ΤΟΠΙΚΑ

Παράνομες κάμερες στον Αλμυρό!

παράνομες-κάμερες-στον-αλμυρό-851206

Τη λειτουργία καμερών σε μικροβιολογικό εργαστήριο του Αλμυρού απαγόρευσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Με απόφασή της (4/2009) έκρινε παράνομη τη λειτουργία οκτώ καμερών που είχαν τοποθετηθεί στους χώρους εργασίας μικροβιολογικού εργαστηρίου στον Αλμυρό και διέταξε την απεγκατάστασή τους (εκτός από τις εισόδους και εξόδους). Επιπλέον διέταξε και την καταστροφή του αρχείου βιντεοταινιών που είχε ήδη δημιουργηθεί.
Ειδικότερα, όπως υποστήριξε ο υπεύθυνος του μικροβιολογικού εργαστηρίου, «το κλειστό κύκλωμα που καλύπτει χώρους εργασίας είναι αναγκαίο για την προστασία των ίδιων των προσώπων που εργάζονται στα εργαστήρια, καθώς επίσης και για τον έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τον κανονισμό εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας του εργαστηρίου (ISO 17025)».
Η Αρχή αναφέρει στην απόφασή της ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες «ο διαρκής έλεγχος των χώρων εργασίας με μέσα παρακολούθησης προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την ιδιωτικότητα των εργαζομένων» και προσθέτει: «η βαρύτητα της προσβολής επιβάλλει ο διαρκής έλεγχος να γίνεται μόνο εφ’ όσον αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες της εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και της ασφάλειας των χώρων εργασίας (στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τράπεζες, εργοστάσια με εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου)».
Και υπογραμμίζει η Αρχή στην απόφασή της ότι στην προκειμένη περίπτωση: «ως σκοπός επεξεργασίας, εκτός από την ασφάλεια εργασίας μέσα στους εργαστηριακούς χώρους, την ασφάλεια δεδομένων εργαστηριακών δοκιμών και την ασφάλεια εξοπλισμού – εγκαταστάσεων και φύλαξης χημικών ουσιών και παρασκευασμένων από τρίτους, έχει δηλωθεί η διασφάλιση ποιότητας».
Ακόμη αναφέρει η Αρχή: «η επεξεργασία που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης μέσω των καμερών που λειτουργούν στους χώρους εργασίας, δεν δικαιολογείται για την επίτευξη των σκοπών, όπως αυτοί αναφέρονται στην ανωτέρω γνωστοποίηση κλειστού κυκλώματος, καθώς παραβιάζει τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος επεξεργασίας – εργοδότης συλλέγει και επεξεργάζεται περισσότερα δεδομένα από εκείνα που απαιτούνται για την επίτευξη του σκοπού της επεξεργασίας, καθώς η χρήση των συγκεκριμένων μέσων οδηγεί στην παρακολούθηση των εργαζομένων κατά την ώρα της εργασίας τους. Η επίτευξη των αναφερομένων στη γνωστοποίηση σκοπών μπορεί, αντίθετα, να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα, όπως για παράδειγμα με την πρόσληψη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού ή με την παρουσία ενός επόπτη στους χώρους εργασίας. Η καταγραφή δεδομένων ήχου, τέλος, αντιβαίνει και αυτήν την αρχή της αναλογικότητας. Με βάση όλα τα παραπάνω η Αρχή κρίνει ότι η λειτουργία του εν λόγω κλειστού κυκλώματος στους χώρους εργασίας του υπεύθυνου επεξεργασίας είναι παράνομη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου