ΤΟΠΙΚΑ

Επιτέλους υβριδικό φίλτρο στην ΑΓΕΤ

επιτέλους-υβριδικό-φίλτρο-στην-αγετ-851206

Νέα σελίδα στον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας στο Βόλο γύρισε η ΑΓΕΤ Ηρακλής. Το πρώτο από τα τρία συνολικά υβριδικά φίλτρα τέθηκε σε λειτουργία, μετά τα εγκαίνια «σε κλειστό κύκλο» χθες από τον νομάρχη Μαγνησίας.
Ξεκινώντας από τη μονάδα Κ1, στην οποία αναλογεί το 50% και πλέον της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, τα υβριδικά φίλτρα αναμένεται να ελαχιστοποιήσουν τις εκπομπές σκόνης σε τιμές μικρότερες των 10 mg/Nm3, δηλαδή τρεις φορές κάτω από το ανώτατο όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του νέου υβριδικού φίλτρου της μονάδας Κ1 της τσιμεντοβιομηχανίας πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια. Σύμφωνα με τους νέους περιβαλλοντικούς όρους, το δεύτερο σύγχρονης τεχνολογίας φίλτρο θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2009 στη μονάδα 4 και το τρίτο στο τέλος του 2010 στη μονάδα 5.
Στην εκδήλωση, που περιελάμβανε επίσκεψη στους χώρους του εργοστασίου και επίδειξη της λειτουργίας του νέου υβριδικού φίλτρου από τη διοικητική ομάδα του εργοστασίου, παραβρέθηκαν οι αντινομάρχες Νατάσα Οικονόμου, Νικόλαος Ντίτορας και Ηλίας Ξηρακιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής Pierre Deleplanque.
Η επένδυση για την εγκατάσταση υβριδικού φίλτρου στη μονάδα Κ1 αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Στην εκδήλωση συμμετείχε το σωματείο των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ και μέλη της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του εργοστασίου.
Το υβριδικό φίλτρο αποτελείται από μία διάταξη ηλεκτροστατικών φίλτρων και σακκόφιλτρων και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των δύο τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών σκόνη, εξήγησε ο διευθυντής του εργοστασίου στο Βόλο Κ. Γιάνναρος.
Η απόδοση του υβριδικού είναι ανεξάρτητη των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας του αερίου ρεύματος, που φιλτράρει και δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πτώση τάσης –συχνό φαινόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες- ή παραγωγικές ανωμαλίες της μονάδας.
Η εγκατάσταση και λειτουργία των τριών υβριδικών φίλτρων αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης 2007-15 για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του εργοστασίου Βόλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Το σχέδιο περιλαμβάνει κυρίως έργα και δράσεις για τον περιορισμό των εκπομπών σκόνης και της χαμηλής ρύπανσης, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, τη διατήρηση φυσικών πόρων, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος.
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του δήλωσε χθες ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας, «αφού ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας παίρνει σάρκα και οστά, χάρη στις επίμονες προσπάθειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης».
Το πρώτο υβριδικό φίλτρο θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και στην εξασφάλιση καθαρότερης ατμόσφαιρας για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου-Ν. Ιωνίας, όπως ανέφερε. «Θυμίζω –πρόσθεσε ο νομάρχης- ότι στις αρχές των προσπαθειών μας κάποιες Κασσάνδρες προεξοφλούσαν την αποτυχία μας και μας αντιμετώπιζαν με μειδιάματα και ειρωνικά σχόλια…»
Ο κ. Παπατόλιας τόνισε ότι «από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας διατυπώσαμε ένα απολύτως συγκεκριμένο και συγκροτημένο πλαίσιο διεκδίκησης για μια σειρά μέτρων που έπρεπε να υιοθετήσει η ΑΓΕΤ για τον περιβαλλοντικό της εκσυγχρονισμό. Συγχρόνως, εδραιώσαμε μία στερεή σχέση εμπιστοσύνης, βασισμένη στις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Όλες αυτές οι προσπάθειες απέδωσαν ολοφάνερα, πλέον, καρπούς.»
«Σήμερα υλοποιούμε άλλο ένα σημαντικό έργο και αποδεικνύουμε έμπρακτα και με συνέπεια τη δέσμευσή μας απέναντι στην τοπική κοινωνία του Βόλου και την ικανοποίηση των προσδοκιών της», δήλωσε ο διευθυντής του εργοστασίου Κ. Γιάνναρος. «Θα συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση, καθώς η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός στη σχέση μας με την περιοχή, η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων είναι βασικές προτεραιότητες για την επιτυχή λειτουργία μας σύγχρονης επιχείρησης και ένα πιο αειφόρο μέλλον», ανέφερε.

Χρήση βιομάζας
Ο νομάρχης και οι αντινομάρχες ενημερώθηκαν και για τη χρήση βιομάζας στο εργοστάσιο, που ξεκίνησε τον Αύγουστο 2008. Η βιομάζα αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, είναι ουδέτερη σε εκπομπές διοξειδίου άνθρακα και συμβάλλει στη μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων. Το Μάιο του 2008 το εργοστάσιο Βόλου ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το περασμένο έτος χρησιμοποιήθηκαν στο εργοστάσιο 7.500 τόνοι βιομάζας, εξοικονομήθηκαν 3.200 τόνοι ορυκτών καυσίμων και δεν εκλύθηκαν 8.950 τόνοι του διοξειδίου άνθρακα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου