ΤΟΠΙΚΑ

“Βίβλο Αναξιοπιστίας” της κυβέρνησης

βίβλο-αναξιοπιστίας-της-κυβέρνηση-851206

Με τη διατύπωση του ερωτήματος αν ο Ελληνας πολίτης είναι καλύτερα σήμερα απ΄ότι πριν από τρία χρόνια, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης παρουσίασε μαζί με το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος Δημήτρη Ρέππα και τον επρόσωπο Τύπου του Κινήματος Πέτρο Ευθυμίου την τρίτη και “τελευταία”, όπως είπε, “Βίβλο Αναξιοπιστίας” της κυβέρνησης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από τις εκλογές του 2004.
Ο Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι η ΝΔ γιόρτασε την τρίτη επέτειό της, αλλά ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να γιορτάζει την εξαπάτησή του για όσα υφίσταται από την κυβέρνηση.
Στη βίβλο, για την οποία ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου είπε ότι “αποτελεί την αλήθεια του απολογισμού και όχι τη φενάκη του κ. Κώστα Καραμανλή”, καταγράφονται, κατά κοινωνική κατηγορία, οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί.
Στο εξώφυλλο μάλιστα είναι αποτυπωμένη φράση του πρωθυπουργού στις 5 Μαρτίου του 2004, δύο μέρες πριν τις εκλογές, ο οποίος σε δήλωσή του είχε αναφέρει: “Δεν είπα τίποτα, μα τίποτα, το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε”.
Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, φέτος δεν εκδόθηκε πολυσέλιδη βίβλος (πέρσι η Βίβλος είχε καλύψει 160 σελίδες) όχι διότι η ΝΔ υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των υποσχέσεών της, αλλά διότι με τον ίδιο τρόπο φέτος θα χρειάζονταν ένας τόμος εγκυκλοπαίδειας προκειμένου να καταγραφούν η αθέτηση των υποσχέσεων και τα προβλήματα που δημιούργησε η κυβερνητική πολιτική. Γι΄αυτό και, όπως είπε, επελέγησαν οι εξήντα βασικές προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.
Βασικό μότο στη βίβλο είναι η λέξη εξαπάτηση η οποία αναφέρεται στον τίτλο κάθε κεφαλαίου της.
Ταυτόχρονα έχει εκδοθεί λεπτομερής βίβλος ανά τομέα, η οποία έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για να ξαναθυμηθεί ο Ελληνας πολίτης, όπως ανέφερε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, με ποιον τρόπο τον εξαπάτησε η ΝΔ.
Στο εξώφυλλο υπάρχει ένα κολάζ από πρωτοσελιδα φιλικών προς την ΝΔ εφημερίδων, με τίτλους που χρησιμοποίησαν λίγο πριν τις εκλογές του 2004.
Ο Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι ακόμη και τις φιλικές της εφημερίδες εξαπάτησε η ΝΔ οι οποίες την πίστεψαν και χρησιμοποίησαν τους συγκεκριμένους τίτλους. Χαρακτήρισε τη βίβλο τελευταία για τη ΝΔ, θεωρώντας ότι μετά τις εκλογές στην κυβέρνηση θα είναι το ΠΑΣΟΚ.
Οπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, απαντώντας ο ίδιος στο βασικό ερώτημα που έθεσε για το αν σήμερα ο πολίτης είναι καλύτερα απ΄ ότι τρία χρόνια πριν, η απάντηση είναι αυτονόητη και είναι μία. “Φθάνει πια, εκλογές τώρα”.
Και σχολιάζοντας την φράση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους ανέφερε ότι η ώρα των εκλογών είναι τώρα, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας ήταν πιο κατηγορηματικός ζητώντας “εκλογές εδώ και τώρα”.
Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ακόμα ένα ερώτημα με ποια αξιοπιστία και με ποιο πρόγραμμα, το οποίο αναζητούμε πια, θα εμφανιστεί η ΝΔ στις επόμενες εκλογές.
Ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στην σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού τη χαρακτήρισε απολογία και ομολογία αποτυχίας. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν κρίνεται από το ψέμα των αντιπολιτευτικών της λόγων, αλλά από την αλήθεια των όσων έκανε ή δεν έκανε. Και αναφερόμενος σε συγκεκριμένα θέματα τόνισε ότι μετεκλογικά οι συμβασιούχοι πήραν από μία κάρτα ανεργίας, οι αγρότες έχουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά ή κυβέρνηση αγρόν αγοράζει, η ακρίβεια έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί κάθε οικογένεια με 245 ευρώ το μήνα, το δημόσιο χρέος από 183 δισ. ευρώ να εκτοξευτεί στα 234 δισ., ενώ για την ανατίμηση του ΑΕΠ κατά 25% τόνισε ότι η ενέργεια αυτή υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.
Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η απογοήτευση είναι διάχυτη σε όλους τους Ελληνες πολίτες και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει ούτε όραμα, ούτε σχέδιο, ούτε πολιτική, ούτε βούληση.
Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που άσκησε σήμερα ο πρωθυπουργός στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και για το αν υπάρχει πλειοδοσία εξαγγελιών, ο Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την σύγκριση των 18 ετών στα οποία ήταν κυβέρνηση της χώρας, με αυτά της ΝΔ, για να δούμε -όπως είπε- τί παρέλαβε και τί παρέδωσε ο καθένας.
Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Κ. Καραμανλής σήμερα επανέλαβε όλο το πακέτο των προεκλογικών εξαγγελιών και ομιλιών του, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως την χειρότερη μετά την μεταπολίτευση, που ξεπέρασε -πως είπε- και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σχετικά με την κριτική που δέχεται το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ για τη χρηματοδότηση του προγράμματός του, ο Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει πρώτα να καταλήξει με ποια τελικά γραμμή θα αντιμετωπίσει τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε ότι χρήματα υπάρχουν, αλλά πηγαίνουν στα συμφέροντα που εξυπηρετεί η ΝΔ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών, που ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι λαμβάνεται υπόψη, πρόσθεσε όμως ότι είναι πρωτοφανές να δημιουργούν εκλογικό κλίμα οι υπουργοί, να προτείνουν δημόσια στον πρωθυπουργό ημερομηνίες εκλογών και να έρχεται στη συνέχεια ο ίδιος και να λέει όσα λέει. Υπάρχει κρίση στη χώρα, τόνισε, και το μήνυμα από τον κόσμο είναι “φθάνει πια”.
Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό και αν πρέπει να ανοίξει ο διάλογος πριν τις εκλογές, ο Νίκος Αθανασάκης απάντησε ότι το ασφαλιστικό μπορεί και πρέπει να λυθεί, καθώς και ότι ένα από τα διλήμματα που θα τεθούν προεκλογικά είναι ποιον εμπιστεύεται ο λαός για να λύσει το πρόβλημα.
Ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ήταν ο εισηγητής του βασικού νόμου που ισχύει για το ασφαλιστικό, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση στη Βουλή τώρα ισχυρίζεται ψευδώς ότι εφαρμόζει το νόμο.
Υπάρχει, πρόσθεσε, μια προϊούσα κρίση στο ασφαλιστικό, η οποία είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και είναι επιλογή της κυβέρνησης να προκαλέσει κρίση στην ασφάλιση, στην υγεία και στην παιδεία ώστε, με επίκληση της κρίσης που η ίδια προκαλεί, να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στους τρεις αυτούς τομείς.
Σχετικά με τη μη αναφορά της βίβλου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ.Αθανασάκης τόνισε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορούν να μπουν στα κουτάκια μιας βίβλου, αλλά το πρόβλημα -όπως είπε- είναι με ποιες θέσεις κινείται η κυβέρνηση στα θέματα αυτά.
Προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, είπε, η εμφανιζόμενη στον Τύπο διαφορά απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι το χειρότερο για μια χώρα θα ήταν να διαφωνούν για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών. Κάτι τέτοιο, ανάφερε, το ζήσαμε την περίοδο 89 – 93 με τις δύο γραμμές των κ.κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν “γαλάζιες μίζες” στην υπόθεση της Χρηματιστηριακής εταιρίας “Ακρόπολις”, ο κ. Νίκος Αθανασάκης απάντησε ότι στην συγκεκριμένη αγοραπωλησία υπήρξαν συγκεκριμένες προμήθειες σε πολύ υψηλά ποσοστά, αλλά, όπως ανέφερε, δεν γνωρίζει αν αυτή η προμήθεια πήγε σε έναν ή περισσότερους. Παράλληλα είπε ότι είναι προφανής η πολιτική ευθύνη του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη.
Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της παράνομης μεταφοράς αιχμαλώτων με αεροσκάφη της CIA και ποιος είχε δώσει άδεια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να γίνουν αυτές οι πτήσεις, ο Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι κανένας δεν έδωσε άδεια και ότι οι περίπου επτά πτήσεις που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης. Έθεσε δε το ερώτημα τί έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για να ερευνήσει το θέμα από την ώρα που έγινε γνωστό. Δεν έκανε τίποτα, τόνισε.
Σχετικά με την “παράγκα συμφερόντων”, που ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπως η άρση των ορίων ηλικίας των πλοίων στη ναυτιλία, η απελευθέρωση των ναύλων, τα μονοπύθμενα και η αλλαγή της σύνθεσης των πληρωμάτων. Αναφέρθηκε επίσης σε ρυθμίσεις, όπως είπε, της κυβέρνησης υπέρ των φαρμακοβιομηχανιών, των ξένων καπνοβιομηχανιών, των τραπεζών, με τη μείωση του ποσοστού φορολόγησης στα κέρδη τους, στα μεγάλα πολυκαταστήματα με τις ρυθμίσεις για το ωράριο, καθώς και στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
Εμείς, πρόσθεσε, δεν κάνουμε επιλογή συμφερόντων, θέλουμε κανόνες που να ισχύουν για όλους.
Σε ερώτηση για το αν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν “σικέ”, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν γνώρίζει κάτι σχετικά. Εκείνο που γνωρίζω, είπε, είναι ότι οι αγρότες έχουν δει δραματική μείωση του εισοδήματός τους τα τελευταία τρία χρόνια.
Τέλος κληθείς να σχολιάσει την αναγγελία ίδρυσης κόμματος από τον κ. Παπαθεμελή, τόνισε ότι ο πολιτικός στίβος είναι ελεύθερος για όλους.
Απάντηση Παυλόπουλου
«Το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε απλώς τη “Μαύρη Βίβλο” παραπληροφόρησης για το έργο της κυβέρνησης, κυρίως προκειμένου να κρύψει την ανυπαρξία αντιπροτάσεων και πολιτικής από την πλευρά του. Η ανυπαρξία αυτή φάνηκε, άλλωστε, και από την πρόσφατη δημοσιοποίηση του “προγράμματός” του, το οποίο αποτελεί μνημείο πολιτικής ασάφειας και οικονομικής αφερεγγυότητας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου