ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Στο Καρπενήσι…
…Βρίσκεται από χθες ο Δήμαρχος Μηλεών κ. Απόστολος Αρέθας, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ για τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα. Θέμα συζήτησης, τι άλλο, η πορεία του ΕΣΠΑ. Εν αναμονή λοιπόν των νέων που θα μας φέρει πεσκέσι ο Δήμαρχος.
Α.Φ.

Λίγο αργά
Το υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Αργαλαστή έκλεισε στις 16 Μαρτίου. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν περάσει, αν ξέρουμε να μετράμε σωστά, 15 ολόκληρες ημέρες. Δεν είναι λίγο αργά τώρα να ζητά η Δημοτική Αρχή εξηγήσεις και δικαιολογίες για το «λουκέτο» που μπήκε πριν δύο εβδομάδες; Άντε και σας απάντησαν, άντε και καταλάβατε για ποιο λόγο έκλεισε το υποκατάστημα, τι θα γίνει από εδώ και στο εξής; Κλειστό δεν θα μείνει; Δεν θα συνεχίσουν οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται και να ταλαιπωρούνται; Δεν λύνονται όλα με έγγραφα, ούτε ζητώντας εξηγήσεις μετά από τόσες ημέρες…

Καταστροφές
Την εκστόμισε την κακία του χθες δημοτικός σύμβουλος Βόλου στο περιθώριο της χθεσινής κοινής συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων Βόλου και Νέας Ιωνίας για το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Βόλου. Τρεις καταστροφές γνώρισε η περιοχή μας τα τελευταία 70 χρόνια. Η πρώτη από το βομβαρδισμό των Γερμανών στο Β ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η δεύτερη από τους σεισμούς του ΄55 και η τρίτη από το ΓΠΣ του ΄85, που εκπόνησε το Γραφείο Παπαγιάννη και η σημερινή μελετήτρια Ράνια Κλουτσινιώτη. Πάντως η τελευταία, που και χθες δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τους παρευρισκόμενους Δημάρχους, αρκέστηκε να εκφράσει την πικρία της για τα 35 χρόνια προσφοράς της, όπως είπε, στον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας…
Α.Τ.

Ερχεται
Οι ελεγκτές έφυγαν, αλλά η ΕΔΕ έρχεται. Για τα επίμαχα συνταγολόγια του ΙΚΑ σε Βόλο και Νέα Ιωνία ο λόγος…
Α.Τ.

Για να δούμε
Οι συνδικαλιστές είναι αισιόδοξοι ότι τελικά η απεργία στις 2 Απριλίου θα έχει μεγάλη επιτυχία. Από τη μία η οικονομική κρίση και από την άλλη τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί σε κάθε εργατική οικογένεια, φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν προσθετικά, ώστε οι εργαζόμενοι να βγούνε στους δρόμους.
Όλοι εκτιμούν ότι θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς κυβέρνηση και εργοδότες… Για να δούμε…
Β.Κ

Ναι μεν, αλλά…
Και ο πρώην πρωθυπουργός στη μάχη των ευρωεκλογών. Ο Κώστας Σημίτης μετά τη συνάντηση με το Γιώργο Παπανδρέου επαναδραστηριοποιείται . Χθες μίλησε, όπως έδιναν τα blogs το βράδυ, σε ένα κατάμεστο ακροατήριο, στο οποίο παραβρέθηκαν όλα τα γνωστά και μη γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Σημίτης προέβλεψε μεγάλη κοινωνική και πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Πάντως οι δημοσκοπήσεις υπογραμμίζουν στους πασόκους για την επικείμενη διακυβέρνησή τους ότι θα πρέπει να απαρνηθούν τα λάθη του παρελθόντος… και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη, όπως π.χ. ο νόμος Παπαϊωάννου που δίνει το δικαίωμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.
Β.Κ

Καθησύχασε…
Σύντομο διάλογο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη είχε στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Κιλελέρ ο Απ. Παπατόλιας. Θύμισε στον υπουργό ότι η Νομαρχία και οι εκπρόσωποι των αγροτών περιμένουν εδώ και τρεις μήνες να καθορίσει συνάντηση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την αποζημίωση της αφορίας.
Ο κ. Χατζηγάκης τού απάντησε ότι δεν έχει ξεχάσει τη συνάντηση που έχει υποσχεθεί και ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου. Προσπάθησε δε να καθησυχάσει… λέγοντας πως δεν χρειάζεται ανησυχία, αφού το υπουργείο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα με τα έργα της Αγροτικής Ανάπτυξης. «Μα γι’ αυτό ανησυχούμε», του απάντησε ο νομάρχης.
Β.Σ.

Του επιτρέπεται
Στον ισχυρισμό του δημάρχου Σηπιάδος Στ. Βακούλα ότι «εάν καλούσαν τον αντινομάρχη Έργων στην τελευταία συνεδρίαση της ΤΕΔΚ, βλακείες θα έλεγε», ο Ηλ. Ξηρακιάς προς απάντηση χθες παρέπεμψε σε άρθρο που είχε γράψει κάποια στιγμή μηχανικός, στέλεχος συνδικαλιστικό με την παράταξη Βακούλα. Τίτλος του άρθρου «Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους».
Ο αντινομάρχης έχει, όπως έλεγε, και μία πρόταση να καταθέσει στον νομάρχη: «Να βγάλει έναν με ντουντούκα και να λέει «επιτρέπεται στο Βακούλα να λέει αυτά που λέει…» ή επί το αρχαιοπρεπέστερον… έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν».
Β.Σ.

Τροχιοδεικτική
πρόταση
Είναι γνωστό ότι η Νομαρχία και οι τοπικοί φορείς με βάση τις μελέτες της ΑΝΕΜ επιχειρούν για μία ακόμη φορά τη σύσταση ναυτιλιακής εταιρίας λαϊκής βάσης, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του συγκοινωνιακού αποκλεισμού των Βορείων Σποράδων. Καλή και αναγκαία η προσπάθεια. Καταθέτουμε όμως τόσο προς το Νομάρχη, όσο και προς τους άλλους φορείς, την εξής απλούστερη πρόταση: Πριν ξεκινήσουν την υλοποίηση ενός αναγκαίου αλλά δαπανηρού οράματος, η ενδεχόμενη αποτυχία του οποίου θα σκορπίσει απογοήτευση, γιατί δεν διερευνούν το ενδεχόμενο να συγκεντρώσουν σημαντικά μικρότερα κεφάλαια και να συνεργαστούν με τη ναυτιλιακή εταιρία Σκύρου, η οποία διαθέτει ήδη ένα καράβι, πλούσια εμπειρία και αρκετά κέρδη; Η Σκύρος ανήκει στη γεωγραφική ενότητα των Βορείων Σποράδων. Οι Σκυριανοί έχουν την εμπειρία της συγκεκριμένης εταιρίας και σίγουρα θα βρουν δεύτερο καράβι, πολύ οικονομικότερο από ό,τι θα το αγοράσει μία νεοσύστατη και… άβρεχτη εταιρία. Επιπροσθέτως τα πάγια έξοδα θα είναι πολύ μικρότερα, όπως και η επένδυση, δεδομένα που θα αυξήσουν την πιθανότητα επιβίωσης του όλου εγχειρήματος. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι το τρίγωνο Βόλος-Σποράδες-Άγιος Κων/νος θα εξυπηρετείται ευκολότερα και με πυκνότερα δρομολόγια, αν υπάρχουν δύο πλοία μίας εταιρίας. Ακόμη και σε περίπτωση βλάβης το ένα καράβι, όπως έγινε και πέρυσι, θα μπορεί να μπαλώσει την κατάσταση. Νομίζουμε ότι αξίζει να διερευνηθεί η συγκεκριμένη πρόταση και πληροφορούμαστε ότι οι Σκυριανοί είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο συνεργασίας. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η εποχή μας επιβάλλει τις συγχωνεύσεις και απορρίπτει τη διάσπαση δυνάμεων.
Χ.Μ

Τα παράπονα
των μικρών
Είναι νόμος της φύσης το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό. Θα μου πείτε τώρα πού κολλάει η συγκεκριμένη παροιμία στο Ρυθμιστικό Σχέδιο του Βόλου. Κολλάει και παρακολλάει. Σχεδόν όλοι οι μικροί δήμαρχοι διαμαρτύρονται ότι οι προτάσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου κάνουν μια μικρή αναφορά στους μικρούς δήμους και επικεντρώνονται στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου-Νέας Ιωνίας. Ε, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.
Χ.Μ

Ψάχνουν
για πετρέλαιο;
Μόνο με ερπυστριοφόρο όχημα μπορεί κανείς να διασχίσει ανέπαφος την οδό Ανθίμου Γαζή από το ύψος της Περραιβού μέχρι Φιλίππου Ιωάννου. Οι απλές λακκούβες που ήταν κάποτε έχουν πλέον μετατραπεί σε ορύγματα. Ίδια η κατάσταση και στην οδό Γαλλίας με Παύλου Μελά. Τις βραδινές ώρες, ιδίως με δίκυκλο, κινδυνεύεις πραγματικά. Εκτός αν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης ευελπιστούν να ανακαλύψουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, οπότε η αναμονή τους είναι απολύτως δικαιολογημένη.
Χ.Μ

Για του Ματσάγγου
Δεν θα ρίξουν από μόνοι τους λάδι στη φωτιά του Ματσάγγου οι πρυτανικές αρχές, μιας και ξεκίνησε η έρευνα μετά από εισαγγελική παραγγελία, ωστόσο εάν και όταν κληθούν ως μάρτυρες θα πουν για το τι έχει υποπέσει στην αντίληψή τους, καθώς απτά στοιχεία δεν έχουν. Μάλιστα η Σύγκλητος δεν θα αγγίξει στο άμεσο μέλλον το θέμα, αν και κάποια στιγμή πρέπει να ορίσει –βάσει και του νόμου πλαισίου- τους χώρους που έχουν πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς τα πράγματα είναι τεταμένα.
Δ.Π

Open days και στη Θεσσαλία!
Μπορεί να υστερούμε σε κτίρια και υποδομές, παρόλα αυτά συντασσόμαστε με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο λόγος για τις εκδηλώσεις «open days», όπου οι μαθητές της Θεσσαλίας θα μπορέσουν να επισκεφθούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να δουν από κοντά τα κτίρια και τους καθηγητές των Τμημάτων. Αυτή η προσπάθεια γίνεται για να αποφασίσουν οι μαθητές τι επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν και, εάν είναι δυνατόν, να κάνουν τις σπουδές τους στο τοπικό Ίδρυμα. Ίσως έτσι ακούσει και κάποιος τα προβλήματα του Πανεπιστημίου και δώσει και κανένα euro να χτιστεί και κανένα κτίριο.
Δ.Π

Τέρμα τα γκάζια!
Πάρτι νόμιζε κανείς ότι γινόταν χθες το πρωί στο Παπαστράτος, καθώς οι φοιτητές είχαν τέρμα τα ντεσιμπέλ με τραγούδια, προτρέποντας τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στις φοιτητικές εκλογές της 13ης Μαΐου. Μάλιστα, ιδιαίτερη στιγμή, ήταν όταν μέλη της Πανσπουδαστικής έβαλαν cd με τη φωνή του Επίτιμου, που μιλούσε για τον Πρωθυπουργό. Παιδιά, δεν γνωρίζετε τι γίνεται μόλις αναφέρεται το γνωστό όνομα της οικογενείας ή πάτε γυρεύοντας;
Δ.Π

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου