ΤΟΠΙΚΑ

Επικίνδυνη η σκόνη Σαχάρας

επικίνδυνη-η-σκόνη-σαχάρας-851206

Μεταφερόμενη από τη Σαχάρα σκόνη σκέπασε χθες το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Η νέα αφρικάνικη επίσκεψη αέριων μαζών έπνιξε την ατμόσφαιρα της πόλης και εκτίναξε την τιμή συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων PM10
έως και δύο φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.
Με εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα, προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, όπως και σε άλλες Νομαρχίες της χώρας, διαβιβάζει οδηγίες που εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για το φαινόμενο της «σκόνης της Σαχάρας».
Και σήμερα ολόκληρη η χώρα αναμένεται ότι θα βρίσκεται υπό την επιβάρυνση της σκόνης της Σαχάρας.
Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες –στη Θεσσαλία το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και τους 22 βαθμούς Κελσίου- αλλά και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και αύριο Τετάρτη, ενώ έως και σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει σποραδικές λασποβροχές σε όλη τη χώρα.
Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν υπομονή και όπως επισημαίνουν η μεταφορά σκόνης από την αφρικανική ήπειρο στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο, που παρουσιάζεται υπό ιδανικές συνθήκες: η άνοδος της θερμοκρασίας σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα, οι διαρκείς νοτιάδες και η υγρασία, έχουν ως αποτέλεσμα τα σωματίδια της σκόνης που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική να μένουν εγκλωβισμένα στην υγρή ατμόσφαιρα.

Χτύπησαν «κόκκινο»
Στο Βόλο χθες, υψηλές ήταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου.
Ο Σταθμός Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Νομαρχίας Μαγνησίας από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έως τη 1 το μεσημέρι κατέγραφε διαρκώς υπέρβαση στην τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων, με το μέσο όρο να φτάνει στα 67 μgr/m3 αέρα.
Με εξαίρεση στις 4 το πρωί και στις 11 το πρωί, οι υπόλοιπες ωριαίες μετρήσεις έδειχναν «χορό» των επικίνδυνων σωματιδίων πάνω από το όριο των 50 μgr/m3 αέρα.

Μόλις τρεις ημέρες
Κατά τα άλλα ο Μάρτιος ήταν ένας «μαζεμένος» μήνας σε ό,τι αφορά τις υψηλές συγκεντρώσεις PM10, καθώς εκτός από τη χθεσινή ημέρα, μόνο την Παρασκευή 6/3 παρατηρήθηκε μεγάλη υπέρβαση (113 μgr/m3) και την Πέμπτη 5/3 (55 μgr/m3).
Τον Μάρτιο του 2008 κόκκινο χτύπησαν τα αιωρούμενα σωματίδια δύο ημέρες, τον Μάρτιο του 2007 εννέα ημέρες και τον Μάρτιο του 2005 για 15 ημέρες. Για τον αντίστοιχο μήνα του 2006 δεν υπάρχουν στοιχεία εξαιτίας βλάβης των μηχανημάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου