ΤΟΠΙΚΑ

Ο έλεγχος για το σκάνδαλο στο ΙΚΑ

ο-έλεγχος-για-το-σκάνδαλο-στο-ικα-851206

“Παραθυράκια” στην ερμηνεία των εγκυκλίων του ΙΚΑ για τη διαδικασία χορήγησης των ορθοπαιδικών υλικών, πλαστές υπογραφές, παραποιημένες συνταγές και υπαρκτούς ασφαλισμένους, που όμως ποτέ δεν προμηθεύτηκαν τα πανάκριβα υλικά… βρίσκουν στο διάβα τους οι Ελεγκτές που βρίσκονται στο Βόλο, για να διερευνήσουν την κομπίνα που είχε στηθεί στο ΙΚΑ και αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ πριν από δέκα περίπου μέρες.
Το κλιμάκιο των τριών ελεγκτών του Τμήματος Επιθεώρησης έχει κυριολεκτικά εγκατασταθεί στη Νέα Ιωνία από όπου ξεκίνησε ο έλεγχος και ξετινάζει παραστατικά, συνταγές και γνωματεύσεις, ψάχνοντας κυριολεκτικά το μίτο της Αριάδνης.
Οι τρεις Επιθεωρητές μεταβαίνουν νωρίς το πρωί στο ΙΚΑ και αποχωρούν τελευταίοι, από ό,τι μάλιστα δείχνουν τα πράγματα, ο έλεγχος θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη.
Χθες το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, έχοντας διάφορες διευθύνσεις ασφαλισμένων στην κατοχή τους οι επιθεωρητές, μετέβησαν σε διάφορα σημεία προκειμένου να αντιπαραβάλλουν στοιχεία που τους είναι χρήσιμα για την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Το ίδιο είχαν κάνει την προηγούμενη εβδομάδα και οι ελεγκτές γιατροί που βρέθηκαν από την Αθήνα στο Βόλο για να διερευνήσουν τυχόν εμπλοκή γιατρών στο όλο θέμα.
Χωρίς ακόμη να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής ζημιάς που υπέστη το ΙΚΑ, αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι διευθύνσεις που είχαν δηλωθεί σε συνταγές είναι μεν υπαρκτές, οι αποδέκτες ωστόσο των ορθοπαιδικών υλικών… χαίρουν άκρας υγείας, αρτιμελείς και χωρίς την ανάγκη, υποστηρικτικών ορθοπαιδικών ειδών. Κάποιοι μάλιστα πανικοβλήθηκαν, όταν ενημερώθηκαν από τους ελεγκτές για το όλο θέμα, φοβούμενοι να μην έχουν επιπτώσεις, αφού χρησιμοποιήθηκαν από κάποιους εν αγνοία τους.
Το “μεγάλο πάρτι” φαίνεται ότι γίνονταν με τους ειδικούς νάρθηκες, που ήταν το προσφιλές είδος και καταγράφεται σε πολλές συνταγές. Κοστίζει δε περίπου 3.500 ευρώ.
Παρ ότι η διαδικασία χορήγησής τους θα έπρεπε να επιβάλλει και δευτεροβάθμια επιτροπή για την έγκριση της δαπάνης λόγω του υψηλού κόστους, αυτό δεν γίνονταν ποτέ, αφού η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ δεν είναι σαφής, αφήνοντας ουσιαστικά περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες.
“Δεν είναι δυνατόν να τρέχουν οι ασφαλισμένοι να περάσουν δευτεροβάθμια επιτροπή για μία δαπάνη 300 ευρώ και όταν πρόκειται για τόσο ακριβά είδη, η εγκύκλιος του ΙΚΑ να είναι ασαφής, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στον καθένα να δράσει όπως θέλει” , τόνιζε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ άνθρωπος που γνωρίζει καλά πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Σχέδιο

Η εικόνα που έχουν σχηματίσει μέχρι στιγμής από τον έλεγχο οι ελεγκτές, είναι αρκετά κατατοπιστική για το πώς ακριβώς είχε στηθεί η κομπίνα.
Όλα φαίνεται ότι ήταν καλά μελετημένα… μόνο που δεν υπολόγιζαν τους υπαλλήλους του Τμήματος Παροχών στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, που τον προηγούμενο Νοέμβριο απευθύνθηκαν στη διεύθυνση του ΙΚΑ, βλέποντας πληθώρα συνταγών για πανάκριβα είδη.
Όταν μάλιστα απευθύνθηκαν στην Διοίκηση του ΙΚΑ, ζητώντας διευκρινίσεις, εστάλη εγκύκλιος στην οποία εμμέσως πλην σαφώς επισημαινόταν ότι “θα ήταν καλό για μεγάλα ποσά σε ορθοπαιδικά είδη” να προτείνεται και η δευτεροβάθμια επιτροπή για την έγκριση της δαπάνης. Η εγκύκλιος βέβαια εστάλη αρχές Ιανουαρίου, όταν ήδη είχε αρχίσει ο εσωτερικός έλεγχος, που τελικά έβγαλε “λαυράκι”.
Μέχρι τότε γινόταν η συνταγογράφηση, αγοράζονταν τα ορθοπαιδικά υλικά και τα παραστατικά αγοράς (τιμολόγια, αποδείξεις), την γνωμάτευση του γιατρού και το βιβλιάριο ασθενείας κατατίθονταν στο Τμήμα Παροχών.
Οι διαπιστευμένοι υπάλληλοι ήλεγχαν, ως είχαν υποχρέωση, εάν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και με υπογραφές προϊσταμένου και διευθυντή, γινόταν η πληρωμή από το Ταμείο.
Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια η πληρωμή δεν γινόταν στον ίδιο τον ασφαλισμένο αλλά σε τρίτο πρόσωπο με σχετική εξουσιοδότηση, θέμα το οποίο επίσης διερευνάται…
Για μεγάλα βέβαια ποσά κοβόταν ισόποση επιταγή από το ΙΚΑ, η οποία πληρωνόταν από την Εθνική Τράπεζα.
Οι πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ λένε ότι έχει γίνει κρούση και στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία το ΙΚΑ ζήτησε στοιχεία για την κίνηση των επιταγών του.
Στις περιπτώσεις που το ποσό είναι μεγάλο, το ΙΚΑ πληρώνει με επιταγή, στο όνομα όμως του ασφαλισμένου. Αυτό που θα ελεγχθεί είναι εάν είχε εξοφληθεί από τον ίδιο τον δικαιούχο ή οπισθογραφήθηκε, για να μπορεί να την εισπράξει άλλος… και ποιος ήταν αυτός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου