ΤΟΠΙΚΑ

Μικρή ανάπτυξη μεγάλα ελλείμματα

μικρή-ανάπτυξη-μεγάλα-ελλείμματα-851206

Ολοκληρώθηκαν στην Πράγα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) με την υιοθέτηση της έκθεσης της επιτροπής υψηλού επιπέδου για την Εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Τομέα (Επιτροπή Delarosiere). Αποφασίστηκε η επιτροπή αυτή να αποτελέσει τη βάση για τη βελτίωση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στο Συμβούλιο Υπουργών να υποβάλει προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2009.
Οπως δήλωσε, μετά τη σύνοδο του ECOFIN, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ιωάννης Παπαθανασίου, η συζήτηση στο ECOFIN ξεκίνησε με ανασκόπηση της τρέχουσας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης. Οι δείκτες συγκυρίας (όπως ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής) δείχνουν μια ανησυχητική εικόνα για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας σε όλη την Ευρώπη. Η σημαντικότερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσω και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αύξησης της ροής των πιστώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου, ενημέρωσε το ECOFIN ότι οι προβλέψεις του Μαΐου αναμένεται να είναι αρκετά χειρότερες από αυτές του περασμένου Ιανουαρίου, προβλέποντας μεταξύ άλλων ακόμα χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερα ελλείμματα. Ετσι, αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των χωρών που θα βρεθούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Το πρωί, το ECOFIN ξεκίνησε με μια παρουσίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Επιτροπή Delarosiere). Σε γενικές γραμμές, όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, υπογραμμίστηκε η σημασία της προληπτικής εποπτείας σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και η αντιμετώπιση του “προκυκλικού” χαρακτήρα της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών συμφώνησαν ότι θα πρέπει η αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος να γίνει με ταχύτερα βήματα και να προχωρήσει η εποπτεία ιδρυμάτων που λειτουργούν διασυνοριακά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπαθανασίου, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα στο ECOFIN και ότι διαπίστωσε θετικό κλίμα για τα μέτρα που έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνηση, τα οποία είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ.
Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητα, είπε ότι με τον τρόπο αυτό τονώνονται οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων και διατηρούνται θέσεις εργασίας.
Τέλος, σε απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η περαίωση που αποφασίστηκε πρόσφατα θα είναι και η τελευταία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου