ΤΟΠΙΚΑ

Επανέρχεται στο Βόλο η Καμεράτα

επανέρχεται-στο-βόλο-η-καμεράτα-851206

Μετά από πολλά χρόνια η Καμεράτα υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη ταξιδεύει ξανά στην περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου στις 9 το βράδυ.
Στο ξεχωριστό αυτό πρόγραμμα συμμετέχουν οι διακεκριμένοι σολίστ Ρόζα Πουλημένου- σοπράνο, Αγγελική Καθαρίου- μέτζο σοπράνο, Κάτια Νικολαϊδου, αφηγήτρια Η συναυλία διοργανώνεται από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου και περιλαμβάνει επίκαιρα έργα. Συγκεκριμένα θα ακουστούν οι “Επτά λόγοι του Ιησού” του Joseph Haydn, το “Στάμπατ Μάτερ” του Giovanni Battista.
Η ιστορία της Καμεράτας έχει ως αφετηρία το 1991, όταν ο Σύλλογος “Οι Φίλοι της Μουσικής”, αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας στην Ελλάδα μιας ορχήστρας δωματίου διεθνών προδιαγραφών, ίδρυσε σε συνεργασία με τον βιολιστή Δημήτρη Σέμση, εμψυχωτή τότε της Ελληνικής Καμεράτας, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της νέας ορχήστρας δωματίου την ανέλαβε ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ, ο οποίος, σε συνεργασία με τους μόνιμους μουσικούς που την απαρτίζουν και που υποστηρίζουν με πάθος το έργο της, την ανέδειξε σε μουσικό σύνολο υψηλού επιπέδου, ικανό να υπηρετεί ευρύτατο φάσμα μουσικής, με ρεπερτόριο από το Μπαρόκ ως τον 21ο αιώνα, και από τη μουσική δωματίου ως την όπερα.
Για την καλλιτεχνική περίοδο 2000-2001 ανέλαβε τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Καμεράτα ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός και ιδρυτής της περίφημης Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, σερ Νέβιλ Μάρρινερ, ο οποίος στη συνέχεια διετέλεσε επίτιμος πρόεδρός της (2001-2007), καθιερώνοντας την ως ένα από τα εκλεκτά σύνολα δωματίου της Ευρώπης. Μόνιμοι μαέστροι της ορχήστρας είναι ο Αλέξανδρος Μυράτ και ο άγγλος αρχιμουσικός Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην, που ανέλαβε τη θέση αυτή το φθινόπωρο του 2004.
Η Καμεράτα από την ίδρυσή της, εκτός από τις τακτικές εμφανίσεις της στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχει έντονη καλλιτεχνική παρουσία σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία στην Αυστρία υπό τη διεύθυνση του σερ Νέβιλ Μάρρινερ, η οποία κορυφώθηκε με συναυλία στην περίφημη αίθουσα Μουσίκφεράιν της Βιέννης. Το Νοέμβριο του 2007, η Ορχήστρα ταξίδεψε μέχρι το μακρινό Πεκίνο, όπου και πραγματοποίησε μία πολύ επιτυχημένη εμφάνιση στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Με την Ορχήστρα έχουν συνεργαστεί διάσημοι μαέστροι και σολίστ της εποχής μας: Σαλβατόρε Ακκάρντο, Τόμας Άλλεν, Φιλίπ Αντρεμόν, Ματτίας Γκαίρνε, Λεωνίδας Καβάκος, Ράντου Λούπου, Γεχούντι Μενουχίν, Τζον Ουίλλιαμς, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, Δημήτρης Σγούρος, Χάινριχ Σιφ, Τόμας Χένγκελμπροκ, και Κρίστοφερ Χόγκγουντ.
Στις σημαντικές δραστηριότητες της Καμεράτα συγκαταλέγονται και εκπαιδευτικά προγράμματα ανά την Ελλάδα. Από το 2004 ξεκίνησε μια αξιόλογη σειρά συναυλιών στα γυμνάσια και τα λύκεια της πρωτεύουσας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επίσης, από το 2005 πραγματοποιεί πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα στα δημοτικά σχολεία, ενώ το σύνολο του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού της έργου, η ορχήστρα έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών (1996).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου