουργούν, μέχρι εκτεταμένες φθορές στο οδόστρωμα.
Από ελλιπή φωτισμό στο οδόστρωμα στην προσέγγιση προς κόμβους μέχρι αραιή φύτευση του διαζώματος και από θολή και φθαρμένη οριζόντια σήμανση μέχρι απουσία περίφραξης.
Από ανοιχτή πρόσβαση στην κύρια οδό χωρίς λωρίδα επιτάχυνσης μέχρι κατεστραμμένο ασφαλτοτάπητα και βυθισμένο οδόστρωμα.
Από έλλειψη προστασίας από φώτα οχημάτων κινούμενων στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας μέχρι μη ορατή κατακόρυφη σήμανση λόγω βλάστησης.
Από κακή συντήρηση αρμών γέφυρας μέχρι εισόδους-εξόδους σταθμών καυσίμων χωρίς λωρίδες επιβράδυνσης-επιτάχυνσης.
Από απουσία αντιπλημμυρικών έργων και κατεστραμμένα στηθαία ασφαλείας μέχρι καθίζηση οδοστρώματος και διαζώματος.
Από κακή κλίση οδοστρώματος με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση βρόχινου νερού μέχρι πολλά σημεία που δεν έχουν χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου.
Και δίχως να ανταποκριθεί σε έναν μακρύ κατάλογο των συμβατικών της υποχρεώσεων, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη, «η μόνη ενέργεια στην οποία προέβη είναι η υπέρογκη, αδικαιολόγητη, παράνομη, καταχρηστική και δυσανάλογη προς τις παρεχόμενες από αυτή υπηρεσίες αύξηση των διοδίων τελών».
Επισημαίνουν ότι η εταιρία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός των αποκλειστικών προθεσμιών και εισπράττει επί σειρά μηνών υπέρογκα τέλη για υπηρεσίες που δεν παρέχει, αν και τις έχει υποσχεθεί ως αντάλλαγμα, ενώ μιλούν για παραβίαση συγκεκριμένων αρχών των κοινοτικών οδηγιών.
Ο «Τ» παρουσιάζει ορισμένες από τις φωτογραφίες του μνημονίου που συνέταξε ο Θωμάς Κακαδιάρης της εθνικής οδού από το 260ο χιλιόμετρο μέχρι το 320ο χιλιόμετρο, το οποίο διέρχεται από τη Μαγνησία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου