ΤΟΠΙΚΑ

Βραβευμένη ταινία στο Σινέ-Μεσόγειος

βραβευμένη-ταινία-στο-σινέ-μεσόγειος-851206

Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας έχει αποσπάσει η ταινία “Paris 36” (Φομπούρ 36) που θα προβληθεί απόψε στις 9.30 μ.μ. στην αίθουσα Αχίλλειον. Η αποψινή επιλογή του Σινέ-Μεσόγειος έχει δυνατές κινηματογραφικές περγαμηνές, δεδομένου ότι προτάθηκε επίσης για Οσκαρ Μουσικής. Η ταινία γαλλικής, γερμανικής και τσέχικης παραγωγής 2008, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία: Κριστόφ Μπαρατιέ, σενάριο: Κριστόφ Μπαρατιέ, Ζιλιέν Ραπενό, Πιέρ Φιλίπ και τους χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Ζεράρ Ζινιό, Κλοβίς Κορνιλάκ, Καντ Μερά, Νορά Αρνζεντέρ, Πιέρ Ρισάρ, Μπερνάρ-Πιέρ Ντοναντιέ, Μαξάνς Περέν. Η ταινία μας μεταφέρει στην εποχή του μεσοπολέμου. Στην εργατική συνοικία Φομπούρ 36, στο βόρειο Παρίσι, τρεις άνεργοι καλλιτέχνες, επηρεασμένοι από την άνοδο του «Λαϊκού Μετώπου», επιχειρούν κατάληψη σε ένα θέατρο, που λόγω της οικονομικής κρίσης έχει πέσει στα χέρια του μαφιόζου της περιοχής. Σκοπός τους είναι για να παρουσιάσουν την τέχνη τους δωρεάν στο κοινό. «Είναι μια δραματική κωμωδία με στοιχεία μελοδράματος, ένα μουσικό φιλμ που διαδραματίζεται σε μια ιδιαίτερη για τη Γαλλία εποχή», λέει ο δημιουργός της ταινίας, μουσικός και ο ίδιος, αγαπητός ήδη στο ελληνικό κοινό – και όχι μόνο – από την προηγούμενη επιτυχία του «Τα παιδιά της χορωδίας» (2004).
Άνθρωποι που αγαπούν τη ζωή, που ερωτεύονται, τραγουδούν, χαίρονται, μελαγχολούν, ελπίζουν, διαψεύδονται. Άνθρωποι που αγωνίζονται κόντρα στη νοσηρή και μίζερη πραγματικότητα. Άνθρωποι που δίνουν μάχες με τους εχθρούς, αλλά και με τους εαυτούς τους, για ένα κομμάτι ευτυχίας, μέχρι που έρχεται, τελικά, ο πόλεμος και σκορπίζουν οι ψευδαισθήσεις! Η ταινία είναι σαν ένα νοσταλγικό ερωτικό γαλλικό τραγούδι. Ένα τραγούδι καλαίσθητο, με ευαίσθητο στίχο και τρυφερή μουσική. Ο σκηνοθέτης δανείζεται τον πλούτο της παραγωγής και τα απλά ιδανικά από τα παλιά μιούζικαλ του Χόλιγουντ. Επιτυγχάνει μια άψογη αναπαράσταση της εποχής. Η φωτογραφία είναι ζωγραφιά, τα σκηνικά και τα κοστούμια αξίζουν τα αντίστοιχα Βραβεία Σεζάρ, οι χαρακτήρες έχουν όλοι την ιδιαίτερη αξία τους. Αποδίδονται συχνά σαν καρικατούρες, γεγονός που παραπέμπει σ΄ ένα καλοπροαίρετο λαϊκό σινεμά άλλων εποχών. Υποδειγματικό το μουσικό σάουντρακ του Ράινχαρντ Βάγκνερ. Το εντυπωσιακό καστ των ηθοποιών περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά γαλλικά ονόματα και αναδεικνύει σε νέο αστέρι τη Nora Arnezeder, η οποία εκτός από καλή ερμηνεία, διαθέτει και εξαίσια φωνή. Προσέξτε την. Ένα νέο αστέρι γεννιέται.
Στο Παρίσι του 1936, της θεαματικής ανόδου του «Λαϊκού Μετώπου» και της ελπίδας για τους κάθε λογής απόκληρους, ξετυλίγεται μια ακαταμάχητη ιστορία, όπου οι φτωχοί καλλιτέχνες θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους το όραμά τους έναντι των κακών, αφήνοντας την οθόνη να κατακλυστεί από την παρέλαση μπουλβάρ και μουσικής κωμωδίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου