ΤΟΠΙΚΑ

Φθαρμένη αυτοδυναμία

φθαρμένη-αυτοδυναμία-851206

Αποδέχεται η κυβέρνηση την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη που κατέθεσε την Πέμπτη το ΠΑΣΟΚ, με βάση τη σχετική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας δικαστικού λειτουργού, προκύπτουν ενδείξεις ποινικής εμπλοκής του πρώην υπουργού Αιγαίου και συγκεκριμένα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι πρώην συνεργάτης του κ. Παυλίδη, ο οποίος απολογήθηκε την Τρίτη ενώπιον του ανακριτή για την κατηγορία της εκβίασης και αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ και απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με την καταγγελία του εφοπλιστή Φώτη Μανούση, το Νοέμβριο του 2006 έδωσε στον πρώην συνεργάτης του κ. Παυλίδη το ποσό των 100.000 ευρώ σε μετρητά και επιταγές ύψους 525.000 ευρώ, προκειμένου -όπως ισχυρίζεται ο εφοπλιστής- η εταιρία του «ΣΑΟΣ» να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στις επιδοτήσεις άγονων γραμμών σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Σημείο, που ενεργοποιεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σύμφωνα με το διαβιβαστικό του ανακριτή προς τον πρόεδρο της Βουλής, είναι εικοσαετούς διάρκειας δάνειο, που είχε λάβει η κόρη του κ. Παυλίδη, τον Ιούλιο του 2006 για αγορά σπιτιού, το οποίο αποπλήρωσε τον Ιανουάριο του 2007.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, ο πρώην συνεργάτης του κ. Παυλίδη εξόφλησε υποχρεώσεις ύψους 40.000 ευρώ δύο ημέρες μετά την ημερομηνία, που ο κ. Μανούσης καταγγέλλει ότι του έδωσε σε μετρητά τις 100.000 ευρώ.
Το κλίμα στη ΝΔ είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς η αυτοδυναμία του κόμματος βρίσκεται στα χέρια του πιεζόμενου να παραιτηθεί Αρ. Παυλίδη.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. καλούνται να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής στη μυστική ψηφοφορία που θα διενεργηθεί μετά το πέρας της συζήτησης επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα στη Βουλή.
Υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η υπόθεση Παυλίδη «γεννήθηκε στα βρώμικα νερά της εφοπλιστικής κυριαρχίας και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής» και για τον λόγο αυτό το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της παραπομπής της υπόθεσης «στην ειδική προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση αυτή «είναι η κορυφή του παγόβουνου».
ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης τόνισε: «Η πάγια άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει όλες οι υποθέσεις να διερευνώνται, ώστε να προκύπτει πλήρης διαφάνεια για την ύπαρξη ή μη τυχόν ποινικών ευθυνών. Με αυτή την υπεύθυνη στάση θα προσέλθουμε και στη κοινοβουλευτική διαδικασία της Δευτέρας».
Ύποπτη χαρακτήρισε την χρονική συγκυρία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης: «Η χρονική συγκυρία είναι εξίσου ύποπτη με την ουσία της υπόθεσης. Το ΠΑΣΟΚ είχε τη δυνατότητα η διαδικασία να ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Σαφώς πρέπει να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, όχι όμως εις βάρος της προεκλογικής ατζέντας» είπε.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
«Προκύπτει η ανάγκη να διερευνηθεί η ενδεχόμενη ευθύνη του πρώην υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη ως ηθικού αυτουργού του εγκλήματος της εκβίασης από δράστη που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης επιχείρησης, κατ επάγγελμα κατά συνήθεια και κατ εξακολούθηση, ήτοι από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Ζαχαρίου του Ζαχαρία» αναφέρουν 54 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υπογράφουν την πρόταση.

Τονίζουν μάλιστα ότι, επειδή η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και «είναι σφόδρα πιθανή η διάλυσή της» επείγει η κίνηση της σχετικής διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά τη προηγούμενη βουλευτική περίοδο.
Η δικογραφία για την υπόθεση Παυλίδη διαβιβάστηκε στη Βουλή καθώς από την έρευνα του 20ού τακτικού ανακριτή Απόστολου Ζαβιτσάνου προκύπτουν ενδείξεις ποινικής εμπλοκής του πρώην υπουργού Αιγαίου και συγκεκριμένα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση.
«Ναι» από την κυβέρνηση
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο Ευάγγελος Αντώναρος ξεκαθάρισε τη θέση της κυβέρνησης επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, την οποία ουσιαστικά αποδέχθηκε, αφήνοντας στους βουλευτές της ΝΔ το περιθώριο να αποφασίσουν κατά συνείδηση.
«Είναι σταθερή θέση μας η ανάγκη διαφάνειας σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου. Υποθέσεις που αφορούν στην τιμή και την υπόληψη δημόσιων προσώπων πρέπει να διερευνώνται πλήρως, ώστε να μη μένουν στους πολίτες αμφιβολίες ή αναπάντητα ερωτήματα.
»Αυτό ισχύει και για τη υπόθεση που εστάλη από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά τον πρώην Υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη. Κατά συνέπεια, είμαστε ανοιχτοί στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
»Όπως είναι γνωστό, σε αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές αξιολογούν και αποφασίζουν κατά συνείδηση».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Γιάννης Βαληνάκης δήλωσε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως και να μη μείνει καμιά σκιά.
Καθαρή θέση ζητά το ΠΑΣΟΚ
«Μεγάλη εντύπωση προξένησε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «θα περιμένουμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πάρουν καθαρή θέση».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη «μισή αλλαγή» της κυβερνητικής στάσης για ψήφο των βουλευτών της κατά συνείδηση στην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ως «προϊόν εξαναγκασμού» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και οι υποθέσεις του «Βατοπεδίου» και των «δομημένων ομολόγων».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «το πρόβλημα είναι συνολικό» και έκανε λόγο για «κυβέρνηση που παράγει σκάνδαλα, τα οποία επιχειρεί να συγκαλύψει και κινείται διαφορετικά μόνο όταν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς».

Ερωτηθείς αν η «υπόθεση Παυλίδη» μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αδυνατώ να αντιληφθώ πως θα στηρίζεται η κυβέρνηση σε ψήφο βουλευτή που έχει παραπεμφθεί».
Πιέσεις για παραίτηση
Οι εξελίξεις έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία και είναι ενδεικτικό πως πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν στον κ. Παυλίδη το δρόμο της παραίτησης.
Πληροφορίες θέλουν τον κ. Παυλίδη να συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο της Βουλής Δημ. Σιούφα όσο και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Ι. Τραγάκη, οι οποίοι φέρεται ότι τού υπέδειξαν να παραιτηθεί. Να παραιτηθεί κάλεσε τον κ. Παυλίδη, με δηλώσεις του και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Πλακιωτάκης.
Ενδεικτική της αναταραχής που προκάλεσαν οι εξελίξεις στη ΝΔ είναι και η δυσφορία που εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, σε επικοινωνία του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, την Πέμπτη, επειδή έγγραφο που απευθυνόταν στη Βουλή, δημοσιοποιήθηκε πριν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.
Όπως δήλωσε ο κ. Σιούφας: «Αυτό αποτελεί πλήγμα για τη Δικαιοσύνη την οποία όλοι οφείλουμε να προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού».

Ο κ. Παυλίδης
«Δεν θυσιάζω τα 35 χρόνια μου στην πολιτική για τον (εφοπλιστή) Μανούση με το όποιο κόστος» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παυλίδης, με την ευκαιρία της τοποθέτησής του επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Δεν είναι λεονταρισμός, είναι η δήλωσή μου» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Επί της ουσίας του «φακέλου Μανούση» ο κ. Παυλίδης είπε ότι η συμπαράσταση του αδελφού του Αναστάσιου, οικονομικά ευκατάστατου μετανάστη στη Νότια Αφρική, «συνέβαλε στο να αποκτήσει η κόρη μου σπίτι». Ο κ. Παυλίδης επανέλαβε ότι «αυτή την υπόθεση την παρέδωσα εγώ στη δικαιοσύνη, όχι για το συνεργάτη μου που τον είχα μέσα στα πόδια μου, για το Μανούση […] Τώρα πώς ξεστράτισε, θα τα βρούμε. Εγώ πήγα στη Δικαιοσύνη» είπε ο κ. Παυλίδης.
Ζήτησε παράλληλα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να βρει «πώς γίνεται αυτό το απόρρητο, το απευθυνόμενο εις τον πρόεδρο της Βουλής […] να μην το γνωρίζει ο πρόεδρος της Βουλής, αλλά να κυκλοφορεί από εφημερίδα σε εφημερίδα».
Ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι είναι πανέτοιμος να υπερασπίσει την τιμή, την αξιοπρέπεια, την προσωπική και της οικογενείας του: «Δεν δίδω ούτε μία ώρα από τη ζωή μου, προπάντων την κοινοβουλευτική, για δείγμα σε κανένα εξ αυτών των κυρίων που κινούνται υπόπτως -τους γνωρίζετε- και αντί να βρεθούν στα κάτεργα, καθοδηγούν τη δικαιοσύνη και τη Βουλή τι θα κάμει».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου